Danial Samimi seisoo oranssin seinän edustalla Keskustakirjasto Oodin yläkerroksessa.

”Kyllä mä pärjään tässä” – itseluottamus vahvistui kannustavassa työyhteisössä

– Oli tosi hyvä työpaikka ja työkaverit. Kaikki oli sataprosenttisen hienoa, kuvailee Danial Samimi kiitollisena vuoden Paikka auki -työkokemustaan Ehjä ry:n toimistoassistenttina.

Danial on asunut Suomessa vajaat seitsemän vuotta.

– Olen afganistanilainen, mutta syntynyt Iranissa, ja tulin sieltä Suomeen vuonna 2016.

Hän opiskeli Suomessa ensin suomen kieltä ja perustietoja ja -taitoja, kuten peruskoulun matematiikkaa ja englantia. Sen jälkeen hän pääsi ammattiopistoon, josta valmistui vuonna 2019 merkonomiksi.

Työtä ei kuitenkaan ollut helppo löytää. Työhakemuksiin tuli kielteisiä vastauksia; olisi pitänyt olla työkokemusta. Kun hänen tuttunsa vinkkasi Paikka auki -toiminnasta ja Ehjä ry:n toimistoassistentin tehtävästä, Danial koki, että se olisi juuri sellainen työ, mitä hän tarvitsisi.

– Näin että oli avoin hakemus ja lähetin cv:n ja hakemuskirjeen.

Työhaastattelu järjestyi Teamsin kautta ja pian tuli ilmoitus, että hänet oli valittu työhön. Miltä se tuntui?

– Ensin se tuntui tosi uskomattomalta. Mä en uskonut, että pääsin niin helposti työhön, koska mä luulin, että ehkä mun kielitaito ei riitä.

Isoin juttu työssä

Kun työ alkoi alkuvuodesta 2021, ja hän huomasi saavansa työyhteisöltä kannustavaa tukea, usko omaan tekemiseen vahvistui:

– Pikku hiljaa mulle tuli fiilikset, että kyllä mä pärjään tässä. Tässä työpaikassa oli kaikkein isoin juttu minulle, että uskoin itseeni että kyllä pärjään tässä hommassa ja tuossa.

Työtehtävät olivat monipuolisia. Danial oli muun muassa suunnittelemassa mainoksia ja tapahtumia, teki some-päivityksiä ja verkko-ostoksia sekä käsitteli laskuja ja kuitteja. Hän pääsi tekemään niitä asioita, joita oli opiskellut, kuten markkinointiviestintää.

– Tosi erilaisia työhommia oli. Ei ollut tylsää, Danial naurahtaa.

Hän sai hyödyntää työssä myös monen kielen osaamistaan. Danialin äidinkieli on dari, mutta hän osaa puhua myös farsia, englantia, suomea ja paštun kieltä. Hän käänsi Ehjä ry:n afganistanilaisille asiakkaille suomenkielisiä ohjeita heidän omalle kielelleen ja oli myös välillä tulkkina eri tilanteissa.

Danial pohtiikin, että ehkä hän voisi tehdä tämäntapaista työtä tulevaisuudessakin, esimerkiksi organisaatiossa, jossa autetaan ulkomaalaisia.

Vuoden työrupeaman aikana Danial myös suoritti kaikki Paikka auki -osaamismerkit. Hänen mielestään osaamismerkit ovat tosi hyvä ja moderni juttu, ja hän on käyttänyt niitä omassa cv:ssään.

Ihmistä auttamaan

Paikka auki -työ loppui alkuvuodesta 2022, mutta hän on saanut jatkaa toimistoassistentin tehtäviä tuntityönä edelleen. Hän myös etsii kokoaikaista työtä.

– Toivottavasti pääsen jossain vaiheessa tällaiseen duuniin, koska on tullut vuosi kokemusta ja olen siellä oppinut aika paljon erilaisia asioita työstä.

Danial iloitsee, koska on saanut Ehjä ry:stä itselleen suosittelijoita, joista voi kertoa työhakemuksissa.

– Minulla on ihan oikea suosittelija! hän kertoo nauraen.

Millaisessa työpaikassa Danial haluaisi tulevaisuudessa työskennellä?

– Tällaisessa Ehjä ry:n tapaisessa työpaikassa, jossa autetaan toisia ihmisiä. Koska siellä on tosi erilaisia työtehtäviä ja aina kun mä autoin toista henkilöä, mulle tuli tosi hyvä fiilis.

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli: