Innolla kevättä kohti

Hanna Kalajainen laulaa, liikkuu ja iloitsee terveistä elämäntavoista sekä omasta kodista. Tekstiiliartesaaniksi valmistuneen nuoren naisen viikkoa rytmittää toiminta Valmennuspaja Mahiksella.

Viime keväänä jyväskyläläinen Hanna Kalajainen, 23, muutti äidin luota omaan kotiin aivan Laajavuoren hiihtokeskuksen vierelle. Kasvisherkkuja kelpaa nyt kokkailla omassa keittiössä.

– Ruuanlaitto on parhautta. Vegaani olen ollut syksystä lähtien. Innostuin siihen eläinsuojelumielessä. Oma kissa olisi ihana, eläinrakas Hanna hymyilee.

Hannalla huomattiin pienenä kielellinen erityisvaikeus, jossa haasteita on lähinnä kielen ymmärtämisen puolella.

– Nopeaa tai monisanaista puhetta on hankala seurata. Se menee minulta helposti ohi, kuvailee Hanna, joka jo starttiluokalla sai puheterapiaa.

Ala-asteella hän koki kiusaamista, ja kavereista oli pulaa. Läksyt tuntuivat haastavilta ja jäivät joskus tekemättä.

– Etenkin matematiikka oli työlästä. Kuvaamataito ja musiikki olivat lempiaineita. Yläasteella kiusaaminen väheni ja peruskoulun kolme viimeistä luokkaa sujuivat paremmin Huhtarinteen erityiskoulussa. Isompana on ollut helpompi saada kavereita, Hanna kertoo.

Nykyisen Spesian, entisen Bovalliuksen, ammattiin valmentavan linjan kautta Hanna suoritti sittemmin samassa erityisoppilaitoksessa kolmivuotisen tekstiiliartesaanin tutkinnon. Ompelu, kudonta ja etenkin kankaanpainanta tulivat tutuiksi.

– Alalta on hankala löytää töitä. Valmistumisen jälkeen olin vähän aikaa työttömänä, kunnes pääsin Jyväskylän Tanssiopistolle kolmen kuukauden kuntouttavalle työjaksolle. Autoin ompelimossa, missä tehtiin asuja isompiin tanssiesityksiin, Hanna selvittää.

 

Mahiksella rento tunnelma

 

Viime vuoden helmikuussa hän aloitti Nuorten Ystävien Valmennuspaja Mahiksella, jota suositti kaupungin työllisyyspalvelujen palveluohjaaja. Kuntouttavan työtoiminnan yksikkö vaikutti Hannasta mukavalta, ja siellä menee nyt neljä tuntia päivässä maanantaista torstaihin.

Päivät aloitetaan leppoisasti kahvipöydässä askareiden jaolla.

– Jyväskylässä mahislaisia on kuusikymmentä, ja he käyvät pajalla kahdessa vuorossa yhdestä neljään päivään viikossa. Tiskaus, roskien vienti ja aulavastaavan tehtävät hoidetaan vuorotellen, kertoo Hannan valmentaja Heidi Lukkarinen.

Ruuanlaittoon ja kauppareissuillekin saa osallistua. Terveelliseen ravintoon ja liikuntaan kannustetaan. Retkiä oppilaitoksiin ja mielenkiintoisiin tapahtumiin tehdään. Juuri oltiin Rekrymessuilla opiskelu- ja työmahdollisuuksia tutkimassa.

Kuntosalilla käydään ja leffoja katsotaan säännöllisesti. Lähiluonnossa retkeillään ja virkistytään vaikka pilkkien. Pajalla myös askarrellaan, taiteillaan ja pelataan lautapelejä.

– Tunnelma on rento ja naurua kuuluu usein. Pakko ei ole harrasteisiin osallistua, mutta mukaan kannustetaan. Monelle löytyy mielekästä tekemistä, Lukkarinen jatkaa.

Yhteispeli Hannan kanssa on sujunut mukavasti ja juttuun on tultu hyvin.

– Väkeä pajalla on välillä paljonkin. Hanna on tykännyt jutella ihmisten kanssa, mikä edesauttaa viihtymistä, kertoo Heidi Lukkarinen.

– Täällä on hauskaa ja läppä lentää usein. Olen saanut uusia ystäviä, joiden kanssa on hengailtu kaupungilla ja käyty toistemme luona kylässä. Pajan kautta olen löytänyt liikunnan ja käyn nyt kuntosalilla. Askartelen myös mielelläni. Pian pajalla alkaa bänditoiminta, jota aion kokeilla. Pianonsoitto kiinnostaisi, musiikista tykkäävä Hanna innostuu.

– Laulan ja kuuntelen musiikkia kotona paljon. Suosikkeja ovat Kaija Koo, Jenni Vartiainen ja Cheek, jotka kaikki näin viime vuonna livenäkin.

 

Puhu vaan -ryhmä

 

Vapaa-ajalla Hanna on mukana myös Aivoliiton nuorten aikuisten tapaamisissa, jos ne ovat lähettyvillä. Jyväskylän lisäksi kielellisen erityisvaikeuden Puhu vaan -ryhmä on kokoontunut muun muassa Turussa ja Tampereella.

– Pitempään itsekseen matkustamiseen en ole vielä tottunut, joten ne reissut jäivät väliin, Hanna kertoo.

Nuorten tapaamisissa voi tutustua uusiin paikkoihin ja nähtävyyksiin, ja vaihtaa ajatuksia rennossa seurassa. Omassa WhatsApp-ryhmässä sama porukka juttelee vilkkaasti päivittäin. Turun Suvituulessa pidetyillä Aivoliiton sopeutumisvalmennuskursseilla Hanna on ollut mukana kolmesti, ja Saarijärven Summassaaressakin kerran.

– Kursseilla on ollut kivaa, ja sieltäkin on saanut ystäviä, mainitsee Hanna, jolla on edessä toinen vuosi Valmennuspajalla.

Jatkossa selvitetään ammatillisen kuntoutuksen, työkokeilujen ja lisäkouluttautumisen mahdollisuuksia. Asumisasiat ovat kunnossa. Käytännön apua esimerkiksi Kelan lomakkeiden täyttöön saa joka toinen viikko kotona käyvältä kaupungin sosiaalitoimen asumisen ohjaajalta. Tukea paperihommiin saa myös Mahiksella.

– Vielä en ole varma mitä voisin opiskella jatkossa, mutta mietimme sitä yhdessä, Hanna tuumaa.

 

Hyvä vaihtoehto

 

Valmennuspaja Mahis on suunnattu 17–64-vuotiaille TE-toimistossa työnhakijoina oleville. Kuntouttavan työtoiminnan yksikköön ohjaudutaan kaupungin työllisyyspalveluiden sopimuksella. Osallistujille maksetaan pääsääntöisesti työmarkkinatukea, pieni kulukorvaus ja kaupungilta matkakorvaus.

Mahis on hyvä vaihtoehto, jos haluaa itse vaikuttaa omaa hyvinvointiin, olla osana yhteisöä ja kaipaa mielekästä tavoitteellista tekemistä. Pajalla parannetaan työelämä- ja opiskeluvalmiuksia ja annetaan tukea erityisesti siirtymävaiheissa kohti työtä ja opiskelua.

– Teemme asiakkaan kanssa toimintasuunnitelman aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Mahiksessa käydään yleensä enintään kaksi vuotta, kertoo työhönvalmentaja Heidi Lukkarinen.

– Pyrimme tukemaan ihmistä eteenpäin ja parantamaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti. Arjen asiat laitetaan kuntoon ensin. Pajalla voi opetella elämänhallinnan taitoja ja saada vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta, jatkaa Lukkarinen.

Reilu vuosi sitten avattu Jyväskylän Mahis on yksi Nuorten Ystävien yli 40 toimipisteestä. Reilut sata vuotta sitten perustettu järjestö tarjoaa muun muassa sosiaalisen kuntoutuksen ja työllistymisen palveluja, erilaisia asumispalveluja, koulutusta ja sijaishuoltoa erityisryhmille ympäri Suomea.

Teksti: Terhi Salpakoski

Juttu on julkaistu Kielipolku-lehdessä 1/2019.
https://www.aivoliitto.fi/kielipolku/artikkelit/innolla-kevatta-kohti/

Jaa artikkeli: