Tiia, kasvokuva

Katsaus työharjoittelupäivääni Klubitalo Roihulassa

Klubitalo Roihulan työharjoittelija Tiia | 22.4.2022

Hei sinä ihana lukija,

minun nimeni on Tiia ja olen sosionomiopiskelija. Aloitin tammikuussa 2022 työharjoittelun Klubitalo Roihulassa. Klubitalo Roihula sijaitsee Rovaniemellä ja sen toiminta on tarkoitettu yli 18-vuotiaille työikäisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea arkeen, työelämään tai opiskeluun. Tässä blogitekstissä tulen kertomaan esimerkin siitä, mitä harjoittelupäivä Klubitalolla oikein pitää sisällään. Toivon, että teksti auttaa hahmottamaan Roihulan toimintaa, niin jäsenyyttä miettivän kuin työharjoittelupaikkaa etsivän opiskelijankin näkökulmasta.

Klo 8.00
Saavun talolle aina ensimmäisten joukossa. Minusta on mahtavaa, että aamulla on aikaa rauhassa keitellä aamukahvit talon väelle ja käydä läpi kalenteria, johon on merkitty päivän ohjelma sekä mahdollisia muita huomioita. Tänään opiskelijaryhmään on tulossa koulupsykologi vieraaksi, tähän haluan ehdottomasti mennä mukaan! Tällä viikolla ohjelmassa on myös linnunpönttöjen puihin laittoa, levyrallia sekä Klubitalon kehittämishetki. – Jälleen siis monipuolista ohjelmaa tiedossa, mietin ja hörppään aamukahvistani.

Klo 9.15
On työnjaon aika. Klubitalojen toiminta perustuu työpainotteiseen päivään, jossa jäsenet voivat vapaasti päättää ne tehtävät, joiden tekemiseen he haluavat osallistua ja ne henkilöt, joiden kanssa haluavat työskennellä. Työpainotteinen päivä tarjoaa jäsenille mielekkäitä työtehtäviä ja mahdollisuuden päivärytmin rakentamiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Työnjaossa jäsenten ja työntekijöiden sille päivälle valitsemat työtehtävät kirjataan ylös isolle työnjakotaululle, johon merkitään myös päivän ryhmät ja tapahtumat. Vaihtoehtoja on paljon; on mahdollisuus osallistua keittiö- ja siivousyksikön toimintaan, mennä touhuamaan toimistoyksikköön tai tutustua työ- ja opintoyksikköön. Lisäksi melkein joka päivä on joitain ryhmiä tai tapahtumia, muun muassa etäkahveja ja luontokuvausta. Mielestäni on mahtavaa, että jokaiselle löytyy aina jotain mieluista puuhaa!

Klo 10
Omaksi yllätyksekseni työpainotteisesta päivästä omaksi lempparikseni on noussut keittiö- ja siivousyksikkö ja sen monipuolisesta valikoimasta lounaan laittaminen yhdessä jäsenten kanssa. En todellakaan ole mikään ruoanlaittaja kotona, mutta Roihulassa olen löytänyt sisäisen Marttani. Meillä on päivittäin keittiössä aivan mahtava porukka. Rentoa jutustelua ja naurua ruoanlaiton lomassa riittää ja mielestäni keittiö onkin hyvä paikka oppia tutustumaan jäseniin. On myös kiva, kun porukkamme saa kehuja ja kiitosta hyvästä lounaasta.

Klo 11–12
Lounastauko. Syön pääsääntöisesti aina meidän keittiöyksikkömme tekemää lounasta, enkä ole ottanut mukaan omia eväitä. Ollaan me sen verran hyvät ruoat laitettu, NAM!

Klo 12.30
Seuraavaksi alkaa opiskelijaryhmä, jossa aiheena on tunteet ja niiden vaikutus toimintaan. Ryhmää tulee työnohjaajan lisäksi vetämään koulupsykologi, ja opiskelijoita onkin kerääntynyt kivasti paikalle. Ryhmässä keskustelu käy vilkkaana ja aihe vaikuttaa olevan kaikille jollain tapaa ajankohtainen. Vaikka keskustelulle onkin varattu aikaa kaksi tuntia, sovimme psykologin kanssa vielä toisesta ajasta, sillä aika tuntuu loppuvan kesken. Onneksi uuden ajan sopiminen onnistuu ja aiheen pariin päästään taas porukalla uppoutumaan parin viikon kuluttua.

Klo 14.30
Ennen työpäivän päättymistä on vielä aika liittyä eNY kahveille Zoomiin. Klubitalot tarjoavat jäsenilleen monipuolista toimintaa myös verkossa toimivassa eKlubitalossa, joka tukee sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä myös niissä tilanteissa, kun paikan päälle Roihulaan tuleminen ei onnistu. Kahveilla vaihdellaan rennosti kuulumiset ja keskustellaan viikonlopun suunnitelmista. Osa klubitalojen jäsenistä on kouluttautunut digikummeiksi, joten jos joku tarvitsee apua tietotekniikan kanssa, sitä on saatavilla.

Klo 15.30
Roihulan ovet sulkeutuvat ja on aika lähteä kotiin. Bändiryhmä jää vielä soittamaan päkkärille, mikä mielestäni kuvastaa hyvin sitä, että Roihulassa jäseniin luotetaan ja he saavat vapaasti käyttää tiloja omien tarpeidensa sekä toiveidensa mukaisesti.

Kun aloitin työharjoittelun Roihulassa, en oikein tiennyt mitä odottaa ja aika täällä yllättikin minut kaikin tavoin – positiivisesti. Koen hyvin vahvasti, että tämän tyyppistä matalan kynnyksen palvelua, jossa jokainen saa kokea itsensä hyväksytyksi ja arvokkaaksi, tulisi olla tarjolla enemmän. Olen kiitollinen, kun pääsin tänne suorittamaan viimeisen harjoitteluni ja sain tutustua aivan ihaniin ihmisiin sekä avata silmäni täysin uudelle tavalle työskennellä, yhdessä aidosti tasavertaisina.

Kiitos Roihulan väki ja ihanaa kevään jatkoa!

Tiia, sosionomiopiseklija ja työharjoittelija

Lähteet

Työpainotteinen päivä


https://www.nuortenystavat.fi/klubitalot

Jaa artikkeli: