Lukumatka Klubitalo Roihulan keittiöyksikön kehittämispajoihin

Ella | 29.2.2024

Hei ja tervetuloa tutustumaan Roihulan keittiöyksikköön lukumatkan merkeissä!

 

Olen sosionomiopiskelija ja harjoittelijana Klubitalo Roihulassa yhdeksän viikkoa. Minua pyydettiin kertomaan Roihulan keittiöyksikön kehittämispajoista, jotka pidimme helmikuun alussa.

Haluan aloittaa sillä, että mainitsen kuinka mahtava porukka täällä Roihulassa on. Keittiöyksikössä työskentely on Roihulassa hyvin suosittua ja siellä on aina ilo valmistaa ruokaa, leipoa sekä nauraa ja jutella yhdessä.

Meillähän Roihulassa suunnitellaan, valmistetaan ja tarjoillaan päivittäinen lounas jäsenille. Lounas pyritään suunnittelemaan niin, että se olisi monipuolinen, ravitseva sekä herkullinen. Tarjolla on vähintään kerran viikossa kasvisruokaa, ja tämän lisäksi pyrimme mahdollisimman monipuolisesti käyttämään eri proteiininlähteitä.

Keittiöyksiköstä vastaava työhönvalmentaja siirtyi tammikuussa muihin tehtäviin ja uusi työhönvalmentaja aloitti Roihulassa vasta kuukautta myöhemmin, joten tässä oli hyvä hetki pysähtyä porukalla miettimään keittiönyksikön toimintaa.

Kokoonnuimme Roihulassa kahtena päivänä keittiöyksikön kehittämispajoihin. Ajatuksena oli pajojen avulla tuoda näkyville, mitä kaikkia työtehtäviä keittiön toimintaan kuuluu. Kun työtehtävät ovat kaikkien näkyvillä, voi se madaltaa kynnystä tai jopa innostaa lähteä tutustumaan keittiön toimintaan työpainotteisen päivän aikana.

Ensimmäisenä päivänä lähdimme miettimään keittiön työtehtäviä. Jokainen osallistuja mietti tätä ensin itsenäisesti kirjoittaen aina yhdelle post it -lapulle yhden keittiöön liittyvän työtehtävän. Laput liimattiin taululle. Kun jokainen oli itsekseen miettinyt työtehtäviä, lähdimme purkamaan niitä yhdessä. Luettuamme taululla olevat laput ensin yhdessä läpi, esille nousi kolme otsikkoa: suunnittelu, toteutus ja siivous/jälkityöt. Tämän jälkeen sijoitimme lapuilla olevat työtehtäviä näiden otsikoiden alle. Tarpeen mukaan paneuduimme työtehtäviin tarkemmin pohtien mitä kaikkea kuuluu esimerkiksi turvallisuuteen tai hygieniaan. Lopputuloksena meille syntyi monipuolinen kuva keittiön työtehtävistä.

Toisena päivänä lähdimme suunnittelemaan sekä toteuttamaan keittiöön sesonkikalenteria. Ajatuksena oli rakentaa seinälle nähtäville kuukausista koostuva ympyrä. Jokaisen kuukauden omaan sektoriin kootaan sillä hetkellä sesongissa olevia raaka-aineita. Tämän lisäksi kuukausien kohdalle kootaan eri juhlapyhiä, mitkä vaikuttavat keittiön toimintaan sekä ruokasuunnitteluun.

Roihulan toiminnassa ainutlaatuista on se, kuinka laaja osaaminen täältä löytyy. Keittiöyksikön kehittämispajojen toisena päivänä yksi Roihulan jäsen pääsi paikan päälle opettamaan veitsien teroittamista sekä puhumaan veitsien huollosta. Koko keittiössä työskentelyn kannalta, niin mukavuuden ja käytännöllisyyden kuin turvallisuudenkin näkökulmasta, on tärkeää, että veitset ovat teräviä. Oppimalla yhdessä veitsien huollosta, ei teroitus ole vain yhden henkilön harteilla.

Näiden kahden antoisan päivän lopputulemana meille syntyi keittiöyksikköön oma perehdyttämiskansio, jossa esitellään keittiön tehtävät sekä turvallisuuteen, hygieniaan ja omavalvontaan liittyvät seikat. Tämän lisäksi keittiön seinälle on valmistumassa sesonkikalenteri, mitä pystymme laajentamaan pitkin vuotta. Tätä sesonkikalenteria on tarkoitus hyödyntää ruokasuunnittelussa, sillä sesongissa olevat raaka-aineet ovat aina sillä hetkellä terveellisimpiä, edullisimpia sekä parhaimman makuisia.

On hienoa, kuinka ennakkoluulottomasti ja innokkaasti Roihulassa ryhdytään aina tuumasta toimeen. Lähtemällä pois omalta mukavuusalueelta tutkimaan itselle vierasta aluetta, voi saada uusia ajatuksia sekä löytää itselle uusia mielekkäitä asioita. Kannustankin jäseniä, ketkä tätä lukee, lähtemään tutustumaan Roihulan keittiöyksiön arkeen.

Niinhän sitä sanotaan: ”Mitä useampi kokki, sen suurempi soppa” ja ei hätää, Roihulassa kyllä riittää syöjiä.

 

Kiitos lukemisesta,

Ella

Jaa artikkeli: