Nuorten Startti tarjoaa tukea 16–29-vuotiaiden arkeen ja tulevaisuuden suunnitelmiin
Nuorten Startti Muhoksella tarjoaa 16–29-vuotiaille nuorille tukea elämänhallintaan, opintoihin ja työllistymiseen. Valmennuksen sisältö suunnitellaan aina yksilöllisesti nuoren omien tavoitteiden mukaisesti. Tässä artikkelissa yksi Startin asiakas, Jenna (nimi muutettu) jakaa kokemuksiaan siitä, miten toiminta on auttanut häntä selkeyttämään tulevaisuutensa suuntaviivoja.
”Tullessani Startille elämässäni ei ollut mitään erityistä meneillään, ja koin tarvitsevani lisää kodin ulkopuolista tekemistä. Halusin selvittää, mitä vaihtoehtoja olisi tarjolla”, hän kertoo. Startin pariin Jenna löysi alunperin Valmennuspaja Mahiksen kautta, joka oli tuttu paikka lukioajoilta. Mahiksessa suositeltiin Starttia, koska se vastasi paremmin hänen tarpeisiinsa.
Yksilöllistä tukea arjen ja tulevaisuuden hallintaan
Nuorten Startin toiminta perustuu henkilökohtaiseen valmennukseen, jossa nuori saa tuekseen oman työhönvalmentajan. Työhönvalmentaja kulkee asiakkaan rinnalla erityisesti siirtymävaiheissa, kuten opinnoista työelämään siirryttäessä. ”Startin työntekijät ovat auttaneet minua etenemään tavoitteissani. Yhdessä sovitut aikataulut ovat tehneet pakollisista tehtävistä suoriutumisen helpommaksi”, Jenna kertoo.
Työhönvalmentajan työskentelyä ohjaavat nuoren aito kohtaaminen sekä yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen.
”Koen, että olen tullut kuulluksi ja ymmärretyksi. Voin puhua asioistani avoimesti ja jakaa sen, mitä haluan”, Jenna kertoo.
Startin ilmapiiri on osallistujan mukaan turvallinen ja kannustava, mikä on edesauttanut sosiaalisten taitojen ja itseluottamuksen kehittymistä.
Lisäksi kodin ulkopuolinen toiminta on tuonut helpotusta Jennan masennusoireisiin ja lisännyt sosiaalista aktiivisuutta.
”Olen vähän erakoitunut, joten Startille lähteminen auttaa minua poistumaan kotoa ja kohtaamaan ihmisiä.”
Monipuolista toimintaa ja käytännön tekemistä
Nuorten Startin toiminnan monipuolisuus on yksi sen vahvuuksista. Jenna kertookin erityisesti nauttivansa käytännönläheisestä tekemisestä, kuten ruoanlaitosta ja sen jälkeen yhdessä syömisestä.
Startin toiminnassa jokaiselle nuorelle tarjotaan mahdollisuus osallistua erilaiseen tekemiseen omien kiinnostustensa mukaan. Valmennuksen aikana nuori voi kokeilla erilaisia työtehtäviä, kuten IT- ja toimistotöitä, kiinteistöhuoltoa, keittiö- ja puhtaanapitotöitä, valokuvausta ja kuvankäsittelyä, pienkorjaus-, sisustus- ja käsitöitä.
Apua oman suunnan löytämiseen
Nuorten Startti tarjoaa nuorille turvallisen ympäristön, jossa he voivat kehittää arjenhallintataitojaan ja työskennellä tulevaisuuden tavoitteidensa eteen. Startti on oikea paikka niille, jotka kaipaavat henkilökohtaista tukea esimerkiksi elämänhallintaan tai opinto- ja työllistymispolkujen pohtimiseen. Nuorten Startilla jokaisella nuorella on mahdollisuus tulla kuulluksi ja kohdatuksi yksilönä – omilla ehdoillaan.