Kuvassa valmistujaisruusut ja valmistuneiden kämmenet.

Päihdetyön kokemusasiantuntijat jakavat rohkeasti kipeän tarinansa

Ajankohtaista | 25.4.2023

Nuorten Ystävien Verto ja Oulun avopäihdepalvelut kouluttavat vuosittain päihdetyön kokemusasiantuntijoita. Koulutukseen haetaan mukaan ja jokainen hakija haastatellaan. Kokemusasiantuntijan tärkein työkalu on kokemus riippuvuudesta ja siitä kuntoutumisesta. Kaikki hakijat eivät välttämättä ole valmiita kokemusasiantuntijakoulutukseen, jossa käsitellään omaa päihdetaustaa ja siihen liittyviä, usein kipeitäkin, asioita. Koulutus on tiivis ja intensiivinen, paikoin raskaskin, sillä omaa tarinaa työstäessä joutuu palaamaan menneisyyteen. Se haastaa henkisesti.

Vuosien aikana koulutuksesta on valmistunut yhteensä noin 40 kokemusasiantuntijaa. Kouluttajina toimivat sosiaalityöntekijä Minna Haaraoja avopäihdepalveluista sekä vertaistyön koordinaattori Hanna Eskola Vertolta. Mukana koulutettavien tukena on ollut lisäksi Nuorten Ystävien ohjaaja ja kokemusasiantuntija Marko Bulldra. Bulldra auttaa omasta kokemuspohjastaan ja kokemusasiantuntijatoiminnastaan käsin koulutettavia. Vuoden 2022 lopulla valmistui jälleen seitsemän uutta kokemusasiantuntijaa – kuusi päihdekuntoutujaa ja yksi päihteidenkäyttäjän läheinen.

– Upea porukka kokemusasiantuntijoita valmistui jälleen. Koulutus motivoi myös työntekijänä meitä, kun näemme miten ihminen saa apua ja voimaantumista koulutuksesta, Haaraoja kertoo.

Omakohtainen tarina on kokemusasiantuntijan tärkein työkalu

Koulutus koostuu kuudesta lähiopetuspäivästä, joiden aikana seurataan luentoja ja käsitellään muun muassa jaksamista, hyvinvointia, omien rajojen vaalimista, kokemusosaamisen hyödyntämistä sekä kokemusasiantuntijuuden historiaa. Lähipäivien välissä osallistujat työstävät omaa tarinaansa, jonka kertomista harjoitellaan ryhmässä.
Kokemusasiantuntijat kertovat, miten koulutus on antanut heille apua ja työkaluja myös oman menneisyyden käsittelyyn.

Kokemusasiantuntija Jenni näki lopulta oman tarinan selviytymistarinana synkän menneisyyden sijaan.

– Sain prosessoitua koko elämäni. Tämä auttoi minua todella paljon ja sain selityksen omalle elämälleni.

Kokemusasiantuntija Jaakko pohtii, miten tarinan kuulija huomaa kyllä, jos kerrontatapa ei ole looginen. Siksi sen avaamista pitää harjoitella ja opetella kuitenkin kertomaan olennaisen.

– Yhteensä 16 tuntia meni, kun alun perin kerroin omaa tarinaa sosiaalityöntekijöille. Lähdin sieltä ja sen jälkeen oli vapauden tunne – kivireppu pois selästä. Siitä lähti kuntoutumiseni ja vei lopulta minut kokemusasiantuntijakoulutuksen pariin.

Valmistuneiden joukossa oleva päihteidenkäyttäjän läheinen pohtii, miten anteeksiantaminen on helppoa, mutta uudelleenluottaminen vaikeaa. Omaa tarinaansa purkaessa muille käy läpi monenkirjavia tunteita. Koulutuksesta saakin koko ryhmä samalla vertaistukea toisiltaan.

– Kun kuuli toisten tarinat, se avasi omia muistoja paremmin.

Kokemusasiantuntijoiden esittelyt avattu verkkosivuille

Koulutus antaa osallistujille valmiudet toimia erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä, joita voivat olla esimerkiksi työskentely päihdetyöntekijän työparina asiakastyössä, esiintymiset erilaisissa ryhmätoiminnoissa ja koulujen vanhempainilloissa. Kokemusasiantuntijat ovat myös arvokkaita henkilöitä tuomaan omaa kokemustaan ja tietotaitoaan mukaan päihdepalveluiden toiminnan kehitystyöhön.

Nuorten Ystävien verkkosivuille Verton toimintaan on avattu kokemusasiantuntijapankki, josta ammattilaiset voivat löytää työparikseen koulutuksen käyneen kokemusasiantuntijan. Nuorten Ystävien Hanna Eskolan kautta voi pyytää kokemusasiantuntijaa keikalle.

– On hyvä huomioida, että kokemusasiantuntija ei toimi tukihenkilönä yksittäiselle henkilölle, mutta voi olla yksilökäynnillä mukana päihdetyön ammattilaisen kanssa. Erityisesti kokemusasiantuntija voi tarjota laajemmalle kuulijakunnalle kokemustarinaansa ja toimia osana palveluitten kehittämistä, Eskola huomauttaa.

Kokemusasiantuntijaksi valmistunut Mika on viettänyt reilut 30 vuotta elämästään erilaisten päihteiden parissa. Nyt 53-vuotiaana päihdekuntoutujana Mika tunnistaa sen, miten päihderiippuvaiselle et voi työntää mitään tietoa, mutta voit antaa omia kokemuksia.

– Päihderiippuvuus on kaikille sama värityskuva, mutta jokaisen värit omalla päihdetarinalla on erit. Kokemusasiantuntijana voit kertoa oman tarinan ja luoda uskoa tulevaisuuteen, jossa selviytyminen on mahdollista.

Tutustu Verton toimintaan ja kokemusasiantuntijapankkiin sivuiltamme.

Jaa artikkeli: