Yrittäjän päivä 5.9.2024: Työnantajakoordinaattorit vuoropuheluiden avaajina
Kohtaantoa-hankkeessa etsitään ratkaisuja työvoimapulaan ja rekrytoinnin haasteisiin yhdessä työnantajien kanssa. Usein haasteena on osaavien työntekijöiden löytäminen, eikä työnantajalla itsellään liikene aikaa erilaisten rekrytointivaihtoehtojen perehtymiseen tai -prosessin läpiviemiseen.
Kohtaantoan asiantuntevat työnantajakoordinaattorit tukevat työnantajaa rekrytointiosaamisen vahvistamisessa ja perehdyttävät vaihtoehtoiseen rekrytointiin, joka avaa uusia mahdollisuuksia potentiaalisen työvoiman löytämiseen.
Ratkaisuja toiselta alalta
Työnantajakoordinaattorit ottavat yhteyttä puhelimitse tai jalkautumalla yrityksiin. He vastaavat mielellään myös työnantajien yhteydenottopyyntöihin. Työnantajan kanssa keskustellaan mahdollisista rekrytointitarpeista, työllisyystilanteesta ylipäänsä sekä siitä, millaista työntekijää tarvitaan.
Etsittävä tekijä ei välttämättä ole aina siltä alalta, miltä työnantaja leipänsä tienaa. Esimerkiksi Raahessa kiinteistöhuollon yrittäjä sai toimistotyöntekijästä ratkaisun työntekijöiden haasteelliseen ajankäyttöongelmaan.
– Piilotyöpaikkaan löytyi tekijä, joka vapautti kiinteistöhuollon ammattilaiset toimistotöistä omaa ammattiosaamistaan vastaavaan työhön, työnantajakoordinaattori Emma Lehtelä kertoo Raahen onnistumisista.
Kun osaaja löytyy, työnantajakoordinaattorit ovat mukana työnantajan kanssa selvittämässä, miten ja milloin erilaisia työllistymiseen liittyviä tukia voi hyödyntää.
Työnantajakoordinaattori toimii tarpeen mukaan rinnalla kulkijana perehdytyksessä ja työnkuvan muotoilemisessa, eikä työnantajaa jätetä yksin missään rekrytoinnin vaiheessa.
– Onnistuneen rekrytointiprosessin tuloksena on usein pitkäaikainen ja luotettava työntekijä, Haapaveden työnantajakoordinaattori Annamari Selkäinaho tiivistää.
Työkohtaamosta hyvät tekijät
Ensimmäinen edellytys rekrytoinnille on, että työnantaja ja työnhakijat pääsevät kohtaamaan ja tutustumaan toisiinsa. Näitä vuoropuhelujen avauksia tehdään työnantajakoordinaattorin työssä erilaisin keinoin.
– Kevein tapa tutustuttaa työnantaja ja työnhakija, on tehdä yritysvierailu yhden tai useamman työnhakija-asiakkaan kanssa yritykseen, jossa on rekrytointitarpeita, työnantajakoordinaattori Jarkko Lehmikangas Oulusta listaa.
Vierailun aikana työnantaja voi kertoa yrityksestä, esitellä työtehtäviä, keskustella työllistymisen edellytyksistä ja sopia tarvittaessa työhaastatteluista vierailijoiden kanssa. Jos työnantajalla on useampia paikkoja auki ja hän haluaa tavoittaa suuremman kohderyhmän, on mahdollista järjestää Työkohtaamo.
Työkohtaamo on Kohtaantoan tapahtuma, joita on järjestetty menestyksekkäästi Raahessa, Haapavedellä ja Ylivieskassa yhteistyössä työnantajien, työllisyyspalveluiden ja kuntakokeilun kanssa. Työkohtaamossa varataan aika ja tila kohtaamiselle. Työnantajakoordinaattorit heittävät verkkonsa vesille, etsivät ja kutsuvat työnhakijoita paikalle ja hoitavat käytännön järjestelyt sekä markkinoinnin.
Osallistujille vaivattomissa Työkohtaamoissa työnantaja pääsee esittelemään toimintaansa, avoimia työpaikkoja ja pitämään pikahaastatteluja paikalle tulleille työnhakijoille. Tapahtuma on mahdollista järjestää myös hybridinä, jolloin verkon kautta osallistuminen voi lisätä työnhakijaosallistujia entisestään.
Työkohtaamoa laajempi rekrytointitapa on Kohtaantoan tarjoama Tutustu ja työllisty -kurssi, joka koostuu työnhakijoiden täsmävalmennuksesta ja Työkohtaamosta. Kohtaantoa kartoittaa työnhakijoiden kanssa heidän osaamistaan ja mahdollisia alalle vaadittavia lisä- ja täydennyskoulutustarpeita. Lisäksi valmistaudutaan työnantajan tapaamiseen. Kurssille mukaan kutsutaan yksi tai useampi tietyn toimialan työnantaja, jolla on rekrytointitarpeita. Työnantajat ovat mukana kurssin päättävässä Työkohtaamossa.
Työnantajakoordinaattorit kumppaneinasi
Kohtaantoa-hankkeen työnantajakoordinaattorit toimivat Haapaveden, Oulun ja Raahen alueilla. Yhteistyötä tehdään kuitenkin eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Työnantajakoordinaattorin työssä korostetaan yhteistyön ja kumppanuuden merkitystä. Kohtaantoa pyrkii luomaan yhdessä kuntaorganisaatioiden kanssa sellaisia rakenteita, jotka vahvistavat yhteistyötä kaupunkien elinkeino- ja työllisyyspalveluiden sekä työnantajien välille.