Henkilökohtaista tukea ja valmennusta vanhemmuuteen

NYn Vanhempien Akatemia tarjoaa maksutonta vanhempien valmennusta. Valmennus auttaa vanhempia arjen pulmatilanteissa, tukee vanhemmuutta ja antaa ohjausta lasten kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä.

Miten toimia, kun lapsen uhma ja kiukku väsyttävät ja tuntuu, että kaikki omat ja sukulaisten hyvät neuvot on jo kokeiltu? Miten laittaa turvalliset rajat murrosikäiselle? Miten voisin auttaa lastani, joka tuntee itsensä yksinäiseksi?

Vanhempien Akatemian työntekijöille Riitta Alatalolle ja Essi Niemelle tulee uusia yhteydenottoja viikoittain. Riitta ja Essi ovat kehittäneet matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontamallin, johon vanhemmat voivat tulla pieneltäkin tuntuvien kasvatushaasteiden ja arjen pulmatilanteiden kanssa.

– Tehdyn työn kautta olemme huomanneet, että valmennukseen tarvittaisiin resursseja lisää. Alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille tarjoavat tukea neuvolat, mutta muuten ei tämän tyyppistä matalan kynnyksen apua ole ollut saatavilla ammattilaisen toimesta, kertoo Alatalo.

 

Tukea varhaisessa vaiheessa

 

– Haluamme toiminnallamme tarjota vanhemmille tukea varhaisessa vaiheessa, ennen kuin arjen haasteista tulee isoja ja perheen hyvinvointia ja voimavaroja kuluttavia tekijöitä, Alatalo summaa.

Monesti vanhemmat kaipaavat yhtenäisiä kasvatuskäytäntöjä. Valmennuksessa tuodaan tietoisesti esiin niitä vahvuuksia, joita vanhemmilla on. Ei siis puhuta pelkästään pulmista ja haasteista.

Alatalo ja Niemi ovat huomanneet, että ihmisillä menee usein sekaisin parisuhde ja vanhemmuussuhde. Lapsen näkökulmasta erityisen tärkeää on säilyttää vanhemmuussuhde vaikka parisuhde kuohuisikin.

– Jonkin verran tämä korostuu erotilanteissa: miten saadaan erosta huolimatta vanhemmuussuhde toimimaan. Vaatii melkoista kypsyyttä vanhemmalta, ettei lähde kostamaan lapsen kautta parisuhteen toimimattomuutta. Vanhemmuus olomuotona ja roolina on herkkä ja haavoittuva. Sillä että saataisiin ennen eroa jutella vanhempien kanssa miten säilyttää keskusteluyhteys eron aikana lapsen edun nimissä, on yhteiskunnallista vaikuttavuutta, Niemi pohtii.

Alatalo korostaa sitä, että perheen yhteinen arki on turhan väheksytty asia koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Arjen tulee toimia niin, että kaikilla on hyvä olla ja yhteinen aika voi olla vaikka ruokapöydän ympärillä.

– Aina ei tarvitse lähteä jonnekin. Kysyttäessä lapsilta parhaita asioita äidin tai isän kanssa, vastauksena voi olla esimerkiksi kalaretki tai lettukestit, Niemi huomauttaa.??

Lasten kasvatukseen liittyvien haasteiden lisäksi vanhemmat voivat joskus kokea riittämättömyyttä työn, perheen ja parisuhteen välisessä ristitulessa ja kaivata tukea ja voimaa arjen haasteisiin.

Vanhempien valmennuksen tarkoituksena ei ole antaa valmiita vastauksia perheiden ongelmiin vaan auttaa vanhempia oivaltamaan omat voimavaransa ja tukea niiden myötä vanhempia kasvatustehtävässä ja perheen vuorovaikutuksen vahvistamisessa. Ohjauksen ja neuvonnan kautta voidaan myös ohjata vanhempia ja perheitä sekä projektin omiin toimintoihin että muiden järjestöjen ja kaupungin tarjoamiin palveluihin.

– Olen itsekin vaikuttunut tästä toiminnasta. Tarkoituksemme on antaa apua ja tukea oikea-aikaisesti, summaa Alatalo.

Jaa artikkeli: