Uusi hanke avuksi työmarkkinoita härnäävää kohtaanto-ongelmaa vastaan
Nuorten Ystävien juuri aloittanut Kohtaantoa-hanke on luotu vastaamaan työmarkkinoita alati kiusaavaan kohtaanto-ongelmaan, jossa työvoimapulasta kärsivät työnantajat ja pitkään työttömänä olleet asiakkaat eivät syystä tai toisesta kohtaa toisiaan. Kohtaantoa kehittää tarpeisiin pohjautuvaa työnhakijoiden uravalmennusmallia sekä työnantajatyöskentelyn mallia Pohjois-Pohjanmaan alueella. Nämä kaksi mallia yhdistämällä syntyy kokonaisuus, jonka avulla työnhakijat pääsevät nopeasti työelämän kynnykselle ja siitä avoimille työmarkkinoille.
Kohtaantoa-hanke on tarkoitettu erityisesti työvoimapulasta kärsiville työnantajille sekä pitkään työttömänä olleille tai sen riskissä oleville työnhakijoille, jotka ovat joko työllisyyden kuntakokeilujen tai TE-toimiston asiakkaita.
– Nuorten Ystävillä on vuosien kokemus onnistuneesta työhönvalmennuksesta sekä työelämäpolkujen rakentamisesta. Kohtaantoa-hankkeessa työnhakija-asiakkaalla on mahdollisuus saada uravalmennusta, jossa asiakasta autetaan vahvistamaan omia työnhakutaitojaan ja -uskoaan. Tehokas uravalmennus auttaa asiakasta työllistymään tai löytämään muita sopivia jatkopolkuja, projektipäällikkö Taija Hirvonen toteaa.
Kohtaantoa tarjoaa tavoitteellista, yksilöllistä ja positiivista itsetuntemusta ja itseluottamusta vahvistavaa valmennusta turvallisessa ympäristössä. Työpaikan löytyessä uravalmentaja tukee myös työn aloittamisessa. Uravalmentaja lähtee tarvittaessa asiakkaan mukaan työpaikalle työnhakijan ja työnantajan tueksi auttamaan aloitusvaiheessa, työtehtävien räätälöinnissä sekä mahdollisten työllistämisen tukien hakemisessa.
Rekrytoinnin uudet tavat työnantajan tueksi
Nopeasti muuttuva toimintaympäristö on muovannut myös rekrytoinnin tapoja viime vuosina. Perinteisillä rekrytointimenetelmillä voi olla vaikea löytää työvoimaa. Kohtaantoa-toiminta auttaa yritystä ottamaan haltuun vaihtoehtoisen rekrytoinnin mallin.
– Työllistymistä on edesauttamassa hankkeen kolme työnantajakoordinaattoria, joiden tehtävänä on kartoittaa yritysten tarpeita ja löytää piilotyöpaikkoja. Työnantajakoordinaattorit tarjoavat työnantajalle henkilökohtaista tukea ja neuvontaa, Hirvonen jatkaa.
Lisäksi Kohtaantoa tarjoaa koulutusta vaihtoehtoiseen rekrytointiin ja työkyvyn ylläpitämiseen. Kohtaantoa kehittää yhdessä työnantajien kanssa työkaluja uudenlaiseen työkykyjohtamiseen sekä rekrytointiin. Työnantajan kanssa etsitään toimivia keinoja henkilöstöhankinnan tehostamiseksi.
– Hanke on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle ja jo maaliskuun lopussa pidämme ensimmäiset pop-up-kohtaamiset Oulun BusinessAsemalla. Huhtikuussa puolestaan aloitetaan suunnittelutyöpajat, jossa kontaktoidaan alueen työllisyydenhoidon ja elinkeinoelämän parissa toimivia. Iskulauseemme onkin: Paras tapa tukea pitkään työttömänä olleita henkilöitä on tukea työnantajia, viestintäkoordinaattori Maarit Kujansuu kiteyttää.
Kolmevuotinen Kohtaantoa-hanke toimii Pohjois-Pohjanmaan alueella yhteistyössä Haapaveden, Oulun, Raahen ja Ylivieskan kaupunkien sekä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston kanssa. Hankkeen toimintaa rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, Haapaveden, Oulun, Raahen ja Ylivieskan kaupungit sekä Nuorten Ystävät ry.
Tutustu Kohtaantoa-hankkeeseen lisää verkkosivuillamme, ja seuraa hanketta Instagramissa tai Facebookissa.