
Puolueiden vastaukset lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi
Nuorten Ystävät toteutti maalis-huhtikuun taitteessa puolueille suuren alue- ja kuntavaalikyselyn. Esitimme viisi kysymystä, millaisin konkreettisin toimenpitein puolueet alue- ja kuntavaaliehdokkaineen aikovat edistää ihmisten hyvinvointia yhteiskunnassa. Kunkin kysymyksen oheen tiivistimme faktalaatikon lähteineen yhteiskuntamme tämänhetkisestä tilanteesta aihepiiriin liittyen. Vastauksissa pyydettiin mainitsemaan konkreettisia toimenpiteitä niin kunta- kun hyvinvointialueen toimintaan liittyen.
Kyselyyn vastasi kahdeksan puoluetta: Kristillisdemokraatit (KD), Keskusta, Kokoomus, Kristallipuolue, Sosiaalidemokraatit (SDP), Suomen Kommunistinen Puolue (SKP), Vasemmistoliitto (VAS) ja Vihreät. Viimeisen vaaliviikon aikana Nuorten Ystävät nostaa esille puolueiden vastaukset kokonaisuudessaan, päivä per kysymys.
Lue vastaukset toiseen kysymykseen alta! Katso kaikki kysymykset uutisestamme täältä. Vastauksia julkaistaan yksi aihepiiri kerrallaan 7.–11.4.2025.
Faktatietoa
Vuonna 2022 noin 118 900 lasta eli pienituloisessa perheessä. Tämä tarkoittaa joka yhdeksättä lasta Suomessa (11,7 prosenttia kaikista Suomessa asuvista lapsista). Lasten määrä kotitalouksissa, joiden huoltaja raportoi vaikeita tai hyvin vaikeita toimeentulovaikeuksia, on kääntynyt nousuun vuonna 2023. Hallituksen tekemät leikkaukset lisäävät köyhyysrajan alle jäävien lasten määrää n. 17 000:lla. 1/5 kokonaan perusturvan varassa elävistä on alaikäisiä. Katso faktojen lähteet artikkelin lopusta.
2. Mitä toimenpiteitä tulette tekemään lapsiperheköyhyyden ehkäisemiseksi?
Kristillisdemokraatit
Alue: Painopisteen pitää olla ennaltaehkäisevissä, hyvinvointia lisäävissä matalan kynnyksen peruspalveluissa. Palveluissa on huomioitava perheiden erilaiset tarpeet ja tuki räätälöidä niiden mukaisesti. Paras tapa varmistaa lapsen hyvä arki, on tukea koko perheen hyvinvointia. Järjestöjen ja seurakuntien työtä on viisasta hyödyntää laajasti osana perhekeskusten toimintaa. Lapsiperheiden kotipalvelun kynnys on tarpeen pitää matalana.
Kunta: Edistämme jokaisen lapsen ja nuoren mahdollisuutta harrastaa liikuntaa koulupäivän yhteydessä sekä tuemme mahdollisuutta säännölliseen ja tavoitteelliseen urheiluharrastukseen. Päiväkotien ja koulujen piha-alueita on kehitettävä tukemaan liikkumista, ja turvataan liikkuminen koulumatkoilla. Harrastamisen Suomen mallin ja Liikkuvat-kokonaisuuden mukaista toimintaa sekä muuta kerhotoimintaa on tärkeää järjestää kaikissa kouluissa. Lisäksi tahdomme edistää maksuttomia ja kohtuuhintaisia lasten ja nuorten liikunta- ja kulttuuripalveluita sekä tukea vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.
Kokoomus
Kokoomuslaisen ajattelun ytimessä on, että jokaisella tulee olla taustasta riippumatta mahdollisuus oppia, kouluttautua, rakentaa oma polkunsa ja löytää vahvuutensa. Siksi palvelujärjestelmän, koulutusjärjestelmän ja sosiaaliturvan tulee tukea sitä, että sosioekonominen tausta ei ole periytyvä ominaisuus.
Elämän alkuvaiheessa asioiden täytyy olla kunnossa ja tukea tarjolla. Neuvolassa pitää tunnistaa lapsen ja perheen yksilölliset tarpeet ja vastata niihin. Lasten ja perheiden palveluja on kehitettävä lapsi- ja perhelähtöiseksi kokonaisuudeksi, jossa painottuvat ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen kokoamalla lasten ja perheiden sosiaalipalvelut perhekeskuksiin. Lastensuojelun täytyy pystyä turvaamaan jokaisen oikeus turvalliseen lapsuuteen.
Kuntien tärkeä vastuu on puolestaan varmistaa, että koulutuksen laatu aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle on hyvää. Eduskunnassa tehty peruskoulun oppimisen tuen uudistus sekä peruskoulun lisärahoitus tarjoavat kunnille taloudellisesti edellytyksiä huolehtia monipuolisesta opetuksesta ja riittävästä oppilaiden tuesta.
Lapsiperheköyhyyden kannalta erityisesti lapsilisät ovat merkittävä etuus. Lapsilisiä on jo korotettu vuonna 2024 yksinhuoltajille, monilapsisille perheille ja alle kolmevuotiaille lapsille.
Keskusta
Lapsiperheköyhyyden vähentäminen on yksi Keskustan aluevaaliohjelman keskeisistä tavoitteista. Työelämään tulee saada lisää joustoa, jatkuvuutta ja turvaa siten, että työ ja perhe-elämä voidaan sovittaa paremmin yhteen.
Lapsiperheiden tukea tulee myös lisätä. Neuvolapalvelut ja kotiin vietävät palvelut tulee jatkossakin hoitaa lähipalveluina. Haluamme tarjota jokaiselle alle kouluikäisen lapsen perheelle oikeuden kotipalveluun.
Sosiaaliturvaa tulee Keskustan mielestä selkeyttää. Moni sosiaaliturvaan ja -palveluihin oikeutettu ei osaa tai kykene apua hakemaan. Etuuksia koskevia säädöksiä tuleekin yksinkertaistaa ja erilaisten sosiaaliturvajärjestelmien päällekkäisyyksiä purkaa. Tavoitteenamme on nykyisiä etuuksia yhdistävä yleistuki. Esitämme, että käyttöön otettaisiin nykyistä veroehdotusta vastaava, erilaiset sosiaaliturvaetuudet yhteen kokoava sosiaaliturvaehdotus, jota tarkistetaan eri rekisteritiedoista saatavilla muutoksilla. Tulorekisteri ja Kelan tiedot luovat sille keskeisen pohjan.
Kristallipuolue
Hallitus on köyhdyttänyt lapsiperheitä, eikä siihen valitettavasti kunta-/aluetasolla hirveästi voi vaikuttaa.
Puolue lisäisi esimerkiksi maksuttomien harrastusmahdollisuuksien (HIP (harrastava iltapäivä) -kerhot) toimintaa mahdollisimman paljon ja lisäisi kuntalisän kotihoidontukeen. Aluevaalitasolla pyrittäisiin pitämään lapsiperheiden palvelut mahdollisimman lähellä perheitä.
SDP
Kuntien on varmistettava kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus kaavoituksen ja rakentamisen avulla, sillä liian kallis asuminen on yksi suurimmista lapsiperheköyhyyden syistä. Myös edullinen ja toimiva joukkoliikenne on välttämätöntä lapsiperheille, koska liikkumisen kustannukset voivat muodostaa merkittävän menoerän.
Jokaiselle lapselle on taattava maksuton ja mieluisa harrastus kunnan tukemana. Järjestöjen toimintaa on vahvistettava, sillä ne tarjoavat monipuolista vapaa-ajan tekemistä lapsille, nuorille ja perheille sekä tarjoavat perheille tukea.
Hyvinvointialueiden on huolehdittava siitä, että lapsiperheet saavat apua ja palveluita oikea-aikaisesti, jotta perheiden tilanteet eivät pääse kriisiytymään.
Nykyhallituksen päätökset lisäävät lapsiperheköyhyyttä, eikä kunta- ja aluetason ratkaisuilla voida täysin estää sen vaikutuksia. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat kuitenkin hidastaa kehitystä ja lieventää köyhyyden aiheuttamia haittoja.
Suomen Kommunistinen Puolue
SKP hyväksyi vastikään päivitetyn version ohjelmastamme sosiaaliturvan uudistamiseksi Perusturva 1500 (skp.fi).
Kunta- ja aluevaltuustot joutuvat toimimaan maan hallituksen sosiaaliturvaa huonontaneiden lakien mukaan. Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt lyhyessä ajassa. Hyvinvointialueiden sosiaalitoimi voi myöntää ehkäisevää ja täydentävää toimeentulotukea harkinnan mukaan. Se ei kuitenkaan ehkäise lapsiperheköyhyyttä, vain hieman mahdollisesti auttaa pahimmassa hädässä. Kunta voi tarjota ilmaisen harrastusmahdollisuuden jokaiselle lapselle. Tämä ehkäisee lapsen syrjäytymistä. Kunta voi alentaa varhaiskasvatuksen maksuja.
Työllisyystoimi on siirtynyt kunnille, mikä mahdollistaa yksilöllisten työllistymistoimien kohdentamisen erityisesti lapsiperheiden huoltajille.
Vasemmistoliitto
On kestämätöntä, että nykyisen oikeistohallituksen leikkaukset ajavat tuhansia lapsiperheitä köyhyyteen. Pelkästään yleisen asumistuen ja työttömyysturvan muutokset leikkaavat monilta lapsiperheiltä toimeentulosta satoja euroja kuukaudessa. Vasemmistoliitto tekee kaikkensa hallituksen leikkausten perumiseksi eduskunnassa ja toimii valtuustoissa sen eteen, että kunnat ja hyvinvointialueet tekevät parhaansa kapinoidakseen hallituksen kurjistuspolitiikkaa vastaan ja mahdollisuuksien mukaan tukeakseen perheitä. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja terveeseen kasvuympäristöön.
Maksuttomat ja oikea-aikaiset palvelut sekä ennaltaehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki ovat keskeisiä työkaluja lapsiperheköyhyyden vähentämisessä. Yhteistyö hyvinvointialueiden ja kuntien palveluiden välillä on oltava saumatonta, jotta apua ja tukea tarvitsevat perheet pääsevät helposti ja ajoissa tarvitsemiensa palveluiden piiriin. Lasten ja nuorten palveluita, kuten oppilas- ja opiskelijahuoltoa, pitää tarjota lasten ja nuorten arkiympäristössä eli päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa
Vasemmistoliitto vaatii neuvoloiden resurssien vahvistamista. Neuvolatoiminnan on oltava lähipalvelu ja kotikäyntien on oltava mahdollisia jo ennen lapsen syntymää. Neuvolatoiminnassa tulee huomioida koko perhe ja syntyvän lapsen lähiyhteisö. Kotipalvelu ja muu käytännönläheinen arjen apu ehkäisevät vanhempien uupumusta. Näitä palveluita on oltava tarjolla maksuttomasti kaikille niitä tarvitseville. Maksuttomat ja oikea-aikaiset palvelut sekä ennaltaehkäisevä ja täydentävä toimeentulotuki ovat keskeisiä työkaluja lapsiperheköyhyyden vähentämisessä.
Lapsen vuoroasuminen on huomioitava molempien kotitalouksien kohdalla koko palvelujärjestelmässä, kuten asumistuessa, vammaispalvelulain mukaisissa kuljetuksissa sekä oikeudessa kiireettömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lastensuojelun avohuollon palveluihin. Yksinhuoltajat tarvitsevat tukea esimerkiksi koulujen loma-aikoina, joiden pituus tuottaa monille suuria haasteita. On huolehdittava yksinhuoltajien jaksamisesta siten, että kehitetään palvelumuotoja kuntien perhetyöhön ja lastensuojeluun ja helpotetaan kotiavun saamista.
Vihreät
Hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset ovat syventäneet lapsiperheköyhyyttä. Lapsuus ja nuoruus ovat herkkää aikaa, jolloin tapahtuu paljon kehitystä. Lapsiperheköyhyyden kokemukset vaikuttavat pitkään ja moninaisin tavoin. Me emme olisi leikanneet lapsilta, vaan esimerkiksi palauttaisimme työttömyysturvan suojaosat sekä lapsikorotukset sekä peruisimme hallituksen maksettaviin etuuksiin asettaman indeksileikkurin. Lisäksi olisimme peruneet arvonlisäveron korotuksen 10 prosentista 14 prosenttiin.
Kunta- ja aluetasolla tekisimme mm. seuraavia toimenpiteitä lapsiperheköyhyyden torjumiseksi ja sen vaikutusten ehkäisemiseksi:
- Tuetaan vanhemmuutta: Neuvolan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja tulee jatkossakin ylläpitää ja kehittää vastaamaan uusiin kasvaviin tarpeisiin, kuten vanhemmuuden tukeen. Turvataan riittävä määrä ammattilaisia, kuten terveydenhoitajia, psykologeja, kuraattoreja ja psykiatrisia sairaanhoitajia jokaiselle hyvinvointialueelle. Tuetaan yksinhuoltajien arkea erityisesti koulujen loma-aikoina, yhteistyössä kuntapalveluiden kanssa. Kehitetään teinineuvolatoimintaa eli murrosikäisten nuorten vanhemmille ja perheille suunnattuja tukipalveluita.
- Lisätään lasten ja nuorten hyvinvointia: Vahvistetaan yhteistyötä kuntien ja järjestöjen kanssa lasten, nuorten ja opiskelijoiden liikkumattomuuden ja terveellisen ravitsemuksen parantamisessa.
- Tarjotaan maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille, alle vuoden sisällä synnyttäneille sekä päihdepalveluiden asiakkaille.
- Varmistetaan riittävät resurssit lapsiperheiden sosiaalipalveluihin, erityisesti ennaltaehkäiseviin avohuollon tukitoimiin, ja sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin. Varmistetaan toimivat yhteistyöprosessit kuntien, hyvinvointialueiden, valtion ja järjestötoimijoiden välillä rikoksilla oireileville nuorille.
- Varmistetaan, että sijaishuollossa olevat lapset ja nuoret saavat sijoituksen aikana nykyistä paremmin tarpeen mukaista tukea myös muusta sosiaali-ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä.
Faktojen lähteet:
Itsenäisyyden juhlavuoden säätiö, Lapsiperheköyhyys datana (itla.fi)
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, SOSTE selvitti hallituksen leikkausten vaikutukset maakunnittain – Lähes 17 000 uutta alaikäistä tippuu köyhyysrajan alle, 14.11.2023 (soste.fi)
Lastensuojelun Keskusliitto, Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi on turvattava, 6.3.2024 (lskl.fi)
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, Perusturvan riittävyys on heikentynyt etenkin työttömillä lapsiperheillä, 3.4.2025 (thl.fi)