Kehu ja kannusta!
”Ennen uskottiin, että kehuminen tekee ihmisestä laiskan ja ylpeän. Varsinkin lasten kehumista pidettiin vahingollisena. Nyt tiedetään, että oikeanlainen kehuminen luo ihmiselle hyvän itsetunnon.”
Kannustamisella ja kehumiselle vahvistetaan myönteisesti sitä, mitä lapsi harjoittelee. Tehdään hyvää näkyväksi niin, että lapsi tietää ja kokee, että harjoitteleminen nähdään tärkeänä. Kohti lopputulosta on monta askelmaa ja uusien asioiden opetteleminen tarkoittaa monia yrityksiä ja sinnikkyyttä. On tärkeää, että me aikuiset ja vanhemmat näemme sen mitä lapsi harjoittelee ja yrittää. Lopputulostakin saa kehua, mutta jotta lapsi jaksaisi harjoitella pienten takapakkienkin jälkeen, hän tarvitsee rohkaisua ja kehumista, jotta jaksaa yrittää sinnikkäästi.
Ei ole vain yhtä ”oikeaa” tapaa kehua lasta, on monia tapoja, joista valita. Sanaton kehu (hymy, peukku, lempeä katse…), täsmällinen kuvaileva kehu (”Jaksoit odottaa omaa vuoroa, hienoa.”, ”Kiitos, kun autoit tyhjentämään astianpesukoneen.”), huomioidaan lapsen yrittäminen, kehutaan lasta toiselle aikuiselle lapsen läsnä ollessa, kyselevä kehu (”Jaksoit yrittää ja ratkaisit tehtävän hienosti. Huomaan, kuinka iloinen olet. Mistä sinä aloitit?”)
Minkälaisia sanoja lapsesi kuulee itsestään? Kuuleko hän sitä, kuinka ihanaa hänen kanssaan on viettää aikaa, kuinka rakas ja tärkeä hän on. Kehuminen ei liity vain suorittamiseen ja tekoihin. ”Olet isän ja äidin rakas kultapoika.” Ja kun tämä vanhempien oma aarre katsoo isää tai äitiä, häntä katsovat lempeät silmät, häntä halataan ja lapsi saa kokemuksen siitä, että minä olen tärkeä. Tulen nähdyksi ja kuulluksi.
Miten sinä vanhempana kannustat ja kehut itseäsi? Kuulevatko muut perheenjäsenet? Olen usein pohtinut vanhempien kanssa näitä kysymyksiä ja hyvin monesti esille nousee se, kuinka paljon helpompaa on kehua muita ja miten arvostelevasti sitä itselle vanhempana puhutaan. ”Eihän sitä nyt itseä kehuta muiden kuullen. Mitä lie ajattelisivat.” Niin monen monta asiaa vanhemmat saavat opetella ja harjoitella yhdessä lasten kanssa ja ajattelen, että lapsen kanssa on mahdollisuus opetella myönteisten asioiden sanoittamista myös itsestä. Jos tuntuu hankalalta tai teennäiseltä itseä kannustaa ja kehua ääneen, niin aina voi aloittaa niistä hetkistä, kun lapsen kanssa yhdessä esimerkiksi rakennetaan jotain ja se saadaan valmiiksi. Tarvittiin sinnikkyyttä ja yhteispeliä. Hyvä me!
Jos sinulla vanhempana on arjessa aikaa, niin tutustu tähän tehtävään, joka on yksi Ihmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän tehtävistä.
1. Mitä myönteistä käytöstä haluaisit tällä hetkellä nähdä lapsellasi useammin?
2. Mitä lapsi tilanteessa tekee ja mitä sinä vanhempana teet?
3. Mitä tukea lapsi tällä hetkellä sinulta tarvitsee?
Valitse arjesta yksi tai kaksi tilannetta, jolloin haluaisit nähdä tätä myönteistä käytöstä enemmän ja joissa olet itse myös paikalla. Älä valitse sitä kaikista haasteellisinta tilannetta, josta aloitat. Aina kun huomaat lapsesi käyttäytyvän toivotulla tavalla, kehu lastasi. Ja muistathan kannustaa lastasi yrityksistä. Kannustaessasi ja kehuessasi lastasi, minkälaisia huomioita teet lapsestasi ja itsestäsi?