Jokapäiväinen leipämme – Mietteitä ruoasta

Leena Suorsa, Klubitalo Pönkän jäsen | 26.5.2025

Vuosia sitten eräs keittiöalan rautainen ammattilainen sanoi minulle jotain, mikä on pysynyt mielessäni tähän päivään asti. Hän kertoi, että hän arvostaa ruokaa tosi korkealle. Hän mainitsi esimerkin, että kaupan kassalla häntä hirvittää ja harmittaa ihmisten suhtautuminen ruokaan, sillä he heittelevät ruoan kassahihnalle. Se on tämän tuttavani mukaan arvostuksen puutetta ruokaa kohtaan.

Hmm… Enpä ollut tuota ennen tullut ajatelleeksikaan. Väkisinkin aloin miettimään omaa suhtautumistani ruokaan, tuohon elintärkeään asiaan. Olinko minäkin viskonut ruokaa kassahihnalle miten sattuu? No, tuo opetti ja monesti on tullut tuo opetus mieleeni kauppaostoksia tehdessäni. En ainakaan enää visko ruokaa miten sattuu.

 

Idea hävikkiruoan talteenottamisesta

Harmi vaan, mutta osa kauppojen hyllyillä olevista myytävistä ruoista ei tule myydyksi. Aiemmin kauppojen hyllyiltä vanhoina tuotteina poistetut ruoat joutuivat suoraan roskiin. Roskiksista niitä sitten kävi monet varattomat ihmiset penkomassa ja löysivät sieltä ruokia, joita käyttivät ravinnokseen.

Ehkä joku taisi saada siitä ajatuksen, että voisihan nuo hävikkiruoat käyttää fiksumminkin kuin roskiin heittämällä. Tänä päivänä tuo hävikkiruokien antaminen eteenpäin käytettäväksi toimii ja siitä on iloa ja hyötyä monille.

Klubitalo Pönkkään meille tulee aina alkuviikosta Prikka kiertoon- hankkeen hävikkiruokaa, jota jokainen saa ottaa kotiinsa vietäväksi. Prikka Kiertoon- hankkeen kautta ylijäämäruokaa välitetään ruokakaupoista ja suurkeittiöiltä ruoka-aputoimijoille, jotka jakavat sen eteenpäin sitä tarvitseville. Pönkässä hävikkiruokalaatikoista voi löytää monenlaista ruokaa. Tietysti tulee muistaa, että ne ruoat on otettu kaupan hyllyiltä pois niiden viimeisten käyttöpäivämäärien vuoksi. Tämä tarkoittaa, että ne tulee joko käyttää pian tai ne on laitettava pakasteeseen. Hävikkiruokaa hyödynnetään myös Pönkän lounaalla, etenkin isommat määrät ruokaa suurkeittiöistä helpottavat Talon arkea.

Prikka-kiertoon- hanke tuo viikottain Pönkkään monenlaista hävikkiruokaa.

 

Miten meillä kotona on käytetty hävikkiruokaa?

Toisinaan olen ottanut hävikkiruoista leipiä. Kotona olen laittanut leivät pienempiin annospusseihin ja pakastanut ne. Sitten olemme syöneet niitä vähän kerrallaan pois.

Monesti on ollut tarjolla erilaisia hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Mukana on ollut sellaisia tuotteita, joita ei tule kaupasta ostettua. Ne ovat tuoneet vaihtelua kotiruokiin. Esimerkiksi tänä syksynä on ollut tarjolla punajuuria. Otin niitä meille kotiin, keitin ja soseutin ne ja osan laitoin pakasteeseen ja osasta tein Lindströmin pihvejä.

Joskus on otettu kotiin viemisiksi banaaneja. Minulla on banaanikakun resepti ja osa banaaneista onkin mennyt kakkujen raaka-aineiksi tai smoothieihin. Toisinaan, jos tarjolla on ollut jotain sellaista, mistä en oikein ole osannut tehdä mitään, olen saanut Pönkän keittiöltä vinkkejä, miten siitä voisi tehdä makoisaa ruokaa. Kiitos vinkeistä keittiön kokeille!

Tätä kirjoittaessani vieressäni lautasella on lanttusiivuja. Nekin on Talolta saatua hävikkiruokaa. Tulipa puolikas lanttu äkkiä syötyä puolison kanssa. Hän totesi, että olipas hyvää!

Jaa artikkeli: