Huomaa mut!

Lapsiperhetyon ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Essi Niemi | 9.2.2022

 

Olen kokenut lasten kanssa usein tilanteita, joissa minulle on viestitetty ”Essi, huhuu, huomaa mut!” Tässä aivan hiljattain minulla oli ilo tutustua 1,5-vuotiaaseen pieneen tyttöön. Kauniiden taivaansinisten silmien katse pysäytti. Tuntui, että lapsen katse porautui jonnekin syvälle ja pysäytti. ”Mitä näet, kun katsot minua? Miten minua katsot?” Pieni hiljainen hetki ja katselimme toisiamme. Jo ennen sanojani oli yhteys luotu. Sain kokea valloittavan hymyn ja nähdä neljä helmenvalkoista hammasta. Jälkeenpäin kun muistelin tytön hymyä, mietin, että mitähän lapsi näki ja koki minua katsoessaan.

Jokaisella meistä on tarve tulla kohdatuksi, saada yhteys toiseen ihmiseen. Olet varmasti saanut kuulla monen monituista kertaa lapsen sanovan: ”Kato äiti! Kato isi!” Lapsi haluaa jakaa kanssasi ilon, riemun ja onnistumisen hetket. Saanko halauksia, hymyjä, yhdessäolon hetkiä ja kuulenko myönteisiä asioita itsestäni? Saanko kokea, että olen rakastettu?

”Hei naapulin louva, mitä kuuluu?” Näin ihanasti eräs pieni poika huikkasi minulle aidan raosta viime kesänä. Hän halusi kuulla, mitä olen tehnyt. Lapsen uteliaisuus oli liikuttavaa. Meille aikuisillekin on sallittua olla utelias ja olla kiinnostunut, mitä lapsen elämään kuuluu. Esimerkiksi iltapalapöydässä on hyvä jakaa kuulumiset aikuisten ja lasten kesken. Ja näin digiaikana on hyvä jakaa kuulumiset paitsi päiväkoti- tai koulupäivästä, myös somemaailmasta, mikäli lapsella on oma kännykkä.

Entäpä, kun arjessa tulee niitä kiukun hetkiä. Tunne kuuluu ja näkyy lapsessa. Pettymys, kun en saanut jotain, mitä halusin, purkautuu kiukkuna. Tunteen vallassa lapsi viestittää sitä, että näe kuinka paha mieli minulla on. Näetkö, kuinka paljon minua kiukuttaa. En osaa vastata kysymyksiin ”Miksi sinä kiukuttelet?” tai ”Mikä NYT kiukuttaa?”, tarvitsen syliä ja läheisyyttä. Turvaa tunteen kokemiseen ja rauhoittumiseen.

Miten sinun lapsesi saa kokea huomatuksi tulemista arjessa?

Tutustu myös blogeihin Kehu ja kannusta sekä Rajat lapsiperheen arjessa – miten ohjata lasta myönteisesti? Vahvuusvariksen tarinat ovat pieniä kertomuksia luonteenvahvuuksista, samalla opetellaan myös tunnetaitoja. Vahvuusvariksen tarinat löydät Yle Areenasta.

Jaa artikkeli: