Tehdään näkymätön jono näkyväksi.

ODL, Nuorten Ystävät ja Hoivatie etsivät ratkaisuja ottamalla kantaa nuorten mielenterveyskriisiin ja yhä pidentyviin hoitojonoihin. Kutsumme sinut mukaan vaikuttamaan ja nostamaan esille yhteistä ja yhteiskunnallista huolta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden pitkistä jonoista.

Haluamme nostaa esiin mielenterveyden haasteita, mutta myös niihin toimivia ratkaisuja. Seuraa somessa #hoitojonossa-kampanjaa, joka huipentuu valtakunnalliseen mielenterveysviikkoon 17.−24.11.2024.

Nuorten psyykkinen oireilu lisääntyy

Viime vuosina nuorten psyykkinen oireilu on lisääntynyt merkittävästi, vaikka vakavien mielenterveyshäiriöiden esiintyvyys on pysynyt ennallaan. Erityisesti nuorten tyttöjen keskuudessa psyykkisten oireiden, kuten masennuksen ja ahdistuneisuuden, yleistyminen on poikkeuksellista.

Vuoteen 2018 verrattuna kaksinkertainen määrä nuoria tyttöjä raportoi nyt mielenterveyden haasteista. Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan jopa kolmasosa tytöistä ja viidesosa pojista kertoo erilaisista masennus ja ahdistuneisuusoireista. Lisäksi jo 25 000 nuorta aikuista on mielenterveystyökyvyttömyyseläkkeellä, ja peruskouluikäisistä neljännes kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi, huonoksi tai kärsii masennusoireilusta.

Oireilu näkyy myös mielenterveyspalveluiden kuormittumisena. Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on kasvanut, ja nuoret joutuvat jonottamaan hoidon tarpeen arviointia ja hoitoa pidempään kuin koskaan aiemmin.

Nuorten mielen hyvinvointiin heikentävästi vaikuttavia tekijöitä

On pystytty erottamaan neljä tekijää,
jotka erityisesti vaikuttavat heikentävästi nuorten hyvinvointiin.

 

……………

Nämä tekijät ovat:

Sosiaalinen media ja vertailu

Somessa vietetty aika ja jatkuva vertailu muihin voivat lisätä ahdistusta ja paineita olla ”paras versio itsestään”.

Ympäristön uhat

Ilmastonmuutos, Ukrainan sota ja koronapandemia ovat tuoneet nuorten elämään epävarmuutta ja pelkoja. Pandemia rikkoi arjen rutiinit ja lisäsi sosiaalista eristäytymistä, mikä on vaikuttanut erityisesti sosiaalisesti arkoihin nuoriin.

Koulutus- ja työelämän paineet

Opiskelun ja työelämän vaatimusten kasvu aiheuttaa monille nuorille merkittävää stressiä ja ahdistusta.

Perhe- ja taloudelliset olosuhteet

Eriarvoisuus ja lapsiperheköyhyys lisäävät mielenterveysongelmien riskiä, ja poliittisilla toimenpiteillä voidaan luoda edellytyksiä tai uhkia nuorten hyvinvoinnille.

Miten tukea nuorten mielen hyvinvointia?

 

 

Yhteisöllisyys on keskeinen tekijä mielen hyvinvoinnin kannalta

Yhteisöllisyys tarjoaa nuorille mahdollisuuden kokea kuuluvansa johonkin, saada tukea ja jakaa kokemuksiaan muiden kanssa. Tämä voi vähentää yksinäisyyden tunnetta ja tarjota turvaverkon, joka auttaa selviytymään vaikeista tilanteista. Yhteisöllisyys voi myös edistää positiivista identiteetin kehitystä ja itsetuntoa, kun nuoret kokevat olevansa arvostettuja ja hyväksyttyjä omana itsenään.

Yhteisöllisyyden merkitys korostuu erityisesti silloin, kun nuoret kohtaavat haasteita, kuten koulutus- ja työelämän paineita tai sosiaalista eristäytymistä. Yhteisön tuki voi auttaa nuoria käsittelemään näitä paineita ja löytämään keinoja selviytyä niistä. Lisäksi yhteisöllisyys voi edistää mielenterveyttä ennaltaehkäisevästi, kun nuoret oppivat yhdessä taitoja, jotka auttavat heitä ylläpitämään mielen hyvinvointia.

 

Palvelujärjestelmän kehittäminen

Nuorten hyvinvoinnin perusta ja psykologiset tarpeet tulisi huomioida aiempaa kokonaisvaltaisemmin. Nuori tarvitsee luottamusta, kannustusta ja tukea sekä mahdollisuuden tehdä itselle mieluisia asioita.

Useat tutkimukset ja indikaattorit osoittavat, että palveluketjut eivät toimi vaaditulla tavalla, jonka seurauksena sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevien nuorten määrä on suuressa kasvussa. Siksi mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen ja niiden kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää.

 

 

 

……

 

 

 

 

Ratkaisuja kohti

Stigman vähentäminen

Avoimuus ja tietoisuuden lisääminen mielenterveyden ongelmista auttavat vähentämään niihin liittyvää häpeää.

Yhden oven periaate

Palveluiden hajanaisuus on ongelma, ja nuorten tulisi päästä kaikkiin tarvitsemiinsa palveluihin yhdellä yhteydenotolla.

Varhainen välittäminen

Koulujen matalan kynnyksen palvelut, kuten koulupsykologien ja kuraattorien tuki, voivat auttaa tunnistamaan ongelmat varhaisessa vaiheessa.

Saatavuuden parantaminen

Digitaaliset palvelut, kuten etäterapia ja chat-palvelut, ovat erityisen tärkeitä syrjäseutujen nuorten tukemisessa.

Henkilöstön lisääminen ja koulutus

Tarvitsemme lisää ammattilaisia, kuten psykologeja ja psykiatreja, ja heidän jatkuva koulutuksensa on ensisijaisen tärkeää.

Kolmannen sektorin rooli

Yhteiskunnalliset toimijat Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr (ODL), Nuorten Ystävät ja niiden yhteisesti omistama yritys Hoivatie tarjoavat monipuolisia palveluja, jotka tukevat nuorten mielenterveyttä. Toimijat tarjoavat konkreettista apua ja tukea nuorille, mahdollistavat matalan kynnyksen palveluita ja auttavat rakentamaan yhteisöllisyyttä.

 

 

ODL

ODL tukee ja auttaa nuorta hänen toivomallaan ja hänen tarpeisiinsa sopivalla tavalla – rinnalla kulkien ja tiiviisti yhteyttä pitäen. Selvitämme nuoren kanssa hänelle sopivia tavoitteita ja etenemme niitä kohti yhdessä. Autamme löytämään ratkaisuja arjen isoihin ja pieniin ongelmiin julkisia palveluja täydentäen. ODL tukee nuoria erilaisissa elämäntilanteissa ja haasteissa, esimerkiksi kiusaamisesta traumatisoitumisesta tai yksinäisyyden kokemuksista selviytymisessä.

ODL:n toiminta sisältää mm:

  • yksilöllistä ja ryhmämuotoista tukea
  • etsivää ja jalkautuvaa työtä
  • kohtaamispaikkatoimintaa
  • nuorten työpajatoimintaa

Lisätietoa ODL:n nuorten palveluista: https://odl.fi/palvelut/odl-yhdessa/

Nuorten Ystävät

Nuorten Ystävät tarjoaa maksutonta tukea ja toimintaa nuorille ympäri Suomen.  Työntekijät ovat sosiaalialan-, lapsiperhe-, parisuhdetyön sekä varhaiskasvatuksen alan asiantuntijoista.

  • Vanhempien Akatemia
    • Vanhempien Akatemia tukee koko perhettä. Nuorille kohdennetaan omia ryhmiä niin verkossa kuin lähitoimintana Oulussa, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Nuoria tuetaan muun muassa tunnetaidoissa, koulukäynnin haasteissa sekä kaveri- ja perhesuhteissa. Toimintaa täydentää erilaiset retket sekä perheitä tukeva harrastetoiminta, esimerkiksi perheteatteri.
  • Nuorten Startti Muhos
    • Nuorten Startti -toiminta Muhoksella on kohdennettu 16-28-vuotiaille nuorille. Startilta saa tukea oman elämäntilanteen selvittämiseen, työelämään ja opintoihin hakeutumiseen. Nuori voi osallistua pajan toimintaan omien tarpeidensa mukaan sekä omia voimavarojaan kuunnellen.
  • Katso kaikki yksikkömme täältä.

 

Hoivatie

Hoivatie tarjoaa nuorille erilaisia mielenterveyspalveluja, jotka on suunniteltu tukemaan heidän hyvinvointiaan ja auttamaan heitä selviytymään arjen haasteista. Hoivatie keskittyy erityisesti mielenterveysongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja kokonaisvaltaiseen hoitoon. Palveluilla vahvistetaan nuoren toimintakykyä ja hänen osallisuuttaan omassa elämässään ja yhteiskunnassa.

Hoivatie tarjoaa mm.

  • Kuntoutusta mielenterveysongelmien, kuten ahdistuksen ja masennuksen hoitoon
  • Kriisiapua akuutteihin tilanteisiin
  • Päihde- ja mielenterveyskuntoutusta nuorille, joilla on molempia haasteita
  • Arjen ja opiskelujen tukipalveluja, jotta nuoret saavat tarvitsemaansa käytännön apuaLisätietoa Hoivatien palveluista löydät osoitteesta www.hoivatie.fi.

Mistä muualta apua

Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin toimii numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden.

Mieli ry: MIELI Suomen mielenterveys ry: kohti parempaa mielenterveyttä

MIELI Kriisichat päivystää maanantaista keskiviikkoon kello 15-19 ja torstaina kello 15-21.

12–29-vuotiaille tarkoitettu Sekasin-chat päivystää maanantaista perjantaihin kello 9-24 ja viikonloppuisin kello 15-24 osoitteessa sekasin.fi.

Mielenterveystalo.fi: Etusivu | Mielenterveystalo.fi

Pohteella on digitaalisen sote-keskuksen matalan kynnyksen mielenterveyschat, jossa voit keskustella reaaliaikaisesti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Chat on auki maanantaista perjantaihin kello 8–20. Tällä hetkellä kanavalla voivat asioida Alavieskan, Haapajärven, Nivalan, Oulun, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan asukkaat.

Mun Oulu: Löydä oma palvelusi – Nuorten Oulu

Hätätilanteessa hakeudu terveysaseman akuuttivastaanotolle, päivystykseen tai soita yleiseen hätänumeroon 112.

Blogit #hoitojonossa

7.11.2024 | Klubitalopäällikkö, kulttuurihyvinvointivastaava Lahja Leiviskä

Yksilöt ja yhteinen yhteiskunnallinen huoli esiin taiteen keinoin

Syksyn aikana Nuorten Ystävien, Hoivatien ja ODL:n toiminnoissa toteutettiin Ajatuksia hoitojonossa -yhteisötaideteosprojekti vahvassa yhteistyössä Oulun Sarjakuvakeskuksen kanssa. Sarjakuvalliseen ilmaisuun pohjautuvan…

Tapahtumat #hoitojonossa

Ei tulevia tapahtumia.

Jaa oma kokemuksesi tai ajatuksesi #hoitojonossa

1500 lasta ja nuorta on tällä hetkellä mielenterveys-palveluiden #hoitojonossa. Nuorten mielenterveyskriisin selättäminen on meidän kaikkien yhteinen asia.

Kerro oma kokemuksesi mielenterveydestä, jaa ratkaisusi tai hyödynnä yllä olevaa saatetekstiä.

Lataa kuvia

Lataa alla olevista kampanjakuvista haluamasi napauttamalla kuvaa tai lataa kuva alla olevista linkeistä.

 

Aiheesta mediassa

Lähteet

Blogi 2: Näkymätön jono 

Blogi 3: Hyvinvoiva perhe, hyvinvoiva nuori?

Blogi 5: Kun apu ei tavoita, päihteet tuovat turvaa

Blogi 6: Yksilöt ja yhteiskunnallinen huoli esiin taiteen keinoin

Tilastokuvat sivustolla: