ATK-ohjaajaksi mutkan kautta

Muutaman vuoden yliopisto-opintojen jälkeen Juha alkoi kärsiä mielenterveysongelmista. Kaikki oli siihen asti mennyt paremmin kuin hyvin, opinnot edistyivät vauhdilla ja alan töitäkin mies teki tiiviisti opintojen ohessa. Kun sairastumisen ensioireet verottivat voimia, työt oli pakko lopettaa.

– Koetin siinä vielä opiskella mutta eihän siitä mitään tullut. Opiskelut keskeytyivät ja kaiken lisäksi oli hiivatin yksinäistä, Juha muistelee.

Puheliaana miehenä Juha kaipasi seuraa ja sosiaalisia kontakteja. Rytmiä arkeen alkoi löytyä, kun Juha pääsi Nuorten Ystävien Kintas-toiminnan piiriin.

– Sain keskusteluapua, mielekästä tekemistä ja kavereita! Oma ohjaaja oli suuri apu kuntoutumisessa, kaveri joka katteli perään, kannusti eteenpäin ja potki persuuksille silloin kun sitä kaipasin, Juha kiittelee hymyssä suin.

Kaksi pitkää vuotta Juha työskenteli kovasti kuntoutumisensa eteen. Rinnalla kulkivat koko ajan Kintas-toiminta ja hoitava lääkäri. Hommat alkoivat pikkuhiljaa sujua ja sairaus taittua.

– Kahden vuoden Kintas-jakson jälkeen palasin opintojen pariin. Opinnot edistyivät suunnitellusti ja valmistuin diplomi-insinööriksi. Pääsin töihin saman tien mutta reilun vuoden päästä hommat loppuivat YT-neuvottelujen lopputuloksena, Juha kertaa.

Neljä vuotta Juha haki aktiivisesti töitä ja osallistui alansa työllisyyskoulutuksiin. Ahkerakaan yrittäminenkään ei tuottanut tulosta, kunnes Oulun Klubitalo-hankkeen vetäjä yllätti Juhan soitollaan.

– Lea kertoi, että Oulun klubitalo Pönkässä olisi ATK-ohjaajan paikka auki ja siihen hommaan etsitään nyt osaajaa, joka tuntee toiminnan kohderyhmän. Hommahan meni kuin elokuvissa. Olihan se huipputunne!

Nyt työssään ATK-ohjaajana Juha jakaa osaamistaan koko klubitaloyhteisölle, niin jäsenille kuin muulle henkilökunnallekin. Kaikesta näkee, että Juha nauttii työstään.

– Minun tarinani opetus on siinä, että pitää muistaa että asiat eivät tapahdu hetkessä. Etenkin jos tulee mutkia matkaan. Niistä huolimatta pitää jaksaa yrittää ja luottaa itseensä, Juha muistuttaa.

Jaa artikkeli: