Oulun teatterin ohjaaja Heta Haanperä, viestintä- ja markkinointipäällikkö Riikka Forsman ja Verton läheistyön koordinaattori Katja Rauhala.

Oulun Teatterin Värinauha-keräyksen lahjoitustuotot Vertolle

Ajankohtaista | 3.2.2023

Nuorten Ystävien Verton tiloissa koettiin tunteikkaita hetkiä, kun Oulun teatterin ohjaaja Heta Haanperä ja markkinointi- ja viestintäpäällikkö Riikka Forsman kävivät vierailulla Vertolla 1. helmikuuta.

Paikalla oli huumeiden käyttäjien läheisten ryhmä, joka oli kokoontunut tuttuun tapaan keskiviikkoiltapäivän toimintansa äärelle. Toiminnan keskiössä on tukea läheisten jaksamista ja tarjota vertaistukea saman asian äärellä oleville läheisille ammatillisen ohjauksen keskusteluryhmässä. Keskustelujen lisäksi ryhmässä toteutetaan erilaista yhdessä suunniteltua toimintaa, kuten retkiä, kulttuurielämyksiä ja asiantuntijavierailuja.

Syksyllä 2021 sekä keväällä 2022 Oulun teatterin ohjelmistossa pyöri Poikani joka katosi -näytelmä. Se kertoi perheistä, joiden lapsi on kadonnut huumeiden maailmaan. Näytelmä perustui vanhempien haastatteluihin, laajoihin taustatöihin ja Mirjam Sumun Kuinka poikani katosi -sarjakuvaan. Verton läheisryhmän läheiset olivat vahvasti mukana näytelmän taustahaastatteluissa, joiden pohjalta näytelmä syntyi.

Produktion yhteydessä Oulun teatteri lanseerasi huumetestin väripalettia mukailevan Värisuora-rintanauhan, joka on tuen ele. Sen kantaja haluaa tunnustaa huumeongelman olemassaolon ja ilmaista tukensa sekä huumeongelmaiselle että hänen läheisilleen.

Haanperä ja Forsman saapuivat tilaisuuteen mukanaan iloinen uutinen: Värinauhoista kerättiin 865,50 € tuotto, joka ohjataan Vertolle.

Verton läheistyön koordinaattori ja projektissa alusta saakka mukana ollut Katja Rauhala kertoo, että lahjoitus tullaan käyttämään läheisten toiveiden mukaan ryhmän toimintaan.

– Olemme todella kiitollisia lahjoituksesta ja koko yhteistyöstä, jolla on saatu tärkeä asia niin monen ihmisen kuuluville, Rauhala kertoo.

– En voinut uskoa, että meidän asiamme vietiin teatterin näyttämölle. Näytöstä katsoessa tuntui, kuin oma taakka olisi viety hetkeksi pois ja joku muu kertoo tarinaani, läheinen toteaa.

 

Näytös on vaikuttanut moneen ihmiseen tuoden läheisten kokemukset näkyville. Samalla teos herätti osaltaan keskustelua Oulun alueen päihdepalvelujen tilanteesta.

– Mietin, miten teoksesta saadaan näyttämölle sellainen, että sen sanoma ei ole liian laimea. Kun läheisten kokemukset ja suru on niin voimakasta, että se tuottaa jo fyysistä kipua. Teoksen vastaanoton ja läheisten kommenttien perusteella tässä kuitenkin onnistuttiin, ohjaaja Heta Haanperä toteaa.

Myymättömät nauhat jäävät Vertolle, ja niiden käytölle suunnitellaan jatkoa. Tilaisuus kirvoitti myös ideoita yhteistyön jatkolle, jota toivottavasti tullaan näkemään vielä.

Kuvassa vasemmalta oikealle Oulun Teatterin Riikka Forsman ja Heta Haanperä sekä Nuorten Ystävien Katja Rauhala.

Jaa artikkeli: