Ukrainalaisten myyntikojuja Mannerheimin puistossa.

Turvaverkko -esiselvityshanke osoitti kolmannen sektorin tärkeyden

Ajankohtaista | 4.4.2023

Lokakuussa 2022 alkanut Turvaverkko -esiselvityshanke päättyi 31.3.2023. Oulussa ja sen lähialueilla toteutetussa selvityksessä kartoitettiin ukrainalaisten ja muiden kriisien vuoksi maahan tulleiden tuentarpeita sekä alueellisesti tunnistettuja toimivia käytänteitä.

Esiselvityshankkeen avulla kartoitettiin maahanmuuttotyön kokonaisuutta kotoutumisen ja asettautumisen, ruoka- ja materiaaliavun sekä työllisyyden edistämisen näkökulmista. Lisäksi hankkeessa selvitettiin ja testattiin soveltuvia toimintamalleja työllisyyden, kotoutumisen ja vapaaehtoistyön edistämiseksi kriisitilanteessa.

Esiselvityshanke osoitti, että kolmannen sektorin ja vapaaehtoistoimijoiden auttamistyön koordinaatiotyö on välttämätöntä, sillä avun tarve on nyt ja jatkossa merkittävä. Suomeen on saapunut vuoden aikana noin 50 000 kansainvälistä suojelua hakevaa ukrainalaista. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan ukrainalaisia tulee saapumaan tämän vuoden aikana vielä noin 40 000.

Hankkeen toteuttajina toimivat ODL, Nuorten Ystävät ry ja Oulun ev.-lut. seurakuntayhtymä. Hanketta rahoittivat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämisen (AIKO) –määräraha ja Oulun kaupunki sekä hankkeen toteuttajat. Hankkeelle on haettu jatkorahoitusta, jotta nyt käynnistynyttä toimintaa voitaisiin viedä syvemmälle käytäntöön. 

Esiselvityshankkeen päätösseminaari järjestettiin ODL:n Wegelius-Salissa tiistaina 28.3.2023. Päätösseminaarissa kuultiin toteuttavien tahojen puheenvuoroja sekä ukranalaiskuoro Satakielten esitys. Päätösseminaarin yhteydessä järjestetyssä paneelikeskustelussa nousivat esille myös loppuraportissa keskeisenä pidetyt asiat: yhteistyön voima, sekä sujuvan tiedonkulun merkitys. 

Esiselvityshankkeen loppuraportti on luettavissa täältä.

Mitä muuta hankkeen aikana saatiin aikaan? Lue täältä!

Jaa artikkeli: