Hymyilevä henkilö on ulkona sekoittamassa nokipannukahvia.

Villen työharjoittelujakso Klubitalo Roihulassa.

| 31.5.2024

Hymyilevä henkilö on ulkona sekoittamassa nokipannukahvia.

 

Hei sie lukija siellä!

Minun nimeni on Ville, olen 27-vuotias nuoriso –ja yhteisöohjaaja opiskelija ja tein toiseksi viimeistä harjoitteluani 7 viikon ajan Klubitalo Roihulassa. Klubitalo Roihula sijaitsee Rovaniemellä ja sen toiminta on tarkoitettu yli 18-vuotiaille työikäisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea arkeen, työelämään tai opiskeluun. Työharjoittelussani tein näytön osallisuuden tukemisesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta. Roihula oli tähän näyttöön liittyen erinomainen paikka, koska toiminnan malli kohtasi hyvin opintoihini nähden. Tässä blogissa kerron kokemuksestani työharjoittelussa ja mitä toimintoja pääsin toteuttamaan ja ohjaamaan Roihulan jäsenille ja myös tuleville opiskelijoille vinkkejä, jotka miettivät harjoittelupaikkaa.

Kävin Roihulassa haastattelussa jo marraskuussa 2023, että tulisin työharjoitteluun, mutta minulle tarjottiin oppisopimusta, niin päätin ottaa sen vastaan. Ehdotin kuitenkin, että voisin keväällä tulla harjoitteluun ja onneksi se toteutui. Aloitin huhtikuun toisella viikolla harjoittelun ja heti ensimmäisestä päivästä sain todella hyvän vastaanoton ja pääsin hyvin äkkiä kiinni talon toimintaan. Työpainotteinen päivä Roihulassa koostuu eri yksiköiden töistä mm: keittiöyksikössä on ruoanlaittotehtäviä, toimistoyksikössä tehdään tiedottamiseen liittyviä asioita sosiaaliseen mediaan sekä talon sisäisiä infoja, myös Podcast-tiimi teki “Omalla äänellä”-podcastin äänityksiä, jotka julkaistaan alkukesästä. Minusta on hienoa, että talossa tehdään aamulla työnjako, jossa jokainen jäsen saa itse vaikuttaa mihin työtehtäviin haluaa päivän ajaksi mennä. Työnjako selkeyttää päivän kulkua ja samalla on hyvä ohjaajana seurata mitä kukanenkin tekee ja voi mennä avuksi tarvittaessa. Sain todella hyvää perehdytystä henkilökunnalta sekä myös jäseniltä, jotka konkareina tietävät mitä tehdään. Ensimmäinen työtehtäväni oli Taidepajassa olla mallina, teimme hiilillä muotokuvia ja se oli oikein mukava tehtävä.

Pääsin heti myös suunnittelemaan toimintaa, jossa päätin tehdä valinnaisen kurssini Luonto –ja elämystoiminnan näytön, johon liittyi retken suunnittelu ja järjestäminen. Yhdistin myös retken suunnittelua osallisuuden tukemisen kautta, sillä yhdessä hyvä tulee! Aloimme yhdessä jäsenien kanssa suunnittelemaan retken ajankohtaa, paikkaa, ruokatoivomuksia, mitä toimintoja voisimme luonnossa tehdä jne. Ideoita tulin paljon ja sieltä valitsimme parhaat, kiitos hyvälle suunnittelutiimille!

Retki toteutettiin 10.5. Ounasvaaran näköalatornin laavulla ihanan keväisessä räntäsateessa, mutta se ei latistanut retkikunnan fiilistä. Osallistujia oli retkellä yhteensä 9. Pääsin opastamaan erätaitoja esim. Kuinka nuotio tehdään, kuinka tehdään ruokaa avotulella, paistoimme makkaraa ja lättyjä pannuja sekä keitimme nokipannukahvit. Kaikki osallistujat pääsivät kokeilemaan paistaa oman lättynsä valurautapannulla ja kaikki lätyt onnistui! Syönnin jälkeen järjestin luontovisan, jossa oli kysymyksiä mm: jokamiehen oikeuksiin liittyen ja lajitunnistusta. Teimme myös luovan valokuvauksen harjoitteen, jossa pääsi käyttämään luovuutta ryhmänä annettujen tehtävien perusteella. Lopuksi teimme loppurentoutuksen, jossa istuimme hiljaa nuotion ympärillä silmät kiinni ja kuuntelimme luonnonääniä ja kerroimme havainnot mitä kuulimme. Retki onnistui kokonaisuudessaan todella hyvin ja kaikilla oli mukavaa. Kiitos Roihulan henkilökunnalle ja jäsenille tästä retkestä ja sen järjestelyissä olemisessa!

Musiikki on ollut minun elämässäni paljon läsnä ja olen tehnyt keikkoja muusikkona ja laulajana, niin pääsin myös ohjaamaan Balanssi ry:n bänditoimintaa torstaisin. Saimme valmisteltua muutaman biisin kasaan ja järjestimme halukkaille keikan Vappuriehassa, jossa soitimme pari biisiä bändin kanssa. Myös paikalla olevat jäsenet innostuivat laulamaan toivebiisejä bändin säestyksellä. Oli kiva rieha meillä!

Pääsin myös ohjaamaan keittiöyksikössä lounastöissä ja myös yksilöohjausta esimerkiksi Ohjaamolla, jossa kävimme pitämässä CV-pajaa ja sain antaa ohjausta työhakemuksien teossa. Olen työskennellyt aiemmin nuorisotiloilla ja oli kiva saada erilaista näkökulmaa järjestötoiminnan kautta ja pääasiassa täysi-ikäisten kanssa työskentelystä.

Klubitalo Roihula tarjoaa hyvin nuoriso –ja yhteisöohjaaja opiskelijalle eväitä opintoihin ja tykkäsin siitä kuinka hyvä keskustelukulttuuri Roihulassa on ja sain paljon hyviä ohjausvinkkejä ja menetelmiä mitä voin käyttää tulevaisuudessa työssäni. Työpaikkaohjaajani oli todella hyvä ja kannustava, sekä motivoiva. Saimme aikaan paljon hyviä keskusteluja ja ajatuksia vaihdettua. Oli kiva myös päästä suunnittelemaan jo tulevan syksyn 2024 tapahtumia ja ehkä saatan tulla niitä toteuttamaankin, jos syksyllä aikataulu antaa myöten. Suosittelen Klubitalo Roihulaa harjoittelupaikaksi kaikille, jotka viihtyvät ihmisten kanssa ja haluavat toteuttaa erilaisia ohjauksia, koska täällä hyvin porukka lähtee mukaan ja paikka on viihtyisä sekä täällä saa olla itsensä.

Haluan kiittää lämpimästi Roihulan henkilökuntaa, jäseniä, yhteistyökumppaneita sekä kanssa opiskelijoita, joilta sain myös hyviä vinkkejä ohjausten suunnitteluun. Tämä oli mahtavaa opiskeluaikaa, josta sain paljon irti.

Hyvää ja aurinkoista kesää!

Ville

Rovaniemellä 31.5.2024

Jaa artikkeli: