Verton perhekahvila on lapsia ja vanhempia varten

Verton perhekahvila Oulussa tarjoaa vanhemmille vertaistukea ja lapsille leikkiseuraa. Tapaamiset ovat illalla, joten mukaan pääsevät myös opiskelevat ja työssä käyvät vanhemmat lapsineen.

Nuorten Ystävien Verton toiminta on laajentunut lasten ja vanhempien yhteisellä toiminnalla. Mukaan voivat tulla korvaushoidossa oleva tai kuntoutunut vanhempi yhdessä lapsensa kanssa. Toiminnan suunnittelevat perheet itse.

– Verton päivätoiminnassa mukana voi olla aktiivikäyttäjiä, eikä samaan aikaan voi olla lapsia mukana. Perhekahvilassa keskiössä on vanhempien ja lasten yhteinen tekeminen, Verton ohjaajat Hanna Eskola ja Katja Rauhala toteavat.

– Vertossa on paljon toimintaa päihteet lopettaneille ja korvaushoidossa oleville ihmisille, mutta meille perheellisille ei niinkään, aloitteen perhetoiminnasta tehnyt Heidi Jussila perustelee.

Hän uskoo perhekahvilan houkuttelevan, koska siellä toimitaan yhdessä, ei vain porista kahvikupin ääressä. Yhdessä on käyty keilaamassa, pidetty lättykestejä, tehty ruokaa ja suunnitteilla on myös retkiä. Vanhemmille on tärkeää tehdä asioita lasten kanssa yhdessä, saada uusia yhteisiä kokemuksia ja sosiaalisia suhteita. Myös Heidin lapsi viihtyy, mahtuuhan Verton tiloissa myös juoksemaan ja hyppimään.

 

Yhteistyössä MLL:n PerhePesän kanssa

 

Aloitteen perhekahvilasta saatuaan vertolaiset ottivat yhteyttä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin PerhePesä-toiminnan tiimikoordinaattoriin Marjukka Huhtalaan.

– PerhePesät tarjoavat vanhemmuutta ja lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta vahvistavaa toimintaa koko perheelle. Se tuntui vastaavan myös Verton perhetapaamisten tarkoitusta ja siksi yhteistyö oli helppo aloittaa, hän sanoo.

Moniammatillinen yhteistyö ja asiantuntijuuden vaihtaminen tapahtuu luontevasti Verton ja PerhePesän yhteistyössä.

– Mielenterveys- ja päihdeosaaminen tulevat Verton työntekijöiltä, kun taas lapsen kasvu ja kehitys ja vanhemmuuden tukemiseen liittyvät asiat ovat meidän keskeinen osaamisalueemme, Huhtala kertoo.

Hän uskoo yhteistyön antavan heille arvokasta kokemus- ja asiantuntijatietoa ja lisää valmiuksia kohdata päihdetaustaisia perheitä.

– Verton kahvila voi olla myös välivaihe, joka mataloittaa kynnystä osallistua muuhun perheille suunnattuun toimintaan.

Verton ohjaajat ovat innoissaan uudesta toiminnasta ja yhteistyöstä MLL:n kanssa, onhan se Oulussa ainutlaatuista.

– Aika usein päihdetaustaisille perheille toimintaan osallistuminen on jollakin tavalla velvoittavaa, mutta perhekahvilaan tuleminen on täysin vapaaehtoista.

Jussila toivoo, että sana Verton perhekahvilasta kiirii ja mukaan saadaan paljon lapsiperheitä.

– Lapsi leikkii päiväkodissa, mutta kotona ollaan paljon kahdestaan. Perhetoiminnassa on mahdollista tutustua muihin vanhempiin ja löytää tuttavia ja ystäviäkin, joiden kanssa voi pitää yhteyttä myös perhekahvilan ulkopuolella. Yhteisöllisyyden ja vertaistuen voima kantaa arjessa yllättävän pitkälle.

Verton viikko-ohjelmaan voi käydä tutustumassa Verton Facebookissa aina maanantaisin. Siinä kerrotaan myös perhekahvilan ohjelmasta. Perhekahvila on saanut tukea Meri-Oulun Rotaryklubilta.

________

Verto tarjoaa yhteisöllistä ja toiminnallista vertaistoimintaa huumeiden käyttäjille, sekä heidän läheisilleen. Verto on Nuorten Ystävien ja Oulun kriisikeskuksen yhteinen kehittämishanke.

Verton tilat sijaitsevat Limingantullissa, käyntiosoite Limingantie 5. Lisätietoa perhekahvilatoiminnasta: Heidi Airaksinen 044 7053 293, Hanna Eskola 044 7409 947 ja Katja Rauhala 044 7412 041.

MLL:n PerhePesä on avoin kohtaamispaikka perheille ja perheiden parissa työskenteleville. PerhePesän sydän on vertaistoiminta ja niissä toimii ammatillinen ohjaaja, jonka kanssa perheet voivat yhdessä pohtia lapsiperheen arkeen liittyviä asioita ja saavat tarvittaessa ohjausta ja neuvontaa.

Jaa artikkeli: