Työkohtaamo säästää työantajan ja työnhakijan aikaa 

Ajankohtaista | 13.11.2023

Nuorten Ystävät ry:n Kohtaantoa-hanke käynnisti lokakuussa Raahessa uudenlaisen toimintamallin, jonka tavoitteena on helpottaa rekrytointiprosessia sekä työnantajan että työnhakijan näkökulmasta. Toimintamalli sai nimekseen Työkohtaamo, sillä tavoitteena on nimenomaan tarjota paikka, jossa työnantaja ja työnhakija voivat kohdata vaivattomasti. 

Idea Työkohtaamoon syntyi keväällä Kohtaantoan pitämässä suunnittelutyöpajassa. Toive matalan kynnyksen rekrytointimallista tuli suoraan raahelaisilta työnantajilta, yhteistyökumppaneilta ja työllisyyspalveluiden asiantuntijoilta. Samankaltaista toimintamallia on toteutettu jo pidempään Oulussa, mutta Raahen seudulta tällainen toiminta puuttui kokonaan. 

Ensimmäinen Työkohtaamo oli onnistunut  

Ensimmäinen Työkohtaamo järjestettiin yhdessä K-kauppias Katri Polvelan kanssa. Hän toimii kolmen raahelaisen K-marketin kauppiaana. 

– Juuri tällaista toimintaa olemme kaivanneet, Polvela kertoo. 

Hän oli aikaisemmin itse pohtinut pikahaastattelutilaisuuden järjestämistä, mutta toteutus oli kuitenkin jäänyt. Tilaisuuden järjestäminen olisi vaatinut paljon järjestelyitä, mutta nyt markkinointi, käytännön järjestelyt ja yhteydenotot työnhakijoihin hoituivat Kohtaantoan kautta. 

Yleensä työtekijää haettaessa on pohdittava, mitä kautta avoimesta työpaikasta ilmoitetaan, laatia työpaikkailmoitus, lukea valtava määrä hakemuksia ja käyttää vielä oma aikansa ihmisten yhteydenottoihin ja kutsumiseen haastatteluun. Sen jälkeen on haastateltava kaikki potentiaaliset hakijat, ja haastattelujen sopiminen ja pitäminen vaatii aikaa. Nyt koko prosessi hoitui kauppiaalta kahdella tapaamisella, paikalle saapui aidosti motivoituneita työnhakijoita ja tuloksena löytyi monta potentiaalista työntekijää. 

Polvela kehuu erityisesti sitä, miten Työkohtaamo säästi hänen aikaansa. Tähän prosessiin meni häneltä yhteensä noin neljä tuntia: ensin tunnin palaveri työnantajakoordinaattori Emma Lehtelän kanssa, jonka jälkeen kolme tuntia läsnäoloa Työkohtaamossa. Polvela säästi valtavasti aikaa ja vaivaa verrattuna perinteiseen rekrytointiprosessiin. 

Työnantajana Polvela näkee asian myös työnhakijan näkökulmasta. 

– Olen kaivannut mutkatonta palvelua, joka olisi helppo myös työnhakijalle, Polvela kertoo. 

Tilaisuus oli avoin kaikille halukkaille, eikä työnhakijoiden tarvinnut ilmoittautua ennakkoon. Paikalle saattoi tulla kuulemaan työmahdollisuuksista sitoutumatta mihinkään ja päätöksen työpaikan hakemisesta työnhakija pystyi tekemään työnantajan esittelyn jälkeen. Työnantajan puheenvuoron jälkeen oli mahdollista päästä heti pikahaastatteluun ilman monimutkaista hakuprosessia. Ensimmäisessä Työkohtaamossa osa innokkaista työnhakijoista oli ottanut mukaan oman ansioluettelonsa tai avoimen työhakemuksen haastattelun tueksi, mutta se ei ole välttämätöntä voidakseen osallistua Työkohtaamoon. 

Työkohtaamosta toivotaan pysyvää mallia Raaheen 

Tapahtuman järjestäjä työnantajakoordinaattori Emma Lehtelä Kohtaantoa-hankkeesta oli tyytyväinen ensimmäiseen Työkohtaamoon. Hän kertoo sen ylittäneen odotukset. 

– Tällaista mallia on selvästi kaivattu Raahen alueelle. Aluksi tavoitteena oli järjestää vain kaksi Työkohtaamoa tämän syksyn puolella, mutta nyt Työkohtaamosta kiinnostuneita työnantajia on löytynyt jo neljä, Lehtelä iloitsee.  

Myös kevääksi innokkaita työnantajia on ilmoittautunut kesän rekrytoinnit mielessään. 

– Toivomme tästä pysyvää toimintamallia Raahen alueelle. Työnantaja voi itse ottaa minuun yhteyttä, ja järjestämme Työkohtaamon aina työantajan tarpeiden mukaan, Lehtelä tiivistää. 

Kohtaantoa-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja tarkoitus on, että Työkohtaamon toimintamalli jää elämään Raahen seudulle myös hankkeen päättymisen jälkeen. 

Keväällä Työkohtaamo myös hankkeen muilla paikkakunnilla 

Kohtaantoa tuo Raahessa hyvin käyntiin lähteneen Työkohtaamon myös Ylivieskaan ja Haapavedelle keväällä 2024. 

Tulevat Työkohtaamot löydät Kohtaantoa-hankkeen tapahtumakalenterista (nuortenystavat.fi). 

Työnantaja, haluatko mukaan Työkohtaamoon?  

Ota yhteyttä Kohtaantoa-tiimiin: 

Raahe: Työnantajakoordinaattori Emma Lehtelään: 044 771 1596, emma.lehtela@nuortenystavat.fi
Ylivieska: Uravalmentaja Mirva Tolonen: 044 700 0030, mirva.tolonen@nuortenystavat.fi
Haapavesi: Työnantajakoordinaattori Annamari Selkäinaho, 044 057 4712, annamari.selkainaho@nuortenystavat.fi 

 

 

Jaa artikkeli: