Digikummi auttaa aina!

Nuorten Ystävien jäsenet: Harri, Jari, Pasi, Ville ja Virpi sekä ohjaajat: Janne (Roihula) ja OO-hankkeen projektipäällikkö Paula Karppinen | 27.1.2021

Miten toiminta käynnistyi?

 

Nuorten Ystävillä virisi idea digikummien tarpeesta, koska yhteiskunta digitalisoituu nopeasti ja monet ihmiset tarvitsevat apua mukana pysymisessä. Covid-19 vauhditti tätä kehitystä. Osaamisella osallisuutta -hanke käynnistyi kesäkuussa 2020. Hanke päättyy maaliskuun alussa 2021, mutta digikummitoiminta jatkuu hamaan, yhä digitalisoituvaan tulevaisuuteen.

 

Keitä me olemme?

 

Projektipäällikkö Paula Karppinen ja Klubitalo Roihulan Janne-ohjaaja ovat ohjanneet meitä hankkeen aikana. Olemme ihan tavallisia klubitalon jäseniä. Yleisesti ottaen meiltä digikummeilta löytyy kokemusta ja perehtyneisyyttä digiasioihin, joillakin meistä on jopa ammattiosaamista.

Pyrimme käytännönläheisyyteen ja selkeyteen. Ohjatessamme käytämme ihan tavallista kieltä. Meiltä voit kysyä ihan mitä vaan, vastaamme parhaamme mukaan. Ns. tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Jos emme osaa jotakin, niin opimme sitten yhdessä. Jokaisella digikummilla on omat vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet, mutta olemme valmiit laajentamaan osaamistamme. Vaikka avuntarve olisi mielestäsi suuri, toivomme, että kynnys kysyä meiltä apua olisi mahdollisimman pieni.

 

Toiminnan käynnistyminen

 

Ensimmäisen kerran tapasimme Nuorten Ystävien keskustoimistolla Wennulla, mutta sen jälkeen siirryimme enemmän ja enemmän etäyhteyksien päähän. Hankkeen aikana on tullut hyvin tutuksi etätyöohjelmat (esim. Teams) ja se on antanut virikkeitä oppia enemmän ja enemmän uutta. Etäyhteydenpidolla on ollut omat etunsa: välimatkat pienenevät minimiin ja osallistumisaktiivisuus kasvaa.

Hankkeen aluksi Paula järjesti meille tuleville digikummeille pienen koulutuksen, joka sisälsi esim. digiohjauksen etiikasta, asenteista, vuorovaikutustaitojen tärkeydestä, yksilöllisistä tarpeista ja luottamuksellisuudesta. Digikummi on henkilö, joka omaa ihan tavalliset digitaidot. Tärkeintä on että digikummilla on auttamisen halu ja välillä kärsivällisyyttäkin. Ohjataan siis vertaisina toisia ihmisiä.

 

Tiedotuskanavat

 

Koulutuksen jälkeen mietimme yhdessä hankkeen markkinointia, eli missä ja miten mainostamme digikummitoimintaa. Mietimme, miten NY:n klubitalojen jäsenten on helpointa saada yhteys digikummeihin. Päätimme, että digikummiin saa yhteyden soittamalla oman klubitalon infonumeroon tai ottamalla yhteyttä omaan työhönvalmentajaan tai vetämällä digikummia hihasta. Teimme omat mainokset Canva-ohjelmalla. Mainokset löydät jossain vaiheesta klubitalosi ilmoitustaululta ja klubitalojen suljetuista Facebook-ryhmistä.

 

Digikummien mainos (Virpi Kurkela)

 

Fiiliksiä

 

Vaikka korona saattaakin vähän mutkistaa digikummitoimintaa, olemme halukkaita ja valmiina auttamaan. Toivomme, että mahdollisimman moni apua tarvitseva löytää meidät. Mielestämme digikummitoiminta auttaa klubitalojen jäseniä pysymään mukana digitalisoitumisen vauhdissa. Näin mahdollistuu osallistuminen yhteisölliseen digitoimintaan sekä uusien arjessa ja työelämässä tarvittavien digitaitojen oppiminen kaikille.

 

Ota rohkeasti yhteyttä!

 

Jos tarvitset digitukea, meihin saat yhteyden soittamalla oman alueesi klubitaloon, eli Roihulaan (p. 050 4499 426), Tönäriin (p. 050 433 5268) tai Pönkkään (p. 050 5206 065).

Jos haluat itse ryhtyä digikummiksi, perehdytämme kyllä sinut asiaan ja autamme alkuun. Kysy lisää Taija Hirvoselta (p. 044 7341 114, taija.hirvonen@nuortenystavat.fi).

Tuuppa messiin!

 

Digikummi auttaa aina! (kuva: Paula Karppinen)

 

Blogin kirjoittamisessa olivat mukana Nuorten Ystävien jäsenet: Harri, Jari, Pasi, Ville ja Virpi sekä ohjaajat: Janne (Roihula) ja OO-hankkeen projektipäällikkö Paula Karppinen. Virpi toimi kirjurina.

Jaa artikkeli: