Parkkihallin porraskäytävä täyttyi taiteesta – Teoksia Huomista varten -näyttely toi syvien tuntojen teokset kaikkien nähtäville
Teoksia Huomista varten -taidenäyttely kokosi erilaisista elämänvaiheista, kipukohdista ja toivonpilkahduksista ammentavat teokset Nuorten Ystävien Oulun keskustoimiston viereisen porraskäytävän seinille. Teokset ovat nyt pysyvästi nähtävillä kaikille avoimessa tilassa.
Teoksia Huomista varten -taideprojekti käynnistyi vuoden 2021 lopulla, kun Nuorten Ystävien toiminnan parissa olevien ihmisten tekemä taide inspiroi järjestön 115-vuotisjuhlavuoden taidenäyttelyn luomiseen. Nuorten Ystävien yksiköt ovat vahvasti käyttäneet toiminnassaan kulttuurihyvinvoinnin menetelmiä. On huomattu, miten taiteen keinoin toimintaan mukaan tulevat ihmiset voivat avata portteja itseensä ja kohti uutta. Taiteen kautta voi syntyä idea opintoihin tai uravalintoihin.
Taideprojektiin intoutui mukaan Nuorten Ystävien yksiköitä ympäri Suomen. Teosten julkistamistilaisuutta vietettiin kesäkuun alussa, kun taiteilijat ja Nuorten Ystävien työntekijät kilistelivät kuusenkerkkäjuomia valmistuneiden teosten kunniaksi Waenerberg-talossa, Nuorten Ystävien keskustoimistolla Oulussa. Nähtävillä olevien kuuden suurikokoisen teoksen taiteilijat ovat mukana Nuorten Ystävien Muhoksen, Oulun ja Tampereen yksiköiden toiminnassa. Näyttelykokonaisuus käsittelee hyvin henkilökohtaisiakin aiheita, ja jokainen teos kertoo oman vaikuttavan tarinansa; elämänvaiheen, kipukohdan, toivon – Huomista varten.
– Tuhansia päiviä yhdessä huoneessa asuen. Yksi talo ja tuhansia muistoja. Noin 6570 päivää siitä hetkestä, kun karmien alta itkevä nyytti saapuu uusien vanhempiensa kotiin. Pakkaa ”aikuisena” pahviin kaiken mitä luulee omistavansa. Omat avaimet kaikuvassa asunnon käytävässä, täydet laatikot lattialla sisimmän kanssa kilpaa huutaen – Mitä nyt? Juho Hiltunen lausuu esitellessään teoksensa Läpi sen mikä meni edelle.
Teosten taustalla on erilaista pohdintaa elämästä ja sen eri vaiheista. Taiteilijat ovat kertoneet niillä itselleen merkityksellisistä, aroistakin aiheista, haaveista sekä toiveikkaista seuraavista askeleista, ottaen samalla enemmän tai vähemmän suorasukaisesti teosten aiheisiin kantaa. Yksi taiteilijoista avaa oman teoksensa taustoista seuraavasti:
– Ideahan lähti omasta laitoksessa asumisesta ja siinä koetuista vääryyksistä. (…) Olen laitossijoitusten traumatisoima nuori ja haluaisin, että vastaavaa ei tapahtuisi kenellekään muulle. Oman polkuni traumat ja niiden aiheuttama kärsimys kulkevat mukanani vielä pitkän aikaa. (…) On myös hyviä laitoksia ja nuorten kasvutarinoita, mutta oma kokemus suurimmilta osin huono,
– Kun maalaus valmistui, sain elämäni tönäisyn totaaliseen muutokseen. Seuraavan kahden kuukauden aikana kaikki muuttui. Muutin muun muassa Muhokselta Pirkanmaalle, ja pitkä parisuhteeni päättyi. Muutos ei ole ollut mitenkään helppo, mutta tiedän sen olleen tärkeä. Uskon, että nyt alkaa ilon vaihe, kun rohkenin ottaa ensin nämä vaikeat askeleet, kertoo puolestaan Avaa ovi seuraavaan -teoksen taiteilija Mirjami Mäkelä.
– Tämä on satu siitä, että lasten ei kuuluisi ottaa liikaa vastuuta elämästään. Lapsen elämän kuulusi olla leikkiä, harrastuksia ja opintoja, kuvailee Raakel Väinämö, yksi neljästä yhteistyönä tehdyn Toivon ja työn tie -teoksen luojista.
Teokset ovat nyt pysyvästi nähtävillä kaikille avoimessa tilassa, levittyen kolmeen eri kerrokseen Waenerbergin talon yhteydessä olevan parkkihallin rappukäytävään. Teokset haluttiin osaksi ihmisten arkea, paikkaan, josta kuljetaan ohi päivittäin. Taidenäyttelyyn on käynti Saaristonkadulta tai parkkihallin sisältä.
Toivomme, että ohikulkijat pysähtyvät – niin teosten kuin itsensä äärelle.
Esillä olevat teokset
Jermin Vahala: Toivonviljelijä, digitaalinen sekatekniikkakollaasi, 2022.
Juho Hiltunen: Myrkyllinen ahneus sekä Läpi sen mikä meni edelle, tussi kipsilevylle, 2022.
Työryhmä Raakel Väinämö, Jani Visuri, Sinikka Putaala ja Sanni Ukkola: Toivon ja työn tie, akryylimaali kipsilevylle, 2022.
Mirjami Mäkelä: Avaa ovi seuraavaan, seinämaali kipsilevylle, 2022.
Nimetön: digitaalinen taide, 2022.
Tutustu taiteilijoihin Instagramissa:
Jermin Vahala @tama.pictures
Juho Hiltunen @diy.autopsy
Mirjami Mäkelä @mirjamiart