Asiakkaan kohtaaminen on mahdollisuus oppia
Nuorten Ystävillä työskentelee todellisia moniosaajia. Elina Penger työskentelee Vanhempien Akatemiassa lapsiperhetyön ja kasvatuspsykologian asiantuntijana ja uudessa Ekatyö-ohjauspalvelussa uraohjauksen asiantuntijana.
Penger aloitti NYn Vanhempien Akatemiassa vuonna 2018.
– Olin jo aikaisemmin ajatellut, että NY olisi sellainen organisaatio, jossa viihtyisin. Sen imago ja arvopohja sekä työntekijän kehittymisen mahdollisuudet houkuttelivat. Vanhempien Akatemian kaltaista toimintaa eivät muut toimijat juuri tee. Ja nyt Työelämäpalvelujen puolellakin tehdään työtä asiakkaan tilanteeseen pysähtymisen kautta; nopeita hetkellisiä ratkaisuja ei haeta, vaan sellaista asiakassuhdetta, jossa ihminen saa todellista apua arkeen pitkällä tähtäimellä, Penger sanoo.
Penger on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri kasvatuspsykologiasta sekä opinto-ohjaaja. Täydennyskoulutuksia on kertynyt vuosien varrella paljon, samoin työkokemusta eri aloilta. Penger on työskennellyt niin rakennus- ja turvallisuusaloilla, aikuiskoulutusmaailmassa, myynnin parissa kuin opiskelijahuollossa ja englanninopettajana Kolumbiassakin.
– Koen, että vahvuuteni on nimenomaan se, että työkokemusta on monilta aloilta. Aikuiskoulutuksen puolella tein ura- ja kriisiohjausta, Pelastakaa Lapsilla olen tehnyt työparin kanssa työtä traumatisoituneiden perheiden parissa. Jokaisen uuden asiakkaan kohtaaminen on minulle mahdollisuus oppia, nähdä uusia näkökulmia ja kehittyä. Siksi tykkään ohjaustyöstä niin paljon.
Työhönvalmennusta ja uraohjausta
Tällä hetkellä Penger käyttää suuremman osan työajastaan Ekatyö-ohjauspalvelussa, joka on tarkoitettu alle 30-vuotiaille henkilöille, joilla on ammatillinen koulutus ja jotka ovat TE-toimistossa työnhakijoina. Työ on sekä asiakastyötä että ideointia ja kehittämistyötä. Vanhempien Akatemiassa työ on ensisijaisesti ohjaus- ja asiakastyötä.
– Nyt korona-aikana tosin molemmissa työskennellään myös etäyhteyksien kautta. Juuri äsken tallensin videoluennon murrosikäisten vanhemmille ja järjestän myös vanhemmuusryhmiä livenä videoyhteyksin kuten vanhempien pysäkkiäkin. Jonkin verran on edelleen valmennusta tai ohjausta kasvotusten, koska kaikilla ei ole vapaana konetta siihen kotona, ei ole tietoteknisiä taitoja tai mahdollisuutta nyt korona-aikaan puhua luottamuksellisia asioita rauhassa. Tapaamiset tehdään korona-ohjeistukset huomioiden.
Penger on kokenut hyväksi sen, että saman organisaation sisällä on mahdollisuus tehdä erilaisia asioita ja toimia monella tasolla.
– On harvinaista, että saman työnantajan palveluksessa voi tehdä useamman samanaikaisen urapolun. Aina ei nähdä työntekijän osaamista monesta näkökulmasta, mutta NYssä nähdään. Lisäksi nyt näissä kahdessa työssä näkee selvästi asioiden väliset yhteydet: Vanhempien Akatemiassa vanhempia vahvistamalla pyritään siihen, että lapsillakin ovat asiat paremmin. Perheissä, joissa ei ole osattu hakea apua tai ei ole saatu riittävästi tukea, ongelmat näkyvät myöhemmin aikuisiksi kasvaneiden lasten arjessa ja näitä ongelmia autetaan uraohjauksen keinoin Ekatyössä, Penger pohtii.
Minun työlläni on merkitystä
Penger on opiskeluajoista saakka kokenut yksilötason ja perheiden hyvinvoinnin merkityksellisinä asioina. Hän tarkkailee kasvatuspsykologina sitä, mitä puheet ja tekemiset tarkoittavat psyykkisellä tasolla. Jos lapsi kiukuttelee, taustalla tapahtuu jotakin, mitä pitäisi pyrkiä ymmärtämään. Vuorovaikutus ihmisten toiminnassa on heijastusta siitä, mitä tapahtuu psyykkisellä tasolla. Kun pyrkii ymmärtämään ihmistä, oppii pakostakin uutta jokaisesta kohtaamisesta.
– Jos oma työ vaikuttaa siten, että yksilö tai perheyhteisö voivat paremmin, on työn merkitys silloin vahva motivaattori tekemiselle ja kehittymiselle. Teen työtä, jolla arjen, vuorovaikutussuhteiden ja käytännön tasolla on merkitystä. Asiakkailtakin tulee tukea omaan työhön, kun huomaa heidän onnistumisensa.
Työssä auttaa kehittymään ja jaksamaan esimiesten luottamus, tuki, kannustus ja vastuun saaminen sekä ihana työyhteisö ja tiimit. Penger odottaa, että saa edelleen kasvaa ja kehittyä ammattilaisena ja asiantuntijana ja näkee oman vastuun hyvinvoinnistaan merkityksellisenä vaativassa työssä jaksamisen kannalta. Hyvinvointia arkeen tuovat musiikki keikoilla ja kuunneltuna sekä laulettuna, kokkaus, jooga, kulttuuri eri muodoissaan, pitkät kävelylenkit ystävien kanssa ja oman rintamamiesparitalon remontointi ja nikkarointi. Penger viettää vapaa-aikaa mahdollisimman aikatauluttomasti fiiliksen mukaan ja tituleeraa itseään liikunnasta nautiskelijaksi.
– Oma ja perheen hyvinvointi arjessa tukee työtäni. Reissaan lasten kanssa Suomessa ja välillä muuallakin. En tykkää suunnitella reissujamme juurikaan etukäteen, vaan pyrimme esimerkiksi etsimään ´lennosta´ majapaikkaa perheissä ja matkustamaan niin, että kohtaamme paikallisia ja elämme hetken siellä tavallista elämää. Kun oman arjen hyvinvoinnin palikat ovat kunnossa, niin on hyvä tehdä töitä esinaisten ja kollegoiden luottamuksen innostamana.