Omat pienet teot voivat auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
Maailmassa on jo kohta 8 miljardia ihmistä, ja se on liikaa maapallon kestokyvylle. Meidän jokaisen tulisi tehostaa kierrätystä ja välttää jatkuvaa kertakäyttökulttuuria. Vaikka tällä hetkellä uutiset ovat aika surullisia ja tuhoamme Amazonien sademetsiä kiihtyvällä tahdilla, voisimme klubitalossamme keskittyä hyviin hetkiin ja yrittää parantaa maailmaa omilla pienillä teoillamme.
Klubitalossamme oli kierrätysteemainen viikko lokakuussa viikolla 44. Silloin paneuduimme tiedottamaan ja keskustelemaan tärkeistä ilmastokysymyksistä. Kävimme myös tiistaina 29.10. katsomassa Ruskon jätekeskusta, joka tunnetaan myös nimellä Kiertokaari Oy. Oli hienoa kuulla, että lähes 100 prosenttia kaikesta jätteestä saadaan uudelleen kiertoon. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, miten omilla valinnoilla voisi vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen ja miten säästää arvokkaita luonnonvaroja. Aamulla meillä oli työnjaon yhteydessä joka päivä niksejä ja hauskoja vinkkejä, joilla pohdimme huumorin avulla, miten asioille saadaan uusi tarkoitus. Esimerkiksi vanhoja muovikortteja voi käyttää auton jääskrapana.
Voisimme klubitalon arjessa ja eri yksiköissä pohtia muun muassa seuraavia asioita: Syön sen, mitä otan lautaselle ja suosin kasviksia. Meillä kävi heti ensimmäisenä päivänä vierailulla ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas Maa- ja kotitalous naisilta, ja ensimmäisenä puhuttelevana aiheena oli hävikkiruoka. Oli hirveä järkytys, että hävikkiruokaa syntyy noin 23 kg suomalaista kohti. Se vastaa rahallisesti noin 125 euroa kuukaudessa. Biojätteeksi joutuva ruoka on myös aiheuttanut päästöjä turhaan.
Keskiviikkona meillä oli vierailulla Satu Mörsäri Kestävän kehityksen keskukselta, ja hän puhui myös tärkeästä asiasta, jota heidän toimintansa edusti. Keskus luo työpaikkoja oululaisille ja etenkin nuorille sekä pitkäaikaistyöttömille. Samalla vanhat tai hieman rikkoutuneet tavarat saadaan korjattua ja myytyä eteenpäin niitä tarvitseville. Toiminta on erittäin laajaa, se käsittää mm. raivaustyöt ja polttopuiden teon. Keskuksella tehdään myös käsi- ja puutöitä.
Hyvin toimivaksi pisteeksi huomasimme myös vaatteiden ja kasvien vaihtopisteen, joka laajeni pönkkälaisten omasta aktiivisuudesta myös mm. sisustustuotteisiin ja pienelektroniikkaan. Jäljelle jääneet tuotteet lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.
Keittiöyksikössä ja myös muissa paikoissa voisimme säästää vettä, jos emme jättäisi vesihanaa valumaan turhaan. Yksi lisätehtävistä voi olla myös henkilö, joka tarkistaa kierrätyksen toimivuuden.
Toimistolla olemme jo todella hyvällä suunnalla. Tulostusta on vähennetty ja kaikki pyritään käyttämään loppuun tai keksimään asioille toinen tarkoitus. Myös muovin ja pahvin kierrätys on nyt tullut jäädäkseen talossamme. Se kuitenkin vaatii paljon tietoa ja halua kaikilta, jotta voimme parantaa jätteiden kierrätystä.
Koko viikon ajan meillä oli myös anonyymi kisa, jossa jokainen sai ehdottaa parasta kierrätysideaa. Voittajaideaksi paljastui perinteinen komposti, johon Pönkässä keräämme kaiken biojätteen ja saamme vastineeksi multaa istutustöihin.
Palaute oli enimmäkseen hyvin positiivista, vaikka muutamia puutteita oli. Jätekävely ei oikein sopinut vuodenaikaan. Roskat olivat lumen peitossa ja suurin osa tupakantumpeista oli jään alla, niin ettei niitä saanut pois. Molemmat vierailijat olivat kuitenkin hyvin mielenkiintoisia ja palautetta on tullut myös Pönkän kierrätysastioista. On huomattu, että pahvista ja muovista tulee eniten jätettä, ja niille pitäisi varata isoin astia. Sekajätettä pitäisi tulla kaikista vähiten ja sille tulisi varata pienin astia.
Oulun keskustassa matka taittuu parhaiten pyörällä tai kävellen ja pitempikin matka taloomme järjestyy julkisilla kulkuvälineillä. Tervetuloa Pönkkään parantamaan maailmaa!