Jaana Rossi

(Melkein) 10 vuotta klubitaloelämää

Vastaava työhönvalmentaja Jaana Rossi | 2.6.2022

Vuonna 2012 näin Lapin Kansassa ihan perinteisen työpaikkailmoituksen, jossa haettiin työhönvalmentajaa Nuorten Ystävien klubitalo-hankkeeseen. Klubitalo perustettaisiin Rovaniemen Kansankatu kakkoseen alkuvuodesta 2013. Jokin ilmoituksessa kiinnosti minua, oliko se työhönvalmennus tuetun työllistymisen keinoin, vai jonkin uuden alun viehätys? Hain työhön ja pääsin.

Kolmen työntekijän voimin opettelimme ensin klubitalojen standardit, joita noudattamalla olimme heti tasavertaisuuden, yhteisöllisyyden ja osallisuuden rakentamisen ytimessä. Teimme ihan kaiken yhdessä ensimmäisen jäsenemme kanssa, sillä hän oli valinnut klubitalon jo ennen kuin meitä työntekijöitä oli edes palkattu. NY kehittämispäällikkö Lea Nikulaa saan kiittää ihan kaikesta, sillä ilman häntä ei olisi Klubitalo Roihulaakaan.

Vuosi vuodelta jäsenmäärä kasvoi tasaiseen tahtiin. Verkostotyötä teimme ahkerasti, sillä olihan tavoitteenamme saada toiminnastamme pysyvää, kun hanke päättyisi. Olimme mukana kehittämässä Ohjaamohanketta, jonka kautta tuli tutuksi koko Rovaniemen toimijaverkosto, joka jollain lailla olisi tekemisissä nuorten tukemisen ja työllistymisen kanssa. Kohderyhmämme oli ja on edelleen kaikki yli 18-vuotiaat työikäiset, jotka eivät saa tukea minkään muun tahon kautta.

 

Työpainotteiseen päivään osallistumiseen ja työllistymisen sekä opintojen tukeen ei tarvittu diagnoosia eikä lähetettä, mutta yhteistyötahoja siihen tarvittiin ja tarvitaan edelleen.

 

Kansankatu kakkosesta muutettiin Ylikorvantielle DASin entiseen toimistoon (juuri kun Covid-19 sulki koko Suomen), yhdessä Balanssi Ry:n kanssa. Kahden järjestötoimijan yhteistyö toi jälleen uusia mahdollisuuksia jäsenillemme valita laajemmasta kokonaisuudesta itselleen sopivia osallisuuden muotoja.

Samaan aikaan muuton ja Suomen sulkutilan kanssa syntyi pandemian suoma ihme, NY klubitalojen (Pönkkä, Tönäri, Roihula) eKlubitalotoiminta, jonka kehittämismahdollisuuksissa ei näy rajoja. Etätoimintaan pääsevät nyt mukaan myös he, jotka eivät jostain syystä pääse paikan päälle.

 

10 vuoteen mahtuu paljon. Onnistumisia, unelmien täyttymistä, haaveita, toivoa, ilon jakamista, työllistymistä, kansainvälisyyttä, koulutuksia, luovuutta, kulttuuria, työpajoja, haasteita, surua, itkua ja menetyksiä sekä ihan tavallista arkea. Koko matkan jäsenet ovat kulkeneet rinnallamme, kukin oman jaksamisensa, kiinnostuksensa ja osaamisensa työhön tuoden. Tästä matkasta on syntynyt ainutkertainen yhteistyösuhde jäsenten, ja myös yhteistyötahojen kanssa.

 

Kannatti siis, melkein 10 vuotta sitten, tarttua tilaisuuteen, hetken mielijohteesta hakea kiinnostavaa, uutta työpaikkaa.

Olen saanut kohdata useita erilaisia ihmisiä ja jokainen kohtaaminen on jättänyt minuun jäljen. Jokainen kohtaaminen on ollut ainutkertainen. Klubitaloyhteisö on noussut elämässäni merkittävämmäksi ja tärkeämmäksi kuin ajattelinkaan.

Loppujen lopuksi, kiitollisena saan tehdä työtä, jolla on merkitystä.

 

Jaa artikkeli: