Kohti tasa-arvoisempaa rekrytointia 

Projektipäällikkö Taija Hirvonen | 9.1.2025

Työmarkkinoilla eletään vaikeita aikoja. Tilastot kertovat karua kieltään: vuoden takaiseen verrattuna työttömien määrä Suomessa on kasvanut reilulla 29 000 työnhakijalla ja työpaikkoja on avoinna yli 50 000 paikkaa vähemmän. Samaan aikaan rekrytointi haastaa työnantajia. Työnantajan tarpeisiin sopivaa työvoimaa ei tunnu löytyvän.  

Mikä estää sopivan työvoiman löytymisen? Syitä on monia. Yksi este on asenteet. Työnhakijana pitkään olleet, joita vuoden takaiseen verrattuna on lähes 12 000 enemmän, eivät ole työmarkkinoilla haluttuja työntekijöitä vaan päinvastoin. Aukko ansioluettelossa, pitkä poissaolo työmarkkinoilta on usein este päästä edes haastatteluun. Motivaatiota kuitenkin löytyisi! Halu työllistyä on vahva ja usein osaamistakin on karttunut laajasti. 

Monet työnantajat kokevat rekrytoinnin haasteellisena. Rekrytointi on aikaa vievä prosessi, joka usein koetaan myös riskinä. Työtehtävän ja osaamistarpeiden määrittely, hakuprosessin läpivieminen päätöksineen, perehdytys ja aloitusvaihe eivät ole vasemmalla kädellä muun työn ohessa hutaistuja asioita. Rekrytoinnin vaativuus saattaa usein sulkea rekrytointi-ikkunan eikä koko prosessia edes aloiteta. Voisiko olla olemassa helpompi vaihtoehto? 

Rekrytoinnin esteiden purkaminen 

Työnhaun asiakirjat näyttelevät rekrytoinnissa suurta osaa. Kirjalliset tuotokset eivät kuitenkaan ole kaikkien vahvinta osaamisaluetta. Ja taas olemme sen tosiasian edessä, että työnhakuasiakirjat ovat este rekrytointiprosessissa etenemiselle.  

Mediassa puhutaan paljon anonyymista rekrytoinnista ja siitä, kuinka se tasa-arvoistaa rekrytointia. Vaikka anonyymissä rekrytoinnissa pyyhitään näkyviltä muun muassa ikä ja sukupuoli, ei se poista sitä tosiasiaa, että edelleen ansioluettelon sisältö määrittää, kuka pääsee tapaamaan työnantajaa.  

Olenkin usein pohtinut, kuinka paljon potentiaalia työnantajilla menee ohi, kun työnhakija ei pääse edes haastatteluvaiheeseen. Entäpä, jos meillä olisikin toimintamalli, joka purkaa asiakirjojen vahvan painon ja mahdollistaa työnhakijoille entistä tasa-arvoisemman rekrytoinnin? 

Yksi vastaus löytyy Työkohtaamoista, kaikille avoimista rekrytointitilaisuuksista. Työkohtaamojen järjestäminen on helppoa: rekrytointitarpeen tunnistanut työnantaja järjestää avoimen tapahtuman, jossa työnhakijat pääsevät kuulemaan työllistymisen edellytyksistä yrityksessä sekä keskustelemaan omista työllistymisen mahdollisuuksista. Käytännön järjestelyistä vastaa Kohtaantoa-hanke. Työnantaja määrittää palkattavan osaamistarpeet ja saapuu tapaamaan työnhakijoita sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Markkinointia tehdään yhteistyössä paikallisten työllisyydenhoidon organisaatioiden kanssa. Työkohtaamoihin ei ole ennakkoilmoittautumista vaan kuka tahansa voi tulla paikalle ja kaikille taataan mahdollisuus tavata työnantaja. 

Kiitosta Työkohtaamoiden hyödyistä 

Kuka Työkohtaamosta hyötyy? Kaikki! Työkohtaamolla työnantaja toteuttaa anonyymin rekrytoinnin periaatteita ja ottaa suuren harppauksen kohti tasa-arvoisempaa rekrytointiprosessia.  Työnantajat ovat antaneet palautetta, josta käy ilmi, että Työkohtaamojen kautta he ovat haastatelleet henkilöitä, joita muutoin eivät mitä todennäköisimmin olisi pyytäneet haastatteluun. Ja ennen kaikkea ovat myös palkanneet heitä. Työkohtaamo tarjoaa työnantajalle nopean, helpon ja kustannustehokkaan tavan rekrytoida. Eräs työnantaja totesi, että neljän tunnin panostuksella koko rekrytointiprosessin työnhakuvaihe oli läpi käyty. Prosessi, joka normaalisti vaatii useita päiviä. 

Työnhakijat puolestaan ovat olleet erittäin kiitollisia mahdollisuudesta päästä kohtaamaan työnantaja ja vakuuttamaan hänet omasta osaamisestaan. Voidaanko Työkohtaamoille ajatella yhteiskunnallisesti merkittävää roolia kohtaannon edistämisessä, kun työnhakijan statukseen jämähtäneet työnhakijat voivat kohdata työnantajan ja työllistyä.    

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta? Ei! Työkohtaamot ovat juuri niin oivallisia rekrytoinnin välineitä kuin kuulostaa!  

Jaa artikkeli: