Autettavasta auttajaksi. Kuvassa on Vivianna, joka katsoo kameraan.

Autettavasta auttajaksi – kokemusasiantuntijuus tukee riippuvuudesta toipumista

Milla ja Vivianna ovat nuoria naisia, jotka ovat kulkeneet pitkän tien päihderiippuvuudesta raittiuteen. Nyt he auttavat muita päihderiippuvaisia kokemusasiantuntijatoiminnan avulla. 

 

Milla raitistui omin voimin ja kuntoutui vertaistuen avulla 

Millan (nimi muutettu) päihteiden käyttö alkoi jo 14-vuotiaana. Alkoholista hän eteni huumeisiin 16-vuotiaana.
“Aloitin heti kovista huumeista. Päädyin nopeasti kyseenalaisiin piireihin ja jätin koulun kesken”, Milla kertoo. Taustalla vaikutti myös diagnosoimaton ADHD, jonka tiedetään altistavan erilaisille riippuvuuksille. 

Nyt 26-vuotias Milla alkoi toipua amfetamiini- ja opioidiaddiktiosta 22-vuotiaana hänen tultuaan raskaaksi. 

“En enää halunnut jatkaa sillä tiellä.” 

Raitistuminen ei kuitenkaan tapahtunut perinteisin keinoin. 

“Lopetin aineiden käytön kuin seinään. Tärisin kaksi viikkoa sängyn pohjalla, mutta selvisin siitä. Raitistuin siis omin voimin, mutta kuntouduin lopulta vertaistuen avulla.”  

Vivianna toipui korvaushoidon ja vertaistuen avulla 

Vivianna (kansikuvassa) on 22-vuotias oululaisnainen, joka aloitti alkoholin käytön jo 13-vuotiaana. Ei mennyt kauaa, kun huumeet tulivat kuvioihin. 

“Ihastuin 14-vuotiaana poikaan, joka käytti huumeita. Aloimme poltella kannabista yhdessä. Pian aloin käyttää muitakin aineita, kuten LSD:tä ja MDMA:ta”, Vivianna kertoo.  

Peruskoulun jälkeisiä jatko-opintoja Vivianna ei saanut suoritettua. Jo 17-vuotiaana hän oli huumeriippuvainen ja alkoi käyttää opioideja suonensisäisesti. 

“Diagnosoimaton ADHD ja rajut lapsuustraumat myötävaikuttivat mun polkuun”, Vivianna kertoo. 

Vivianna tuli raskaaksi 20-vuotiaana. Tie vei korvaushoitoon.  

Vivianna ja vauva viettivät ensimmäiset kolme kuukautta ensikodissa. Sieltä kotiutumisen jälkeen Viviannan kuntoutumispolku risteytyi Millan polun kanssa. 

Perhekuntoutuksen kautta inspiraatiota kokemusasiantuntijuuteen 

Milla ja Vivianna tapasivat toisensa Pohteen VAAVI-päiväperhekuntoutusryhmässä. Ryhmän tavoitteena on tukea päihteettömyyttä ja turvallisen kiintymyssuhteen rakentumista, sekä tarjota vertaistukea. Molemmat naiset nimeävät ryhmästä saadun vertaistuen tärkeimmäksi motivaattoriksi omalla kuntoutuspolullaan.

“Varsinainen perhekuntoutus ei ollut mulle se tärkein motivaattori, vaan sieltä saadut ystävät ja heiltä saatu vertaistuki. He tietävät aidosti, mistä puhut”, Milla kertoo. 

Kun VAAVI-ryhmän ohjaajat vinkkasivat Nuorten Ystävien Verton ja Pohteen järjestämästä kokemusasiantuntijakoulutuksesta, Milla ja Vivianna innostuivat ideasta. 

“Pohdin aluksi omia voimavarojani ja sitä, olenko itse riittävän kunnossa toimimaan kokemusasiantuntijana”, Milla pohtii. Pian hän huomasikin, että kokemusasiantuntijana toimiminen tukee hänen omaa kuntoutumistaan.  

“Siitä lähti positiivinen kierre. Kokemusasiantuntijana toimiminen kannustaa sekä itseä, että niitä, joita voin auttaa omalla tarinallani.”

 

”Kokemusasiantuntijana toimiminen kannustaa sekä itseä, että niitä, joita voin auttaa omalla tarinallani.” 

– Milla

 

Mihin kokemusasiantuntijatoimintaa voi hyödyntää?

Kokemusasiantuntijatoiminta on 2000-luvulla kehittynyt toimintamuoto, joka tuo tietoa asiakkaiden ja potilaiden kokemuksista osaksi palveluiden kehittämistä ja asiakastyötä. Kokemusasiantuntijoiden tehtäviä ovat esimerkiksi: 

  • Ryhmänohjaaja vertaisryhmässä tai työntekijän työparina 
  • Kokemuskouluttaja oppilaitoksissa, koulutustilaisuuksissa tai seminaareissa 
  • Palveluiden kehittäjä ohjausryhmissä, työryhmissä, suunnittelu- ja kehittämisryhmissä 
  • Kokemusarvioija tutkimushankkeissa 
  • Vertaisvastaanotto ja vertaistyö 
  • Tiedottaja antamalla haastatteluja medioihin ja toimimalla sosiaalisessa mediassa. 

Verton ja Pohteen koulutuksista valmistuneita kokemusasiantuntijoita hyödyntävät esimerkiksi: 

  • Pohteen sisäiset toiminnot 
  • Yksityiset lastensuojeluyksiköt 
  • Koulut 
  • Hankkeet 
  • Ammattikoulut 
  • Opiskelijat
  • Vanhempainillat 

Verto kouluttaa joka syksy uusia kokemusasiantuntijoita yhteistyössä Pohteen päihdehuollon kanssa. Vuoden 2023 koulutuksesta valmistuneilla on laaja kokemuspohja alkoholi-, huume-, rahapeli- ja läheisriippuvuudesta kuntoutumisesta.  

Verton ja Pohteen kokemusasiantuntijakoulutus koostuu kuudesta lähiopetuspäivästä ja sen keskiössä on oman toipumistarinan työstäminen. Lisäksi puhutaan paljon omasta jaksamisesta ja voimavaroista. 

Autettavasta auttajaksi 

Milla ja Vivianna valmistuivat kokemusasiantuntijoiksi Verton ja Pohteen järjestämästä koulutuksesta vuonna 2023. Molemmat ovat jo päässeet toteuttamaan oppejaan käytännössä. 

Koulutuksen tärkeimmiksi anneiksi Milla ja Vivianna listaavat tiedon, vertaistuen, ystävät, omien vuorovaikutustaitojen kehittämisen, uudet näkökulmat, itsemyötätunnon ja toivon. 

“Muiden tarinoiden ja toipumispolkujen kuuleminen luo toivoa myös omaan toipumiseen” Vivianna kertoo. 

Kysyttäessä, mikä heitä motivoi toimimaan kokemusasiantuntijoina, molempien vastaus on selkeä: He haluavat auttaa muita.  

“Olen itse saanut vuosien varrella paljon tukea ja apua, joten nyt on minun vuoroni auttaa. Olisi hienoa, jos voisin edes jotain tökätä oikeaan suuntaan”, Milla sanoo.  

“Toivoisin, että kokemusasiantuntijoiden osaamista hyödynnettäisiin enemmän, koska älyttömän moni tarvitsee apua. Uskon, että moni kiinnostuisi tästä, jos tietoisuutta olisi enemmän”, Vivianna jatkaa.  

Kokemusasiantuntijan tulevaisuuden näkymät 

Kokemusasiantuntijakoulutuksessa korostetaan sitä, että kokemusasiantuntijuus on vain yksi elämänvaihe. 

“Ihmisille tulee onneksi kaikkea muutakin hyvää elämään, ja kuntoutujan rooli pienenee ja pienenee. On ihan muutamia henkilöitä, jotka tekevät tätä pidempään kuin vuoden”, Verton tiimipäällikkö Hanna Eskola kertoo. 

Näin tuntuu olevan myös Millan ja Viviannan kohdalla; nämä 1,5-vuotiaiden lasten äidit opiskelevat, miettivät tulevaisuuden suuntaviivojaan uusiksi ja viihtyvät vapaa-ajan harrastustensa parissa. 

Toivon läsnäolosta ja valoisista tulevaisuudennäkymistä naiset haluavat erityisesti kiittää niitä sosiaalialan työntekijöitä, jotka ovat osanneet luoda toivoa ja ohjata oikeiden palveluiden äärelle.  

“Elämässä on nykyään niin paljon terveitä henkireikiä, kuten tanssi, laulu ja ystävät. Nautin joka päivästä”, Vivianna hymyilee. 

Kysyttäessä, lähtisivätkö he koulutukseen uudestaan, vastaus tulee kuin tykin suusta:  

“Lähtisin.” 

Jos olet kiinnostunut kokemusasiantuntijoiden tarjoamista palveluista Pohjois-Pohjanmaan alueella, ole yhteydessä Hanna Eskolaan (hanna.eskola@nuortenystavat.fi) tai Johanna Saarelaan (johanna.saarela@pohde.fi)  

Jaa artikkeli: