
Puolueiden vastaukset huumekuolemien ehkäisemiseksi
Nuorten Ystävät toteutti maalis-huhtikuun taitteessa puolueille suuren alue- ja kuntavaalikyselyn. Esitimme viisi kysymystä, millaisin konkreettisin toimenpitein puolueet alue- ja kuntavaaliehdokkaineen aikovat edistää ihmisten hyvinvointia yhteiskunnassa. Kunkin kysymyksen oheen tiivistimme faktalaatikon lähteineen yhteiskuntamme tämänhetkisestä tilanteesta aihepiiriin liittyen. Vastauksissa pyydettiin mainitsemaan konkreettisia toimenpiteitä niin kunta- kun hyvinvointialueen toimintaan liittyen.
Kyselyyn vastasi kahdeksan puoluetta: Kristillisdemokraatit (KD), Keskusta, Kokoomus, Kristallipuolue, Sosiaalidemokraatit (SDP), Suomen Kommunistinen Puolue (SKP), Vasemmistoliitto (VAS) ja Vihreät.
Viimeisen vaaliviikon aikana Nuorten Ystävät nostaa esille puolueiden vastaukset kokonaisuudessaan, päivä per kysymys.
Lue vastaukset neljänteen kysymykseen alta! Katso kaikki kysymykset uutisestamme täältä. Vastauksia julkaistaan yksi aihepiiri kerrallaan 7.–11.4.2025.
Faktatietoa
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 huumausainekuolemia oli 310. Tämä on 60 enemmän kuin edellisenä vuonna. Huumeet oli merkittävä kuolemansyy nuorilla. Vuonna 2023 huumekuolemia oli eniten 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Eniten lisääntyivät alle 25-vuotiaiden nuorten huumausainekuolemat. Katso lähteet uutisen lopusta.
4. Mitä konkreettisia toimenpiteitä puolueenne tulee tekemään huumekuolemien ehkäisemiseksi?
Kristillisdemokraatit
Alue: Korostamme ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa sekä täydellistä vieroittautumista tavoittelevaa päihdeongelmaisten hoitoa. Pidämme ongelmana sitä, että päihderiippuvaisten henkilöiden pitkäkestoiseen vieroitushoitoon panostetaan nykyisin vähän ja tarvetta vieroitukseen paikataan usein korvaushoidoilla, jolloin päihderiippuvuutta ei varsinaisesti pyritä parantamaan. Samalla vieroitushoidon osaaminen vähenee Suomessa. Emme kannata huumeidenkäyttöhuoneita. Niiden käyttöön liittyisi merkittäviä ongelmia turvallisuuden, laillisuuden ja huumeidenkäytön vähentämisen näkökulmasta. Riippuvuusvaikutusten huomioiminen on syytä ottaa vahvemmin osaksi päätöksentekoa. Päihdepalveluiden hankinnassa tulee huomioida toimijan alan erikoisosaaminen tuloksellisen ja kustannustehokkaan hoidon edistämiseksi.
Kunta: Päihderiippuvuuksien ja muiden erilaisten addiktioiden hoidossa kunnilla on tärkeä rooli hyvinvointialueiden ohella. Riippuvuuksien vaikutukset tulisi huomioida nykyistä vahvemmin. On tärkeää tarjota apua riippuvuuksista kärsiville, kouluttaa henkilöstöä lisäämään tietoisuutta riippuvuuksista ja puuttumaan ongelmiin.
Keskusta
Päihde- ja riippuvuushoidot ovat tällä hetkellä aliresursoituja ja puutteellisesti järjestettyjä. Tähän on saatava Keskustan mielestä muutos. Lisäisimme mm. eri tavoin tuotettua kynnyksetöntä walk-in toimintaa, kuten kokemusasiantuntijoita ja maksutonta vertaistukea päihde- ja huumeriippuvaisille. Päihde- ja mielenterveysongelmat kulkevat usein käsi kädessä. Päihdeongelma ei saa olla este mielenterveyspalveluihin pääsylle, vaan palveluita on oltava saatavilla rinnakkain.
Tarvitsemme ylipäätään kriittisempää päihteisiin ja riippuvuuksiin suhtautuvaa yhteiskuntapolitiikkaa. Riippuvuussairauksien luonteesta on tiedotettava enemmän ja panostettava ennaltaehkäisyyn ja päihdekasvatukseen. Mietojen huumeiden käyttö voi madaltaa kynnystä siirtyä käyttämään vahvempia huumeita. Tästä syystä emme hyväksy mm. kannabiksen käytön dekriminalisointia. Tiivistäisimme myös viranomaisten välistä yhteistyötä huumerikollisuuden vähentämiseksi.
Kokoomus
Jokainen nuorten huumekuolema on järkyttävä tapahtuma. Erityisen suurta huolta herättää alle 25-vuotiaiden huumekuolemien lisääntyminen.
Onnettomuusturvakeskus OTKES on tehnyt selvityksen nuorten huumekuolemista ja laatinut turvallisuussuosituksia, joilla nuorten huumekuolemia voitaisiin vähentää. Nuorten huumekuolemien estäminen vaatii todella voimakkaita toimenpiteitä, sillä tutkimuksen mukaan vakaa perhetausta ja monipuolinen palvelujärjestelmäkään eivät aina estä huumekuolemia. OTKESin tutkimus tukee myös valtakunnallisen tason toimia ja palveluiden kehittämistä, jotta nuorten huumekuolemia saataisiin vähennettyä.
Nuorten huumekuolemat tapahtuvat tyypillisesti tapaturmaisesti ja taustalla on pitkään jatkunutta huumeiden käyttöä. Hyvinvointialueilla huumausaineiden käyttäjiä ja riippuvuuksista kärsiviä on autettava tehokkaasti ja matalalla kynnyksellä. Nopea vieroitushoitoon pääsy ja päihdekuntoutus ovat tärkeässä roolissa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, että kouluissa oppilashuollon ammattilaisilla on aidot mahdollisuudet havaita myös hiljaisia signaaleja ja puuttua huumeiden käyttöön.
Kristallipuolue
Jos henkilö haluaa itseltään hengen pois päihteillä, hän sen tekee joka tapauksessa. Pohjimmiltaan addiktion taustalla on tunne omasta huonommuudesta, itsetunnon mataluudesta ja tunne-elämän sietämättömyydestä. Matalan kynnyksen avun tarjoamista pitää lisätä ja selvittää huumeiden käytön juurisyyt.
Kunta ja hyvinvointialue huolehtivat siitä, että matalan kynnyksen avun paikkoja on saatavilla tarpeeksi ja niistä on valmiudet ohjata henkilö seuraaviin paikkoihin pikaisesti.
Nuorten Ystävien päihdetyön asiantuntijat Vertosta huomioivat tämän vastauksen yhteydessä seuraavaa:
– Päihderiippuvuus on sairaus eikä ihmisen oma valinta. Vaikka päihderiippuvuus voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan, päihderiippuvuudesta kärsivän ihmisen tavoitteena ei ole hengen itseltään ottaminen. Riippuvuussairauteen on tärkeää olla tarjolla monipuolista, yksilöllistä apua. Myös riippuvuuden taustalla oleviin syihin, kuten traumakokemuksiin tai mielenterveyden häiriöihin on saatava oikea-aikaista ja tiivistä tukea, tiimipäällikkö Hanna Eskola toteaa.
SDP
Nuorille on tarjottava helposti saavutettavia, räätälöityjä palveluita kaikkina viikonpäivinä. Päihteillä oireilevien lasten ja nuorten hoito on järjestettävä monialaisesti ja ilman kynnyksiä. Päihderiippuvaisten nuorten on päästävä nopeasti vieroitushoitoon ja kuntoutukseen.
Huumeiden käytön varhainen tunnistaminen ja puuttuminen on keskeistä, erityisesti kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotyössä. Lasten ja nuorten parissa työskenteleville on varmistettava riittävä osaaminen ja työkalut. Nuorten vähäiseen hoitoon hakeutumiseen on puututtava aktiivisesti, jotta heidät voidaan ohjata avun piiriin.
On tärkeää puuttua huumeiden käytön taustasyihin, kuten mielenterveysongelmiin ja perheiden vaikeuksiin, mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. SDP kannattaa valvottujen käyttöhuoneiden kokeilua.
Suomen Kommunistinen Puolue
SKP hyväksyi v. 2021 päihdepoliittisen ohjelman, jonka päivitys on suunnitteilla. Päihteittä paras! – Suomen kommunistisen puolueen päihdepoliittinen ohjelma (skp.fi, pdf)
Ote:
Päihdeongelmaisen hoitoon hakeutumisen on oltava helppoa ja hyvin saavutettavissa. Lähetteettömät, ilman ajanvarausta toimivat päihdepsykiatrisen hoitajan vastaanotot esimerkiksi terveyskeskuksissa ovat yksi hyvä esimerkki. Myös selviämis- ja katkaisuhoitopaikkojen pitää olla kohtuullisen helposti saavutettavissa. Tarvitaan sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä vieroitushoitoja. Korvaushoito on sopivassa tilanteessa hyvä keino opiaattiriippuvaisten hoidossa. Korvaushoidon tulee sisältää myös psykososiaalista hoitoa ja tähdätä mahdollisuuksien mukaan aikanaan hoidon suunnitelmalliseen lopettamiseen
———-
Ote:
Kansainvälisten kokemusten perusteella huumeiden käytön ja pienien määrien hallussapidon rangaistavuuden poisto eli dekriminalisointi ei ole lisännyt huumeiden käyttöä, mutta on vähentänyt eräitä huumeisiin liittyviä haittoja, kun samanaikaisesti parannetaan huumeongelmaisten hoitoa ja sosiaalipalveluja. Dekriminalisointi ei ole sama asia kuin huumekaupan laillistaminen tai huumeiden käytön suosimista. Päin vastoin, hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut ja katutason häiriöt ovat vähentyneet ja yleinen turvallisuus on parantunut.
——————–
Vaadimme siis huumeiden käytön dekriminalisointia. Reilu neljä vuotta sitten aika ei vielä ollut kypsä ehdottamaan käyttöhuoneita, kun lakisääteiseksi tullutta neulojen ja ruiskujen vaihtoakin vielä vastustettiin. Käyttöhuoneet, aineiden testaus ja antidoottien, lähinnä naloksonin saatavuus tulevat olemaan päivitetyn version ehdotuksessa, toivottavasti myös hyväksyttävissä.
Vasemmistoliitto
Suomessa kuolee huumeisiin joka viikko neljä ihmistä, joista puolet on alle 30-vuotiaita. Tämä tarkoittaa, että Suomi on Euroopan kärjessä huumekuolemissa. On selvää, ettei rankaisupolitiikka toimi. Päihdepolitiikkaa on muutettava antaen suurempi painoarvo tutkimustiedolle, ihmismääräämisoikeudelle ja ihmisarvolle. On surullista, että enemmistön suomalaisista kannattama ja asiantuntijoiden suosittelema käyttöhuone-kansalaisaloite hylättiin eduskunnassa. Vasemmistoliitto jatkaa silti konkreettisten toimenpiteiden vaatimista huumekuolemien estämiseksi, sillä tyhjä moralisointi ei pelasta yhtään henkeä.
Päihdepalveluiden on oltava saavutettavia ja helposti löydettävissä. Palveluihin pääsemisen pitää olla mahdollisimman yksinkertaista ja esteetöntä. Päihdepalveluiden käyttöön ja käyttäjiin liittyvää häpeäleimaa on purettava kouluttamalla kaikkia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia. Myös mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien omaisille on tarjottava apua. Päihdeongelmista kärsivien asuminen pitää järjestää siten, ettei päihdeongelma johda asunnottomuuteen eikä päihteistä eroon pääseminen ole ehto asunnon saannille. Ehkäisevää päihdetyötä tulee tehdä yhteistyössä kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Lakisääteistä päiväkeskustoimintaa on vahvistettava.
Päihderiippuvaisten palvelut täytyy rakentaa niitä tarvitsevan näkökulmasta, ja siirtymisen palveluiden välillä tulee olla joustavaa ja nopeaa. Hyvinvointialueiden on laadittava mielenterveys- ja päihdehoitosuunnitelma, joka sisältää myös eri riippuvuuksien hoidon. Päihteiden käyttö ei saa olla esteenä mielenterveyspalveluiden saamiselle. Sekä kuntoutusta että asumispalveluita täytyy olla tarjolla kaikille niitä tarvitseville.
Vihreät
Vihreät panostaisi sosiaali- ja terveyshuollon palveluihin erityisesti ennaltaehkäisyn osalta. Ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää, että kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden rajapinta toimii ja palvelut ovat yhteydessä toisiinsa.
Hyvinvointialueille tekisimme seuraavia toimenpiteitä:
- Turvataan psykiatrisen hoidon resurssit ja lisätään mielenterveysosaamista kaikilla sosiaali- ja terveysalan osa-alueilla. Mielenterveyden hoitoa tarvitsevat kaiken ikäiset ja erilaisissa elämäntilanteissa olevat. Mahdollistetaan maksuttomat lyhyt- tai psykoterapeuttiopinnot hyvinvointialueen työntekijöille. Tarvittaessa voidaan käyttää ostopalveluseteleitä palveluntarjonnan turvaamiseksi.
- Helpotetaan hoitoon pääsyä vähentämällä päihdepalveluihin liittyvää stigmaa. Mielenterveyspalveluihin pääsyssä päihteettömyyden vaatimus tulee purkaa, sillä riippuvuussairauksien taustalla on usein myös mielenterveyteen liittyviä syitä.
- Turvataan laitoskuntoutus. Lisätään ja kehitetään samalla avopalveluja ja pilotoidaan turvallisia huumeidenkäyttöhuoneita.
Hyvinvointialueiden työn lisäksi kunnissa esimerkiksi turvalliset aikuiset ja riittävä henkilöstö tukisivat sitä, että lasten ja nuorten kohtaamiin haasteisiin tartuttaisiin ajoissa.
Faktojen lähteet:
Tilastokeskus 28.11.2024, Huumeisiin kuolleita ennätyksellisen paljon vuonna 2023 (stat.fi)
Julkari, Huumekuolemien ehkäisyn Suomen malli, 2022: Suosituksia huumekuolemien ehkäisemiseksi (julkari.fi)