Tyttö, joka ylitti itsensä

Kun Juvalta kotoisin oleva Laura Kaipainen muutti vuonna 2018 Jyväskylään, tuntui paikkakunnan vaihto kaikelta muulta kuin jännittävältä. Laura oli kokeillut erilaisia opintoja, mutta mikään ei tuntunut oikealta ja elämän mielekkyys tuntui hukkuneen. Taustalle verhoutui lukioiässä puhjennut vaikea masennus ja ahdistuneisuushäiriö, eikä Laura ollut vielä kykenevä työelämään.

 

Keväällä 2019 Laura löysi etsivän nuorisotyön kautta toivonpilkahduksen, kun hänelle ehdotettiin mahdollisuutta aloittaa kuntouttava työtoiminta Valmennuspaja Mahiksella Jyväskylässä.

 

Syy nousta ylös sängystä

 

Laura oli valmennuspajalla mukana aluksi yhden päivän viikossa. Toiminta oli hänelle aivan uutta. Rinnallakulkijana pysyi alusta saakka sama valmennuspajan työhönvalmentaja Kati Pajunen. Pitkään kotona oleskelu ja vaikea masennus oli erkaannuttanut Lauran sosiaalisista suhteista ja yhteisöstä. Aluksi ajatus Mahikselle paikan päälle lähtemisestä aiheutti ahdistusta. Joinain päivinä ahdistus saattoi kasvaa niin suureksi, että Laura ilmoitti itsensä kipeäksi tai jätti saapumatta. Pala kerrallaan työhönvalmentajan kanssa rakennettu luottamus avasi Lauran puhumaan vaikeistakin asioista ja valmennuspajalle lähtö helpottui.

– Minulla on tapana jännittää uusia asioita ja aluksi tuntui, etten haluakaan olla Mahiksen toiminnassa mukana. Sitten huomasin, miten aikuislukion opiskelut alkoivat sujumaan paremmin, kun olin Mahiksella paikan päällä. Työhönvalmentajat tukivat myös opiskeluissa, minkä koin todella tärkeäksi.

Valmennuspajatoiminta toi Lauran arkeen kaivattua rutiinia. Kun talo ja sen toiminta tulivat tutummaksi, yhteisö vahvisti arjen rytmiä ja Laura pääsi kiinni sosiaaliseen ympäristöön.

– Sosiaaliset tilanteet saattoivat aiheuttaa minulle paniikkikohtauksia, mutta Mahiksen ympäristössä saatoin turvallisesti vetäytyä taka-alalle tarvittaessa, kuitenkin osallistuen yhteiseen toimintaan. Pikkuhiljaa uskaltauduin enemmän sosiaalisiin tilanteisiin ja pakotin itseni liikkeelle. Mahis oli minulle syy nousta ylös sängystä. Ylitin itseni kerta toisensa jälkeen.

 

Ryhmätoiminnasta vertaistukea

 

Valmennuspajakäynnit tihenivät kolmeen päivään viikossa, jolloin Laura osallistui myös erilaisiin ryhmiin. Tulevaisuuden Mahikset -ryhmässä käytiin läpi työelämään liittyviä asioita, jossa varsinkin CV:n luominen oli kokonaan uusi asia. Ryhmän muiden jäsenten kokemukset ja CV:n täyttäminen yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa toi varmuutta katsoa uusin silmin sekä opintojen että työelämän mahdollisuuksia. Hyvinvointiryhmästä Laura sai reflektoivien kirjoitusten avulla tukea muun muassa tunteiden käsittelyyn ja elämänhallintaan.

– Pikkuhiljaa aloin oppimaan itsestäni, mihin kykenen. Aloin motivoitumaan siihen, että työelämä voisi olla omalle kohdalle mahdollinen. Valmennuspaja Mahiksella käynnit vahvistivat pystyvyyden tunnetta.

Aikuislukion opintojen edistyessä Laura haki syksyllä 2021 ammattikorkeakouluun, jossa jäi muutamaa pistettä vaille opintopaikasta. Tämä ei Lauraa lannistanut, vaan hän aikoo hakea opintojen pariin keväällä 2022 uudelleen. Valmennuspaja Mahiksella käytiin läpi myös työllistymismahdollisuuksia Lauran kiinnostuksen kohteita silmällä pitäen. Helmikuussa Laura aloittaakin työkokeilun eläintarvikeliike Musti & Mirrissä. Vaikka työkokeilu alkaa, kulkee Mahiksen työhönvalmentajat tarvittaessa mukana uuden polun varrellakin. Mahikselle voi aina ottaa yhteyttä.

– Olen tosi kiitollinen Mahiksen henkilöstöstä ja kaikista niistä ihmisistä, joihin pääsin Mahiksella tutustumaan. Mahiksella on todella hyvä yhteishenki ja helposti lähestyttävään yhteisöön otetaan lämpimästi mukaan. Täällä on ollut hyvä ja turvallinen olla. Vaikka mieli on välillä haikeakin, lähden kiitollisena kohti uusia elämänpolkuja. Silmissä siintää myös kätilön työ, jonka koen kutsumusammattinani.

Jaa artikkeli: