Vaalikevään hämmennystä
Eduskuntavaalit ovat nurkan takana. Valmistautuessani äänestämään olen osallistunut puoleen kymmeneen vaalitilaisuuteen ja seurannut vaalitenttejä. Erityisesti minua on kiinnostanut se, miten ehdokkaat näkevät kansalaisjärjestöjen aseman hyvinvointia kasvattamassa ja miten he ajaisivat sotealan järjestöjen edustamien ihmisten asiaa. Onpa ollut mielenkiintoisia puheenvuoroja.
Korpilammella oli koossa noin 250 sote-, kulttuuri- ja liikunta-alan järjestöjohtajaa. Vaalipaneelissa oli hyvä edustus kuudesta puolueesta – puoluesihteereitä ja varapuheenjohtajia. Politiikan huippua, henkilöitä, joilla pitäisi olla hyvä näkemys yhteiskunnan tärkeistä asioista. Kuten juuri valmistuneesta soteuudistuksesta. Yllätyin. Hyvinvointialueista kysyttäessä osa varapuheenjohtajista ja puoluesihteereistä käänsi puheen liikuntapaikkojen rakentamiseen ja kulttuurin tukemiseen. Tietääkseni nämä eivät kuulu millään tavalla hyvinvointialueiden toimialaan. Olivatko he tietämättömiä mitä hyvinvointialueiden tehtäviin kuuluu vai käänsivätkö – poliitikkojen tapaan – puheen epämukavuusalueelta tutumpiin aiheisiin?
Vaalikeskusteluissa puhe näyttää usein siirtyvän liikuntaan. Liikunta on meille kaikille hyväksi, mutta ihan kaikkeen sekään ei ole patenttiratkaisu. Eräässä tilaisuudessa kysymys kuului: ”Miten edistäisitte osatyökykyisten/täsmätyökykyisten työllistymistä?” Fiksu kysymys sai yhden fiksun vastuksen, mutta muuten lipsahdettiin sivuraiteelle: ”Yksi tunti liikuntaa koulussa ei ole riittävä määrä.” Tämä vastaus kirvoitti kahden muunkin ehdokkaan ylistämään liikunnan virkistävää vaikutusta. Hmm… entä se työllistyminen?
Nuoriso sai mielenkiintoista ohjausta. Eräs ehdokas kertoi nähneensä elokuvan, jossa nuorukaiset Pariisiin päästäkseen ryöstivät kultasepän liikkeen. Ei niin sovi tehdä, vaan nuoren ihmisen kannattaa kirjautua johonkin oppilaitokseen, nostaa opintotuki ja ostaa sillä liput Pariisiin. Entisaikaan opintotuki oli opintoja varten. Järjestöjen varainkeruukysymykseen eräs edustaja laukaisi: ”Aina voi myydä edustusjoukkueen pelipaitoihin mainoksia. ”No, ei meillä sotetoimijoilla ole pelijoukkueita eikä mainospaitoja.
Olen toki kuullut myös paljon hyviä, harkittuja puheenvuoroja, joiden kanssa on helppo olla samaa mieltä. Mielenkiinnolla odotan viimeistä vaalinalusviikkoa, viimeisiä paneeleita ja keskusteluita.
Kalevassa on hyvä slogan: ”Mitä enemmän tiedät, sitä helpommin äänestät.”
Näin juuri. On helppoa äänestää henkilöä, jonka tietää tietävän juuri minulle tärkeistä asioista.