Olga ja lapset Nuorten Ystävien tiloissa.

Psykologi Olga Makarenkon työ Ouluun kotoutuvien ukrainalaisten perheiden hyväksi jatkuu leijonien ja rotarien tekemän lahjoituksen myötä

Ajankohtaista | 8.9.2023

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kestänyt jo yli 1,5 vuotta. Sota on pakottanut miljoonat ukrainalaiset jättämään kotinsa ja elämänsä taakseen. Yli tuhat ukrainalaista on löytänyt tiensä Ouluun. Heistä jo sadat ovat olleet Nuorten Ystävien toiminnoissa mukana tavalla tai toisella. 

Kaikki alkoi Turvaverkosta

Ukrainalaisten uusien juurien luomista pohjoiseen alettiin tukemaan vuonna 2022, kun Oulussa ja sen lähialueilla toimiva Turvaverkko-esiselvityshanke käynnistyi. Hankkeen avulla tuettiin muun muassa ukrainalaisten kotoutumista, työllistymistä ja opinto-ohjausta. Hankkeen toteuttajina toimivat Nuorten Ystävät ry, ODL ja Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä. 

Hankkeeseen palkattiin projektityöntekijäksi sotaa Mariupolista paennut, ukrainalainen psykologi Olga Makarenko, mikä aloitti positiivisten tapahtumien ketjun.  

Olgan ottama selfie. Taustalla näkyy ukrainalaisia lapsia pöydän ääressä.
Olga Makarenko ukrainalaisten lasten kanssa Nuorten Ystävien tiloissa.

Olga muun muassa järjesti omasta aloitteestaan ukrainalaisille lapsille ja perheille erilaista toimintaa, kuten askartelutuokioita, kirjakerhoja, päiväretkiä, musiikkituokioita, teknisen työn kerhoja, lasten taidekerhoryhmiä ja kuorolaulua.  

“Aikataulutettu ja ohjattu toiminta on ollut perheille hirveän tärkeää. Päivissä on hyvä olla rakennetta, syy pukea vaatteet päälle ja lähteä ovesta ulos”, Olga hymyilee. Aktiviteettien ideoinnista kysyttäessä käy ilmi, että toiminta on ollut alusta asti vahvan lapsi- ja perhelähtöistä. “Lasten ja perheiden kiinnostuksenkohteet ja toiveet olivat aina kaiken keskiössä.” 

Psykososiaalisen tuen tarve on suuri

Syvästi traumaattinen ajanjakso on ymmärrettävästi järisyttänyt ukrainalaisten lasten ja aikuisten mielenterveyttä – ja järisyttää edelleen. Tiedetään, että moni pakolaistaustalla oleva henkilö painii henkistä jaksamista kuormittavien muistojen ja tunteiden kanssa. 

“10–17-vuotiaiden ukrainalaisten lasten ja nuorten tilanne on huolestuttavin”, sanoo Nuorten Ystävät ry:n kehitysjohtaja Marko Kielinen. “Hoitamattomana ja ilman vertaistuellista keskustelua sodan traumaattiset kokemukset ja ahdistus kärjistyvät kahden vuoden sisällä, mikä taas vaikuttaa merkittävästi henkilön hyvinvointiin, arkielämään, opiskeluun ja työssä jaksamiseen”, hän jatkaa. 

Kehitysjohtaja Marko Kielinen
Nuorten Ystävät ry:n kehitysjohtaja Marko Kielinen.

“Nämä perheet tarvitsevat vahvaa psykososiaalista tukea. Venäjä on vallannut heidän kotinsa, eivätkä he voi enää palata takaisin. Matkallaan tänne he näkivät paljon väkivaltaa ja traumaattisia asioita”, Olga toteaa hiljaa. “Lämpimän ja turvallisen ilmapiirin luominen yhdessäolon kautta on ollut perheille elintärkeää. Psykologiasta tiedämme, että jonkin tutun asian läsnäolo auttaa tällaisten sopeutumisjaksojen aikana ja edesauttaa sopeutumista.” 

Tässä tapauksessa tuttua ovat olleet perheiden kesken jaettu kieli ja kulttuuri. 

“Olen huomannut perheiden kanssa työskennellessä, että omalla kielellä puhuminen vapauttaa heidän tunteitaan ihan eri tavalla”, Olga kertoo. “Etenkin kuorolaulu yhdessä ja omalla kielellä toimii väylänä tunteiden vapauttamiselle. Näen, miten tärkeää se on heille.” 

Vaikka tarve omankieliselle keskusteluavulle on eittämättä suuri, ei terapeuttista tukea ukrainan kielellä ole tähän mennessä ollut saatavilla julkisella sektorilla tai muillakaan toimijoilla. Tähän tarpeeseen Olga haluaa toiminnallaan vastata; tarjoamalla psykososiaalista tukea ukrainan kielellä.

Lahjoitukset mahdollistavat toiminnan jatkumisen

Ukrainalaisten perheiden tukeminen Nuorten Ystävien toiminnassa on herättänyt valtavasti mielenkiintoa paikallisten toimijoiden ja rahoittajien keskuudessa. Oululaiset lions- ja rotaryklubit tekivät Nuorten Ystävät ry:lle lahjoituksen, jotta Olgan työ ukrainalaisten perheiden psykososiaalisen hyvinvoinnin eteen voisi jatkua. Lahjoitus mahdollistaa Olgan työsopimuksen jatkumisen muutamaksi kuukaudeksi eteenpäin. Tämä on jo toinen yhteistyö lyhyen ajan sisään lionien ja rotarien kanssa. 

ukrainalaiset lapset leikkivät ulkona Vanhempien Akatemian Luonto Hoivaa -päivässä.
Ukrainalaiset lapset leikkivät ulkona Vanhempien Akatemian Luonto Hoivaa -päivässä.

Rotary on sitoutumaton palveluverkosto, joka kokoaa yhteen samanhenkisiä ihmisiä tekemään hyvää omalla asuinalueellaan ja koko maailmassa. Toiminnan perustana ovat paikalliset klubit. Ukrainan sota ja sen seurauksena syntynyt kriisi on ollut yksi kohde, jota Rotary on avustanut erilaisin humanitaarisin avuin. “Olemme oululaisina rotareina iloisia, että olemme voineet tukea myös paikallisesti tärkeää työtä Ukrainasta tulleiden nuorten ja lasten kotouttamisen tueksi. Yhteistyömme Nuorten Ystävien kanssa on tarjonnut tähän sopivan väylän”, rotarien edustuksesta kerrotaan. 

Lions-järjestö on kansainvälinen palvelujärjestö, jonka mottona on ”Monta tapaa tehdä hyvää”. Paikalliset lions-klubit tekevät palvelutyötä omilla paikkakunnillaan. ”Hyvänä esimerkkinä hyvän tekemisestä on Oulun, Raahen ja Kainuun talousalueilla viime talven aikana toteutettu Ukraina-hanke. Käytimme yhteensä noin 100 000 e alueillamme asuvien ukrainalaisten tukemiseen: hygieniatuotteita, kotitalouskoneita ja lapsille urheiluharrastusvälineitä”, kertoo edellisen kauden piirikuvernööri Eija Tuomaala. ”Psykologi Olga Makarenkon työ edistää etenkin lasten ja nuorten mielenterveyttä ja luo uskoa tulevaisuuteen. Ja siitä olemme iloisia.” 

Psykososiaalisia keskusteluryhmiä ukrainan kielellä

Olgan tekemä mielenterveystyö tulee konkreettisesti näyttämään esimerkiksi psykososiaalisilta keskusteluryhmiltä eri ikäryhmille. ”Nämä ryhmät tulevat toimimaan väylänä mielenterveyden asioista puhumiselle. Lapsille, teineille, nuorille ja aikuisille tulee omat ryhmänsä. Haluaisin omat ryhmänsä myös äideille ja vanhemmille. Vertaistuellinen kohtaaminen tulee olemaan näiden ryhmien keskiössä”, Olga kertoo toiveikkaasti. 

Entä syksyn muut suunnitelmat? Jääkö millekään muulle aikaa? “Aion kysyä vanhemmilta ja lapsilta, mitä he haluavat. Se määrittelee tarkemmat suunnitelmat. Luulen kuitenkin, että otamme vähän rennommin tänä syksynä. Käymme ehkä metsäretkillä. Tavoitteeni on, että he oululaistuvat ja itsenäistyvät sen verran, että he pärjäävät ilman minua. Sitä ennen haaveilen ukrainalaisista elokuvailloista ja rennosta yhdessäolosta. Ukrainalaiset piirretyt ovat tosi hyviä”, Olga hymyilee. 

Jaa artikkeli: