Ida Kemi seisoo pipo päässä ja toppatakki yllään ulkona talvisena päivänä. Hänen takanaan on ODL:n Walkers-kahvilan ikkunateippaukset.

Oppisopimusopiskelijaksi nuorena ja osatyökykyisenä

Oululainen Ida Kemi (24) valmistuu pian nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja samalla päättyy hänen lähes kolme vuotta kestänyt Paikka auki -työsuhteensa Oulun Diakonissalaitoksen Säätiöllä (ODL).

Tässä jutussa seurataan lyhyesti Idan matkaa tähän hetkeen.

Miten päädyit Paikka auki -työhön?

– Avoimen haun kautta. Olin ollut pitkään sairauslomalla opinnoista, enkä oikein tiennyt mihin ryhtyisin. ODL:n työpaikkailmoituksessa haettiin nuorta työntekijää oppisopimustyösuhteeseen ja silloisen yksilövalmentajani kanssa yhdessä tuumin päätimme, että tämä voisi olla hyvä suunta. ODL oli minulle entuudestaan tuttu, koska olin toiminut siellä vapaaehtoistehtävissä. Hain työpaikkaa ja parin haastattelukierroksen jälkeen minulle tarjottiin paikkaa.

Kertoisitkö elämäntilanteestasi ennen Paikka auki -työtä?

– Olen käynyt IB-lukion. Lukion jälkeen vuonna 2017 pääsin heti opiskelemaan yliopistoon kirjallisuutta. Syksy yliopistolla osoittautui kuitenkin raskaaksi, enkä saanutkaan otetta opinnoista. Elämänhallinta sakkasi ja lukioajoista peräisin olevat uupumisoireet nousivat voimakkaasti pintaan – ja jo ennen vuodenvaihdetta jäin sairauslomalle.

– Seuraavana keväänä hain ja pääsin ammattikorkeakoulun tradenomiopintoihin. Kun opinnot siellä alkoivat syksyllä 2018, sama kaava toistui ja uuvuin jälleen. Pian olin tilanteessa, jossa olin lähtenyt kaksista opinnoista tyhjin käsin – opintopisteitä oli kertynyt pyöreät nolla kappaletta. Koin siitä häpeää.

Lähdit sairauslomalta töihin keväällä 2020, millaista se oli?

– Ihan valtava muutos. Siinä meni kaikki uusiksi.

– Arkeni täyttyi yhtäkkiä suunnitelmallisilla jutuilla, joihin en ollut tottunut. Toisaalta olin halunnut runkoa elämääni ja lisää merkityksellisyyttä. Olin turhautunut kotona olemiseen. Koin tärkeäksi, että saisin tehdä jotain tulojeni eteen.

– Samalla minua jännitti ja pelotti siirtyä työelämään. Aikaisempaa työkokemusta minulle oli kertynyt vasta vähän, kesätöistä ja muista lyhyistä pätkistä. Tämä Paikka auki -työ on ollut ensimmäinen pidempi työsuhde.

Mitä työtehtäviisi kuuluu?

– Olen yhteisötyöntekijä. Vastaan yhteisöllisten tapahtumien suunnittelusta ja järjestämisestä sekä kohtaamispaikka Helmin toimintojen koordinoinnista ja aikataulutuksesta. Työtehtäväni ovat muuttuneet matkan varrella.

– Aluksi olin töissä ODL:n Walkers-nuorisokahvilassa, jossa työhöni kuului esimerkiksi nuorten kohtaaminen ja vapaaehtoisten ohjaaminen. Pidin siitä todella paljon. Tähän nykyiseen tehtävääni kuuluu vähemmän asiakastyötä. Olen opetellut noin vuoden verran tätä uutta työroolia. Lisäksi olen tehnyt viestinnällisiä tehtäviä, somea ja niin edelleen.

Millaisia ajatuksia työelämä on herättänyt?

– Työyhteisöön solahtaminen nuorena ja osatyökykyisenä oli etenkin alussa vaikeaa. On hieman ristiriitaista olla samaan aikaan sekä opiskelija että vastuullinen työntekijä. Sain tänä vuonna mentorin omasta työyhteisöstä ja siitä on ollut valtavasti tukea. Olen pohdiskeleva tyyppi, myllään itsekseni perusteellisesti asioita, joten koen hyödylliseksi, että työyhteisössä on joku, kenen kanssa voi pohtia näitä työelämän juttuja.

– Meidän työyhteisössämme yksiköt ovat kasvaneet ja on ollut paljon henkilöstömuutoksia. Omaa rooliani työyhteisössä on tullut mietittyä ja välillä väkisinkin olen verrannut itseäni muihin, kun meillä on töissä niin paljon osaavia ammattilaisia, joiden rinnalla teen töitä.

– Olen kasvanut ammatillisesti ja työkokemusta on karttunut siinä sivussa. Niistä ajoista on päästy pitkästi eteenpäin, kun olin 18-vuotias ja jumissa yliopistolla.

Mitä oppisopimuskoulutus vaatii ja kenelle suosittelisit sitä?

– Sanoisin, että se vaatii rohkeutta olla itse aktiivisesti yhteydessä eri tahoihin ja organisointikyvystä on apua. Oppisopimuskoulutus sopii sellaiselle ihmiselle, joka hyväksyy oman keskeneräisyytensä. Toki tämän voi tehdä monella tavalla ja työyhteisöllä on merkitystä myös. Paikka auki -yhteisöstä ja mentorilta saa tukea. Minulle työn ja opiskelun yhdistäminen on toiminut hyvin ja voisin hyvin ajatella monimuoto-opintoja tulevaisuudessakin.

Valmistut pian. Mitä teet seuraavaksi?

– On kiva saada nuoriso- ja yhteisöohjaajan tutkinto valmiiksi, mutta haaveilen jatko-opinnoista. Olen tehnyt DIAKissa jo jonkin verran Väylä-opintoja ja suunnitelmanani on hakea keväällä ammattikorkeakoulun sosionomiopintoihin.

Jaa artikkeli: