Ölövinä pohjoisessa!
Suomen klubitaloverkosto kokoontui 14.-16.5.2019 Ouluun viettämään vuosittaista kevätseminaaria. Nuorten Ystävien klubitalot Pönkkä, Roihula ja Tönäri järjestivät seminaarin Radisson Blu Hotellissa, joten puitteet olivat kunnossa. Päivien teemana oli olla ölövinä oma ittensä. Mukana liihotteli Ölövi Otus, josta sukeutui suosittu kuvauskumppani.
Seminaariväkeä saapui ihan Ahvenanmaata myöten. Yhteensä väkeä oli parisensataa, ja tunnelma pysyi korkealla loppuun saakka. Päivien ohjelmistossa oli luentoja ja paneelikeskusteluja, työpajoja, ja tietenkin virkistäytymistä iltaisin. Yleisö sai myös tutustua Paikka auki – hankkeeseen sekä osallistua yhteisötaideteokseen piirtämällä omakuvia.
Tiistaina teemana oli “Ölövinä työelämään”, ja aloitusseremonioiden ja Oulun murteen intensiivikurssin jälkeen oli tiedossa Suomen Klubitalot ry:n projektityöntekijöiden puheenvuoro. Sen jälkeen kuulimme Nuorten Ystävien sosiaalisen kuntoutumisen toiminnasta ja asiaa työllisyydestä Oulun seudulla. Paneelikeskustelussa puhuttiin mm. osatyökykyisten työllistymisen haasteista.
Herkullisen lounaan jälkeen oli vuorossa työpajoihin osallistuminen. Työpajat koskivat enimmäkseen, päivän teeman mukaisesti, työelämää, mutta myös opintojen tukeminen klubitalolla sai oman tilansa tärkeänä aiheena. Työpajassa todettiin, että tässäkin asiassa klubitalojen välinen yhteistyö on rautaa, ja hyviä käytänteitä pitäisi laittaa jakoon!
Myöhemmin iltapäivällä pidettiin Suomen Klubitalot ry:n hallituksen kokous. Muu seminaariväki sai halutessaan viettää iltaa Pönkässä, ja innokkaita tutustujia riitti. Pönkän avarat tilat saivat kehuja useammalta kävijältä.
Keskiviikon teema oli “Ölövina olemassa”, ja ohjelman aloitti Clubhouse Internationalin Anita Brix-Lambaek, joka videoyhteyden avulla pääsi osallistumaan seminaariin. Sen jälkeen kuulimme taiteen ja kulttuurin merkityksestä hyvinvoinnille ja Taiteen Sulattamon toiminnasta. Arjen supersankari, kulttuurikokemusasiantuntija Mixu Lauronen, kertoi koskettavan tarinansa. Mixun mukaan kaikki me olemme arjen sankareita, mutta he, jotka painivat erityisten haasteiden kanssa, ovat niitä arjen SUPERsankareita. Myös Jani Toivolan puheenvuoro sai kuulijat liimautumaan tuoleihinsa. Jani painotti katseen ja henkilökohtaisen kohtaamisen merkitystä.
Iltapäivä jatkui dialogisella workshopilla, joka toteutettiin erikoisella tavalla. Minä olin NY:n Jarmo Salosen haastateltavana “lavalla”, minkä jälkeen Amira Bushnaief opasti yleisön analysoimaan sanomisiani. Työpajoja oli keskiviikkona monen makuun; luontoa, taidetta, liikettä, kummitoimintaa. Iltapäivä jatkui johtaja-jäsen tapaamisella. Joidenkin mielestä seminaari huipentui jo toisen päivän iltajuhliin, joissa syötiin poronkäristystä ja kuunneltiin tosi hyvää musaa! Tanssijalka vipatti yhdellä sun toisella ihan ysäridiskoon asti.
“Ölövinä yhessä” oli viimeisen päivän teema. Klubitalo Tönäri haastoi kaikki Suomen klubitalot osallistumaan metsäkävelyhaasteeseen, eli lataamaan videoita samoiluistaan metsissä nettiin. Suomen Klubitalot ry:n Päivi Lepistö ja Peppi Laine ohjasivat sitten väkeä ryhmätyöhön aiheena “Klubitalojen minimiresurssit”. He hyödyntävät työpajan antia työssään myöhemmin. Stean strategiasta kuulimme myös. Avustusvalmistelija Carita Murto totesi, että klubitalot toteuttavat hyvinkin kaikkia Stean strategisia tavoitteita.
Iltapäivällä oli vielä pari työpajaa aivoterveydestä ja kannustamisesta vuorovaikutuksessa. “Hei, me osallistetaan sut!” oli paljon keskustelua herättäneen paneelikeskustelun hieman provosoivakin teema. Todettiin, että ilman yksilön omaa panosta ei osallisuutta ole olemassakaan.
Sitten oli yhteenvedon ja kevätseminaarin päätöksen aika. Järjestäjiä kiiteltiin kovasti. Suomen Klubitalot ry:n viiri luovutettiin eteenpäin. Oli aika hyvästellä etelän ihmiset ja lähteä hyvillä mielin onnistuneesta tapahtumasta kotiin, itse kukin omaan koloonsa.