
Poloku-hanke tekee nuorisotyön näkyväksi
Nuorisobarometri 2024 (tietoanuorista.fi) julkaistiin maaliskuussa 2025 ja sen tavoitteena on tuoda ilmi nuorten arvoja ja asenteita heidän itsensä kuvaamana. Nuorisobarometrin tulosten mukaan nuorisotyön merkitys nuorille on nousussa aiempiin vuosiin verrattuna. Vastaajista jopa 85 prosenttia piti vähintään melko tärkeänä sitä, että kunnassa on nuorisotyöntekijä. Nuorisotyöntekijöiden tärkeys voi kuvata myös sitä, että itse nuorisotyö sekä sen palvelut ovat tärkeitä nuorille ja nuoret tunnistavat nuorisotyöntekijöiden ammatillisen olemassaolon.
Poloku-hankkeen (nuortenystavat.fi) tavoitteena on nostaa Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kunnissa tehtyä nuorisotyötä esiin sekä korostaa nuorten osallisuutta ja aitoa kuulemista osana nuorisotyön kehittämistä. On oleellista, että nuoria osallistetaan toiminnan arviointiin ja kehittämiseen, jotta kehittämistoimenpiteet vastaavat aidosti nuorten tarpeisiin. Kuntien alueella luodaan alueellinen toimintamalli, joka tukee nuorten hyvinvointia ja kasvua sekä vahvistaa osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta nuorten onnistumisen kokemuksia ja myönteisiä tulevaisuuden näkymiä. Nuorten osallistaminen ja aidosti heidän tarpeidensa huomioiminen kehittämistyössä viestii siitä, että nuorisotyötä pidetään tärkeänä ja merkityksellisenä, mikä osaltaan vastaa nuorisobarometrin tuloksiin nuorten näkemyksistä.
Nuorisotyön perussuunnitelma kuvaa kunnan omaa nuorisotyötä
Nuorisotyön perussuunnitelmassa (NUPS) kuvataan nuorisotyön tavoitteet, työmuodot ja toiminnot. Sen tarkoituksena on selkeyttää nuorisotyön sisältöjä ja kokonaisuuksia toiminta-alueen perheille, nuorille, kouluilla sekä kunnan päättäjille. Samalla se toimii työkaluna nuorisotyön organisoitumiseen ja kehittämiseen, jolloin nuorisotyöllä pystytään vastaamaan jatkuvasti muutoksessa olevien ilmiöiden ja kulttuurien luomiin tarpeisiin.
Poloku-hanke koordinoi Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kunnissa tuotetut nuorisotyön perussuunnitelmat yhteistyössä niin kuntien nuorisotyön, alueilla toimivien järjestöjen ja yhdistysten kuin seurakuntien kanssa. Kevään 2025 aikana valmistuu myös alueellinen nuorisotyön perussuunnitelma, jonka valmistelun ohella on arvioitu yhteistyön tuomia mahdollisuuksia laadukkaan nuorisotyön edistämiseksi.
NUORI2025 toi nuorisoalan osaajat yhteen
Poloku-hanke oli mukana NUORI2025-tapahtumassa Tampereella 1.–2.4.2025. Tapahtuma oli yhdistelmä nuorisoalan verkostoitumismahdollisuuksia, alan ajankohtaisiin teemoihin pureutuvaa seminaariohjelmaa, työpajoja sekä erilaisia puheenvuoroja. Päivien aikana keskusteluun nousi erilaisia teemoja, jotka osittain kumpusivat myös Nuorisobarometrin tuloksista. Keskeisenä teemana oli nuorten usko tulevaisuuteen, joka on vuoden 2024 tutkimustulosten mukaan romahtanut. Aiemmin noin 80 prosenttia nuorista on suhtautunut tulevaisuuteensa optimistisesti tai erittäin optimistisesti, kun vuonna 2024 vastaava luku on enää 61 prosenttia. Nuorisotyöllä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet kulkea nuorten rinnalla positiivisten tulevaisuuskuvien maalaamisen ohella. Nuorisotyöllä ja nuorisotyöllisillä menetelmillä on monia eri tapoja edistää nuorten uskoa omaan tulevaisuuteensa, mutta niiden toteuttamisen ei tarvitse olla rakettitiedettä. Tärkeintä on, että jokaisella nuorella on mahdollisuus osallistua nuorisotyön toimintoihin, tulla kohdatuksi sekä kuulluksi asuinpaikasta tai sijainnista riippumatta.
Poloku-hanke haluaa toiminnallaan kirkastaa nuorisotyön merkitystä nuorten hyvinvoinnin edistäjänä, kun keskiössä on nuorten yksilöllisten polkujen rakentaminen kohti toivottua tulevaisuutta. Nuorisotyöhön kohdistuvat leikkaukset rokottavat toiminnan ja palveluiden saatavuutta, jonka vuoksi on entistä merkittävämpää pohtia erilaisia keinoja turvaamaan ennaltaehkäisevää työtä nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.
Tutustu kuntien Nuorisotyön perussuunnitelmiin:
Vaalan nuorisotyön perussuunnitelma 2024 (vaala.fi, PDF)
Utajärven nuorisotyön perussuunnitelma 2024 (utajarvi.fi, PDF)
Muhoksen nuorisotyön perussuunnitelma (muhos.fi, PDF)