Juhlaseminaari kruunasi pääsihteeri Arja Sutelan eläkkeelle siirtymisen

Ajankohtaista | 6.5.2024

Nuorten Ystävien kaksipäiväiset henkilöstöpäivät huipentuivat Valoisa tulevaisuus -juhlaseminaariin perjantaina 3.5.2024. Juhlaseminaari järjestettiin Nuorten Ystävät ry:n väistyvän pääsihteerin Arja Sutelan kunniaksi. Juhlaseminaari oli oodi järjestötyölle, jota värittävät sinnikkyys, usko parempaan huomiseen ja toivon luominen toivottomilta tuntuviin hetkiin. Seminaarissa luotiin katsetta tulevaisuuteen ja samalla juhlistettiin uuden aikakauden alkua, kun pääsihteeri Raija Näppä astuu Nuorten Ystävien ohjaksiin.

Tunnelmallinen Maikkulan kartano täyttyi ääriään myöten kutsuvieraista ja Nuorten Ystävien henkilöstöstä. Sydäntä pakahduttavassa juhlaseminaarissa kuultiin vaikuttavia asiantuntijapuheenvuoroja. Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja, dosentti Elli Aaltonen toi puheenvuorossaan esille järjestöjen merkittävän roolin hyvinvointiyhteiskunnassa niin historian kun nykypäivän valossa. Järjestötoiminnan avulla ihmisille on annettu kriisi- ja ruoka-apua, vertaistuen paikkoja, tukea sosiaaliseen elämään, opintoihin ja työllistymiseen. Järjestöt tukevat viranomaistoimintaa tarjoten ammattilaisapua ja toimien rinnallakulkijana tukea tarvitseville.

SPR:n puheenjohtaja Elli Aaltonen

Sosiaali- ja terveysministeriön Lapset ja Nuoret -yksikön johtaja Elina Palola loi puheenvuorossaan puolestaan vaikuttavan katsauksen väestömme nykytilaan, jossa työikäisen väestön määrä vähenee, syntyvyys on laskenut jyrkästi ja suomalaisten nuorten koulutustaso on laskenut alle OECD-keskiarvon.

”Nuorelle, joka ei näe ympärillään muunlaisia esimerkkejä, on normaalia olla köyhä, työtön ja kouluttamaton. Monet ovat yksin ajatustensa kanssa, eivätkä koe olevansa hyödyllisiä muille. Ja mitä kauemmin tämä yksinolo jatkuu, sitä vaikeampi on päästä takaisin mukaan yhteiskuntaan.​” Palola huomauttaa.

Valoisan tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaankin Palolan mukaan ymmärrystä ihmisten elinehdoista ja heidän mahdollisuuksistaan luotsata tietään tulevaisuuteen. Muutos haavoittuvassa asemassa olevien osallisuudessa edellyttää huomion kiinnittämistä yksilöllisten tekijöiden ylikorostamisen sijaan myös rakenteisiin ja niiden kykyyn reagoida, eri toimijoiden yhdessä tekemiseen ja yhteistyön joustavuuteen.

Juhlaseminaarissa kuultiin myös Nuorten Ystävät ry:n, Oy:n ja Hoivatien työntekijöitä sekä tietenkin livemusiikkia. Loppupuolella siirryttiin haikeisiin tunnelmiin järjestön hallituksen puheenjohtaja Anneli Pohjolan muistellessa Arjan alkutaivalta ja visionääristä otetta pääsihteerin pestissä. Tilaisuuden päätteeksi kuulimme itse seppelekuningatar Sutelan näkemyksiä yli 30-vuotiselta sote-uraltaan ja 12-vuotiselta matkaltaan Nuorten Ystävillä.

Kiitämme Arjaa omistautuneesta, vaikuttavasta ja ihmisläheisestä työstä niin Nuorten Ystävien kuin koko sote-alan hyväksi, ja toivotamme lempeiden tuulien eläkepäiviä.

Lämmin kiitos kutsuvieraille, työntekijöille ja esiintyjille – teitte juhlastamme erityisen!

NYn pääsihteeri Arja Sutela hallituksen pj. Anneli Pohjola sekä hallintopäällikkö Tiina Saarela

Jaa artikkeli: