Uusi vuosi, uudet tuulet

Anu, Klubitalo Pönkkä | 18.1.2019

”Uusi vuosi, uudet tuulet!” Näinhän sitä sanotaan. Oletko sinä samaa mieltä? Oletko tavannut tehdä lupauksia uudelle vuodelle? Miten lupausten kanssa on käynyt?

Meistä moni haluaa aloittaa uuden vuoden puhtaalta pohjalta. Ei ole mikään uusi ilmiö, että kuntosalit ja opistot täyttyvät treenaajista sekä harrastajista, netti on täynnä elämäntapamuutokseen tähtääviä kursseja ja valmennuksia, on dieettejä ja herkkulakkoja, tipaton tammikuu ja vegaaninen alku. Luvataan tavata ystäviä, lukea kirja viikossa ja käydä lenkillä vähintään tunti joka päivä. Lupaukset ovat ihan ok niin kauan, kun ne ovat realistisia. Ehkä heti ensimmäiseksi ei kannata edes yrittää laittaa kaikkea yhdellä kertaa kuntoon. Elämästä tulee helposti tipaton, hipaton, mauton ja joustamaton. Suoraan sanoen kurja!

Pönkkäänkin uusi vuosi tuo yleensä aina jotakin uutta. Mutta Pönkän on tarkoitus pysyä myös turvallisena paikkana. Kaiken ei tosiaankaan tarvitse muuttua, ei kerralla eikä ehkä koskaan.

Jo viime vuoden lopulla Pönkkä koki muutosten tuulia, kun taloon palkattiin uusi vastaava työhönvalmentaja Lahjan siirtyessä kaikkien Nuorten Ystävien klubitalojen palveluesimieheksi. Uusi vastaava työhönvalmentaja Taija on tarttunut tarmokkaasti Pönkän arkeen sekä soppakauhan että suunnittelun merkeissä.

Pönkän päivä muodostuu arkikuntouttavasta työstä. Yhdessä huolehdimme, että kaikilla on talolla hyvä olla ja että talo toimii. Teemme herkullista ruokaa, pidämme huolta talon siisteydestä, edistämme työllistymis- ja opintomahdollisuuksia, viestimme toiminnasta sekä talon sisällä että ulospäin.

Kaikilla arkisilla töillä on oma ”kotipesänsä” eli yksikkönsä. Olemme miettineet jokaisen yksikön toimintaa yksiköiden kehittämispäivissä. Kiitos kaikille osallistuneille! Vain yhdessä tuumaamalla ja toimimalla talo kehittyy jäsenten näköiseksi.

Ryhmien kohdalla tulee mieleen sanonta: ”Jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin sinistä, jotakin lainattua”… Aiemmin toimineita tuttuja ryhmiä on laitettu syrjään ja uusia mietitty tilalle. Edelleen ryhmiä on lähes jokaiselle päivälle. Uutena ryhmänä aloittaa nyt tammikuussa Aivopähkinä, jossa tehdään erilaisia aivotehtäviä rennossa ilmapiirissä. Osittain ryhmässä on samantyyppisiä tehtäviä kuin aiemmin toimineessa Aivorassissa. Suurin ero entiseen on, että ryhmä ei ole suljettu. Siihen voi osallistua vaikka joka kerta tai vain silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Uutena ryhmänä aloittaa myös Hyvinvointiryhmä, joka käsittelee erilaisia teemoja sekä teorian että toiminnan kautta. Mietimme mm. liikuntaa, ravintoa ja painonhallintaa, ystäviä ja sosiaalisia verkostoja, mielen hyvinvointia sekä taidetta ja kulttuuria. Voit siis helposti lunastaa lupauksesi oman hyvinvoinnin lisäämisestä. Ryhmän tuella tietenkin!

Toivottavasti olet tehnyt kuitenkin yhden lupauksen: Lupaathan käydä Pönkässä myös tänä vuonna? Mutta muista: Pönkässä saat käydä juuri silloin, kun se sinulle sopii.

Nähdään talolla!

Jaa artikkeli: