Verton asiakkaasta työntekijäksi

Paikka auki -työ on Marko Bulldralle tilaisuus ottaa uusi askel kuntoutumisessaan ja miettiä tulevaisuuttaan työelämässä. Työssään hän on voinut kääntää voimavaraksi asiat, jotka olivat tuhoamassa elämän.

Talvipäivän hämärässä oululainen Marko Bulldra kävelee postilaatikolle hakemaan lehden. Se on tärkeä monen Vertoon tulevan asiakkaan aamurutiini kahvin kera nautittuna. Vielä jokunen aika sitten Bulldra koputteli Verton oven takana asiakkaana saadakseen arkeensa tekemistä ja päivään rytmiä.

Bulldra aloitti Vertossa ohjaaja-harjoittelijana syksyllä 2019, ja hänen tapauksessaan voidaan puhua täsmärekrytoimisesta.

– Olin käynyt Vertossa asiakkaana heti sen perustamisesta lähtien. Työntekijät tunsivat minut ja sanoivat, että olisin oiva ihminen tähän ja ehdottivat Paikka auki -työtä.

Verto on Nuorten Ystävien ja Oulun kriisikeskuksen yhteinen matalan kynnyksen paikka, joka on tarkoitettu huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. Toimintaan ovat tervetulleita huumeiden käyttäjät, huumausaineriippuvuudesta kuntoutuvat sekä korvaushoidossa olevat sekä heidän läheisensä.

Paikka auki -ohjelmassa työllistetään nuoria tai osatyökykyisiä sosiaali- ja terveysalan järjestöihin vuodeksi. Jo nyt ohjelman kautta on työllistynyt satoja nuoria tai osatyökykyistä ja saanut uutta potkua työelämäänsä.

 

Päämäärätietoinen kuntoutuja

 

Bulldra on kulkenut omaa kuntoutumisen polkuaan kohta kolme vuotta ja ollut korvaushoidossa kaksi vuotta.

– Mun korvaushoito on mennyt ongelmitta, mikä on varsin harvinaista. Minusta voi olla suuri apu Vertossa niille, joilla on korvaushoidosta huono kuva ja tarvitsevat tukea hoidossa tai hoitoon hakeutumisessa.

Ennen työn vastaanottamista Bulldran piti miettiä omaa jaksamistaan, sillä hän oli ollut kuntouttavassa työtoiminnassa kahtena päivänä viikossa ja nyt tarjolla oli kokoaikaista työtä.

– Olen rakentanut uutta elämääni niin hartaasti, etten halunnut ottaa mitään ylimääräistä painetta tai stressiä ennen kuin olen varmasti siihen valmis. Tähänastinen on vakuuttanut, että olen myös onnistunut.

Työntekijöiden kanssa puhuttiin paljon myös siitä, onko Verto Bulldralle turvallinen paikka, kun houkutukset ovat lähellä.

– Tiedän miten toimin, jos työ käy liian raskaaksi ja luotan myös siihen, että työkaverit asiaan puuttuvat. Nyt tuntuu siltä, että työ pikemminkin tukee mun kuntoutumista. On tärkeää huomata pystyvänsä auttamaan muita.

Paikka auki -työn aikana on sopiva hetki miettiä myös tulevaisuutta, opiskelua ja työelämää. Työnantaja ja työntekijä saavat tukea ohjelman kautta koko työsuhteen ajaksi. Työntekijät voivat saada vertaistukea, vaihtaa ajatuksia ja tavata toisiaan.

 

Ei johda mihinkään

 

Bulldra on tehnyt työtä pätkittäin lähinnä rakennustöissä ja kunnossapidossa. Ammattikoulu jäi aikoinaan kesken 1,5 vuoden opiskelun jälkeen. Hän on käynyt työttömille tarkoitettuja koulutuksia kuten rakennusalalle johtavan koulutuksen. Hän kokee, että työttömänä työnhakijana käydään suorittamassa asioita, että etuudet taas pyörivät.

– Aina jotakin tuli tehtyä pienen hetken, mutta niistä tiesi jo etukäteen, ettei mikään johda mihinkään.

Seitsemän vuotta Bulldran elämästä meni sumussa ja humussa, kun alkoholin lisäksi muut päihteet tulivat mukaan.

– Koko elämä jämähti paikoilleen, eikä mielessä ollut tulevaisuus, kun ajatuksiin mahtui vain kuluva sekunti.

Kun kavereita alkoi kuolla ympäriltä, Bulldra ymmärsi, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kuin päästä korvaushoitoon. Katkaisun jälkeen hän odotti vielä 8 kuukautta päätöstä korvaushoidosta, mutta jo odotusaikana hän alkoi karsia elämästään ihmisiä, joiden kanssa oli elänyt viimeiset vuodet. Jäljelle jäivät perheenjäsenet.

 

Kokemuksen voimalla

 

Kuntouttavassa työtoiminnassa työpajalla Bulldra teki puukkoja ja uistimia. Työ oli kivaa ja sitä olisi voinut jatkaa, mutta siltikin tuntui, ettei sekään johda mihinkään.

– Tässä työssä sen sijaan on kehittymisen mahdollisuus ja on esimerkiksi pakko hioa sosiaalisia taitojaan, kun ei voi näprätä itsekseen.

Verton asiakkaat ovat ottaneet Markon omakseen ja tämän tästä joku on nykäisemässä hihasta. Yhdessä puuhataan ja pelataan ja siinä samalla myös puhutaan. Kaikesta koetusta ja opitusta on ollut hyötyä työssä. Vähän aikaa sitten Bulldra kävi tutustumassa yhden kuntoutujan kanssa kuntouttavaan työtoimintaan ja nyt tämä käy työpajassa kahtena päivänä viikossa ja tykkää kovasti, kun on saanut arkeensa järkevää tekemistä.

– Lähinnä olen kokemusasiantuntijana auttamassa ja kuuntelemassa ihmisten ongelmia ja olemaan tukena aina kun pystyn. Tai olen vain seurana, sekin monesti helpottaa ahdistusta.

Vertoon tullakseen pitää olla ”asiointikunnossa”, mutta ei välttämättä vielä kuivilla. Jokaiseen päivän suunnitelmaan kuuluu toimintaa, lounas valmistetaan ja syödään yhdessä. Tärkeintä on olla läsnä ja saatavilla. Välillä asiakkailla on huonoa kerrottavaa ja raskaita kokemuksia, toisina päivinä on helpompaa.

– Olen huomannut, että osaan suodattaa asioita enkä ime niitä nahkani alle. Päihdemaailmassa ei ole mitään, mitä en jo tietäisi.

Bulldra saa positiivista palautetta asiakkailta, mutta myös työkaverit hyötyvät hänen kokemuksistaan. Ihan pientä ei ole myöskään se, miten hyvää rakennusainetta itsetunnolle on saada positiivista palautetta asiakkailta ja työkavereilta.

Bulldra on Paikka auki -työssään saanut kipinän ohjaajan työhön. Pitkä opintie arveluttaa, mutta hän luottaa siihen, että tulevaisuus rakentuu omannäköiseksi.

– Paikka auki -työ on ollut pelkkää plussaa, positiivinen kokemus työelämästä. En ole vielä ehtinyt käydä kuin yhdessä tapaamisessa, mutta odotan työntekijätapaamisia ja muita juttuja kovasti.

Jaa artikkeli: