Työhönvalmentaja on oman elämänsä MacGyver

– Hyvän huomenen toivotukset ja lyhyet kuulumisten vaihtamiset antavat päivälle hyvän alun. Se mahdollistaa sen, että huonokin aamu voi päivän mittaan kääntyä parhaaksi mahdolliseksi, kertoo valmennuspaja Mahiksen työhönvalmentaja Miia Simontaival.

Miia aloitti työhönvalmentajana NYn valmennuspaja Mahiksella Muhoksella tammikuussa 2015.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Työni tarjoaa jokaiselle päivälle uusia tuulia, niin myötäisiä kuin vastaisiakin.

Päivät suunnitellaan yhdessä ja arjen askareisiin tartutaan yhteistuumin nuorten kanssa. Arjen keskellä kartoitetaan opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia, mutta monenmoisten haasteidenkin kanssa painitaan porukalla.

– Erästä nuorta lainatakseni voin todeta, että me työhönvalmentajat ollaan tällaisia oman elämän MacGyvereita. Mitä se sitten pitää sisällään, on viikon jokaisena päivänä oma arvoituksensa. Moneen hommaan on kyettävä ja moneksi on osattava ryhtyä. On osattava olla ammatillinen. On osattava olla ihminen. On osattava olla kärsivällinen. Kaikentietävä ´ihmemies- tai nainen´ ei kuitenkaan tarvitse eikä saa olla. Yhtälailla me työhönvalmentajat ollaan välillä isoja kysymysmerkkejä ja sitten otetaan asioista yhdessä selvää. Tärkeää on taito mukautua hetkessä muuttuviin tilanteisiin ja kyky vastata vallitsevaan tarpeeseen.

Mahiksella arki on täynnä sovittuja ja yllättäviä kohtaamisia. Aitoa läsnäoloa. Sekä sisäistä että ulkoista rauhaa meistä riippumattoman kiireen keskellä. Kaiken tekemisen keskellä on osattava antaa aikaa ja tilaa. Mahiksella unohdetaan turha suorittaminen sekä ulkoa määritetyt tavoitteet ja keskitytään itse asiaan, ihmiseen. Jokaiselle annetaan mahdollisuuksia kokea ja kokeilla, kasvaa haluamaansa suuntaan. Omaan tahtiinsa. Mahiksella kannustetaan, ei poljeta. Ei edes silloin, kun kaikki ei olekaan mennyt ihan putkeen. Se, että on tilaa ja aikaa suunnitella ja rakentaa omaa polkua ajan kanssa, antaa rauhan mielelle ja keholle.

– Vaikka välillä ollaan törmäyskurssilla vaikeidenkin asioiden kanssa, voi töihin aina tulla ja lähteä hyvillä mielin. Jos haasteiden edessä murtuu kyyneliin, niin kukaan ei juokse karkuun. Kosketus, ymmärtävä katse, lämmin halaus tai miehekäs taputus selkään herättää luottamusta ja antaa kummasti lisäpontta ja hyvää mieltä. Tottakai myös huumori kukkii ja nauru raikaa päivittäin! Potku persauksiinkin on joskus kohdallaan. Ei tarvitse tähdätä oikeaan paikkaan, vaan antaa se oikeaan aikaan! Mahiksella kiitos kuuluu ja myös rakentavaa palautetta annetaan, Miia tähdentää.

Miia kertoo, että työhönvalmentajan työ on heittäytymistä. Pitää heittäytyä sen mukaan, mitä omasta persoonasta haluaa ammentaa. Vapaus tehdä työtä valitsemallaan tavalla vahvistaa sitä, että työstä nauttii. Vapaus tuo vastuuta ja se taas mahdollistaa sen, että jokainen saa ja uskaltaa käyttää osaamistaan laaja-alaisesti.

– Se, että nautit työstäsi ja nautit ansaittua luottamusta, vahvistaa jokaisen sitoutumista tekemäänsä työhön sekä työyhteisöön. Mahiksella porukka luottaa toinen toisiinsa ja tällaisessa levollisessa yhteisössä jokainen yltää parhaaseensa. Tästä ei porukka parane – Mahis tarjoaa mahdollisuuksia mihin vaan!

Jaa artikkeli: