käsi ottaa kiinni kädestä

Läheistenviikko tarjoaa toukokuun alussa webinaareja ja tukea päihderiippuvaisen läheisille

Ajankohtaista | 13.4.2023

Toukokuun 5. päivänä vietetään neljättä kertaa päihderiippuvaisten Läheistenpäivää. Silloin muistetaan läheisiä, joiden elämään toisen ihmisen päihderiippuvuus vaikuttaa. Päihdejärjestöjen läheistyön verkosto nostaa aiheen tietoisuutta kyseisellä viikolla 18 tarjoten kootusti tietoa ja tukea läheisille. Tiistaina 2.5. toteutetaan kaksi webinaaria, joista toinen on suunnattu läheisille ja toinen heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille.

Kaikki tunteet ovat sallittuja

Läheistenviikon ja -päivän teemana on tunteiden salliminen. Läheisen ihmisen päihderiippuvuus herättää monenlaisia tunteita. Läheisille ovat tuttuja esimerkiksi viha, pelko, häpeä, suru, toivo, epätoivo, syyllisyys, rakkaus ja ahdistus. Kaikki tunteet ovat inhimillisiä, todellisia ja oikeita, ja niiden tunteminen on sallittua ja suotavaa.

Päihdeongelma vaikuttaa kuormittavasti aina monen ympärillä olevan ihmisen elämään, ja Suomessa onkin arviolta miljoona läheistä. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA:n vuonna 2019 tekemässä kyselyssä joka kolmas päihde- ja mielenterveysomainen kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimista, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.*

Osallistu webinaareihin 2.5.

Sekä läheisille että heidän parissaan työskenteleville ammattilaisille järjestetään webinaarit tiistaina 2.5.2023. Webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille.

Ammattilaisten webinaari 2.5. klo 13–16

Psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita puhuu häpeästä, syyllisyydestä ja traumasta läheisasiakkaiden kohtaamisessa. Tutkija Janne Takala MIPA 2.0. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmasta kertoo läheisten toiveista ammatillisesti ohjatulle vertaistuelle kyselytutkimuksen mukaan. Kokemusasiantuntija Sari avaa läheisten tunnetarpeita.

Läheisten webinaari 2.5.2023 klo 17–19

Tarjolla on tietoa ja konkreettisia tunnetyökaluja. Psykofyysinen fysioterapeutti Karita Palomäki käy läpi keinoja tunteiden kohtaamiseen ja säätelyyn. Miten käsitellä vaikeita tunteita? Kokemusasiantuntija Sari kertoo matkastaan moninaisten tunteiden kanssa.

Lisätietoa webinaareista ja tietoa läheistenpäivästä osoitteessa LÄHEISTENPÄIVÄ.FI

Ilmoittaudu mukaan 2.5. klo 10 mennessä TÄÄLTÄ.

Päivystys läheistenpäivän viikolla:

Läheistenpäivän viikolla jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin sekä järjestetään puhelin- ja chat-päivystystä.

  • Nuorten Ystävät ry Verton läheistoiminta (Oulun alue) 044 741 2041
    Läheistyön koordinaattori Katja Rauhala tarjoaa läheisille asiantuntija-apua sekä ohjaa tarvittaessa tuen pariin Oulun alueella ke 3.5 klo 13–15, to 4.5 klo 9–11, pe 5.5 klo 10–12.
  • Päihdeneuvonta 0800 900 45 Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset apunasi numerossa 0800 900 45 joka päivä, ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.
  • Irti Huumeista -chat / irtihuumeista.fi Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta. Auki Läheistenpäivänä 5.5. koko päivän.
  • Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66 Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoisemme ja ammattilaisemme kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma–to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe 9–15.

Lisää tuen paikkoja löydät osoitteesta: kuivinjaloin.fi/apua-laheisille/mista-apua/

 

Kampanjan järjestää Päihdetoimijoiden läheistyön verkosto, johon kuuluvat: IRTI HUUMEISTA RY, MYLLYHOITOYHDISTYS RY, SININAUHALIITTOEHYT RY, TUKIKOHTA RYA-KILTOJEN LIITTOA-KLINIKKASÄÄTIÖHELSINGIN KAUPUNKI, KRIMINAALIHUOLLON TUKISÄÄTIÖNUORTEN YSTÄVÄT / VERTOKALLIOLAN KLINIKKA OY ja SUOJATIE RY.

Lähteet:

*tietopuu.a-klinikkasaatio.fi/jarjestotutkimusohjelma/omaisten_hyvinvointi

Jaa artikkeli: