Mahikselta saatu tuki kantaa pitkälle

Muhoslainen Erja tutustui valmennuspaja Mahikseen haastavassa elämäntilanteessa, jolloin moni asia painoi mieltä ja opinnot olivat katkolla.

– Olin kiitettävien arvosanojen oppilas peruskoulussa, mutta ammattiopinnot jäivät multa kesken neljä kertaa. Tunsin, että mulla oli luuserin merkki otsassa ja ajatukset kelasivat vaan sitä, kuinka ”musta ei oo mihinkään”.

Ensikosketus Mahikseen tapahtui sosiaalisen median kautta. Erja ajatteli, että voisi käydä Mahiksessa paikan päällä ”pikaisesti pyörähtämässä”, mutta visiitistä kehkeytyikin yhteensä puolitoistavuotinen matka. Tämän matkan aikana moni mutka suoristui ja suunta elämälle löytyi. Alku ei kuitenkaan ollut ihan helppo.

Erja sai Mahiksella oman työhönvalmentajan, jolle hän kertoi elämäntilanteestaan ja he sopivat viikottaisesta tapaamisesta. Erjalla oli kova hoppu saada ”yhteiskuntakelpoisen” maine, johon sisältyi toiveet ammatista ja vakituisesta työstä. Koulujen jääminen kesken myös nakersi itsetuntoa. Niinpä Erjalla olikin alkuun joka tapaamiselle hurjasti uusia tulevaisuudensuunnitelmia.

– Joka viikko mulla oli uusi ajatus siitä, mitä lähtisin opiskeleen tai mitä tekisin seuraavaksi.

 

Mitä jos otetaan rauhallisesti?

 

Työhönvalmentaja sai kuitenkin vakuutettua Erjan siitä, että asioita kannattaa lähteä tarkastelemaan ihan kaikessa rauhassa. Mihinkään ei ole kiire, vaan tulevan polun suunnittelulle on hyvä antaa aikaa.

– Me lähdettiin pienestä liikkeelle, fiksattiin arkirytmi ja aloin panostaa omaan hyvinvointiini.

Työpajalla vietetyt päivät toivat säännöllisyyttä ja selkeyttä arkeen. Ja koska Mahiksella palvelu mukautetaan jokaisen nuoren tarpeiden mukaan, Erja sai työhönvalmentajaltaan apua myös ADHD:n kanssa pärjäämiseen ja tukea lääkärikäynneille. Mutta mikä tärkeintä – pajalla vietetty aika auttoi Erjaa näkemään omia vahvuuksiaan uusin silmin.

– Mahiksessa itsetuntoni kohosi, kun sain positiivista palautetta ja onnistumisen kokemuksia. Valmentajat saivat minut puhumaan itsestäni positiivisesti ja esittelemään itseni onnistumisten ja niiden asioiden kautta, joissa olen hyvä.

 

Ihminen ei kuntoudu hetkessä

 

Mahiksella nuori voi suunnitella tulevaisuuttaan ja pohtia eri vaihtoehtoja samalla kun pääsee osallistumaan monipuoliseen pajatoimintaan. Kuntoutumisprosessi ei välttämättä ole lyhyt tai helppo, mutta yksin ei tarvitse selvitä. Välittävä aikuinen on rinnalla.

– Työhönvalmentaja kiinnittyy suhun, vaikka koittaisit räpiköidä pois. Vaikka sopimuskin päättyi, valmentaja silti kyseli kuulumisia, oli kiinnostunut oikeasti ja välitti.

Erja kertoo, että hyvää Mahiksella oli juuri toiminnan monipuolisuus, vaihtuvat teemat ja se, että pääsi kokeilemaan asioita myös mukavuusalueensa ulkopuolella. Ohjatun toiminnan ohella pajatoiminnassa jäi myös vapaata aikaa, jolloin Erja pääsi työstämään omia asioita eteenpäin kunnolla välittävän aikuisen kanssa. Sitoutuminen Mahiksen toimintaan alkoi tuottaa tulosta.

– Monet, joka näkivät mut vuoden tauon jälkeen, totesivat mun olevan kuin eri ihminen. Ryhtini oli suoristunut, olin varmempi itsestäni, enkä pyydellyt anteeksi enää kaikkea.

 

Koulun kautta töihin

 

Erjalle kävi hyvin. Nyt hän on valmistunut nuoriso- ja yhteisövalmentajaksi ja päässyt alan töihin.

– Mulle oli tärkeetä se, miten tulin kohdatuksi. Kesken jätettyjen koulujen määrä ei vaikuttanut siihen, miten minuun suhtauduttiin. Työhönvalmentajilla ei ollut ennakkoluuloja mua kohtaan, vaikka he tiesivät historiani.

Mahikselta on jäänyt evääksi taitoja ja työkaluja nykyiseen työhön.

– Ainakin pyrin kiireettömyyteen, kuulumisten kysymiseen ja kuunteluun sekä antamaan tilaa epäonnistumisille. Näkisin, että tosi monia Mahiksella opittuja juttuja olen voinut sittemmin jatkojalostaa työssäni.

Mikä Mahis?

Muhoksen keskustassa sijaitseva valmennuspaja Mahis on muhoslaisten alle 29-vuotiaiden työttömien ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten maksuton työpaja. Valmennuspajalle voivat tulla kaikki opiskeluun, työllistymiseen tai arjen asioihin tukea tarvitsevat nuoret tai nuoret aikuiset. Lähetettä tai maksusitoumusta ei tarvita.

Mahiksessa yhdistyvät nuoren hyvinvointia tukeva toiminta, työpajatoiminta sekä urasuunnittelu- ja työhönvalmennuspalvelut. Toiminnassa olennaista on yhteisöllisyys, yksilöllisyys, vertaistuki ja aito läsnäolo. Valmennuspaja Mahiksia nuorille ja aikuisille on myös Jyväskylässä ja Tampereella.

Jaa artikkeli: