Kun meidät laitetaan yhteen, syntyy sanomaa ja hyvää fiilistä!

Klubitalo Pönkän jäsenet säveltävät, sanoittavat, esittävät ja levyttävät omat biisinsä ja tekevät omat musiikkivideonsa. Kuule mua -musiikillisessa taideprojektissa jokainen halukas sai oman äänensä ja tarinansa kuuluviin sanoin, sävelin ja kuvin.

Monipuolisesti musisoiva Pönkän Pumppu on yksi Klubitalon suositumpia ryhmiä.

– Jäsenet harrastavat paljon musiikkia ja monella on haave myös oman musiikin tekemisestä, palveluesimies Lahja Leiviskä kertoo.

Oman laulunteko- ja biisipajan perustamiseen oli tilaus, sitten tarvittiin vain Leiviskän omaan yhteisömuusikon erikoistumiskoulutukseen liittyvä kehittämistehtävä ja Kuule mua -projekti alkoi kehkeytyä.

– Kun meidät laitetaan yhteen, syntyy sanomaa ja hyvää fiilistä, yksi osallistujista kertoi palautteessaan.

 

Matka päämäärää tärkeämpi

 

Hanke sai rahoituksen projektiin Taiteen edistämiskeskus Taikelta, jonka turvin voitiin ostaa työpanosta eri taiteenalojen ammattilaisilta. Yhteistyökumppaniksi tuli mm. Kulttuuriosuuskunta Ilme ja sieltä Veli Jussi Vaismaa, joka toi osaamistaan laululyriikan kirjoittamiseen ja säveltämiseen.

Mukaan projektiin sai tulla kaikki, jota oman biisin tekeminen kiinnosti musiikillisesta taustasta riippumatta. Ajatuksena oli, että kuka tahansa voi tehdä lauluja ja kertoa musiikin kautta omaa tarinaansa.

Vuosi 2018 oli vimmaisen tekemisen aikaa. Työpajoja oli viikoittain ja innostus kova.

– Aloitimme laululyriikka-työpajoilla, niitä seurasivat sävellyspajat ja äänitysohjelmiin perehtyminen. Syksyn tullen laulujen työstämistä jatkettiin ryhmissä ja valmiiden kappaleiden syntymistä edistettiin pitämällä työpajat nuotintamisesta, musiikinteoriasta ja laulutekniikasta.

Mukana oli 20 jäsentä ja jokainen valikoi pajoja oman kiinnostuksensa pohjalta. Esimerkiksi laulutekniikka-pajassa oli mukana sellaisia, jotka eivät olleet mukana sävellys- tai lyriikkapajoissa.

– Toisille kirjoittaminen on luontevaa, toinen taas haluaa toteuttaa itseään säveltämällä, kolmas on enemmän kiinnostunut äänitystekniikasta, taustojen tekemisestä, soittamisesta tai laulamisesta.

Pönkän jäsenistä useampi osaa käyttää äänitysstudioita, joten kappaleista alettiin tehdä demoja. Projektin aikana valmistuneisiin biiseihin tehtiin taustat, laulettiin stemmat ja soolot ja ennen joulua seitsemän valmista laulua äänitettiin studiossa.

Kun biisit alkoivat valmistua, syntyi Pönkässä idea myös omien musiikkivideoiden tekemisestä. Videopajatyöskentely avattiin jälleen kaikille Pönkän jäsenille. Tässä Kulttuuriosuuskunta Ilmeen Matti-Pekka Heikura toimi asiantuntijana.

Ryhmän innostus ja yhteinen tavoite on ollut kova, mutta ryhmässä työskentely ei aina ole ollut helppoa. Yksi tavoitteista olikin sosiaalisen toimintakyvyn ja vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitojen kehittäminen taiteen tekemisen kautta.

– Ihmiset tekevät musiikkia tunteella ja toisen tuotosten analysointi on herkkää touhua, Leiviskä sanoo.

Yhteisötaiteessa tekeminen on yleensä tärkeämmässä roolissa kuin taiteellinen lopputulos. Kuule mua -hanke tuotti osallistujilleen valtavan määrän yhteisiä ilon ja onnistumisen hetkiä.

– Klubitalon jäsenillä oli mahdollisuus luoda taidetta, käyttää omia vahvuuksiaan ja saada rohkaisua taiteentekijöinä ammattilaisten tukemana. Usko omiin kykyihin vahvistui, Leiviskä toteaa.

 

Projekti huipentuu gaalaan

 

Liki puolentoista vuoden projektin aikana syntyi omakustannelevy, jossa on seitsemän kappaletta. Lisäksi kolmesta kappaleesta on tehty musiikkivideot. Yksi projektiin osallistuneista toimii nykyään kevytyrittäjänä musiikin saralla. Jäsenet ovat myös vapaa-ajallaan työstäneet yhdessä omia musiikkijuttujaan.

Projektin aikana on tehty yhteistyötä myös Mental Beauty Recordsin kanssa. Se on verkossa toimiva kulttuuripaja ja musiikin matalan kynnyksen julkaisija. Muutamat Pönkän jäsenet ovat liittyneet MBR:n musiikintekijöiden yhteisöön ja päässeet sen kautta tekemään yhteistyötä myös muualla Suomessa asuvien musiikintekijöiden kanssa.

Projekti huipentuu juhlagaalaan huhtikuussa, johon pönkkäläisten lisäksi kutsutaan projektiin osallistuneiden läheiset. Levyjulkkareissa esitetään osa kappaleista livenä ja lisäksi esitetään myös musiikkivideoita.

Jaa artikkeli: