EPT-viikko 2022: Päihdejärjestöt huolissaan huumekuolemista – jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen

Ajankohtaista | 7.11.2022

7.-13.11.2022 vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Samalla viikolla vietetään useissa kaupungeissa huumeisiin kuolleiden muistohetkeä. Nuorten Ystävät on mukana Ehkäisevän päihdetyön verkostossa (EPT) ja osaltaan mukana seuraavan tiedotteen lähettäjänä. NYn päihdetyön Verto viettää EPT-viikolla Oulussa erilaisia teemaviikon tilaisuuksia.

 

Päihdejärjestöt huolissaan huumekuolemista – jokaisen luvun takana on jollekin tärkeä ihminen

 

Suomi on kärkisijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa. Tämä käy ilmi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA:n huumeraportista, joka julkaistiin kesäkuussa 2022. Huumeiden käytön aiheuttamien haittojen ja huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Päihdealan järjestöt ovat huolissaan synkästä kehityksestä. “Huumeisiin kuolleiden läheisten kohtaamisissa nousee esiin, että yhä nuoremmat ovat kuolleet huumeisiin. Minuun ottaa yleensä yhteyttä äiti, vaikka suru koskettaa montaa muutakin. Sururyhmiä tarvittaisiin myös muille perheenjäsenille ja ystäville”, Irti Huumeista ry:n huume- ja läheistyönvastaava Mira Reponen sanoo.

Reposen mukaan huumeisiin kuolleiden läheisten kertomukset ovat niin rankkoja, etteivät muut sururyhmäläiset välttämättä kestäisi kuunnella niitä. Siksi huumeisiin kuolleiden läheisille tarvitaan omia sururyhmiä. Palautteissa omaiset ovat kertoneet, että päihteistä johtunutta kuolemaa pidetään vähempiarvoisena.

Jokaisen tilastossa näkyvän huumekuolemaluvun takana on ihminen, joka on jollekin tärkeä – lapsi, sisko tai veli, äiti tai isä, kumppani tai ystävä. Lähipiirille päihdekuolema tuottaa usein moninaisia tunteita, kuten surua ja tuskaa, häpeää ja riittämättömyyttä.

“Myös Oulussa on ollut tarvetta ja nyt on myös uskallettu ääneen puhua huumeisiin kuolleiden läheisten sururyhmien tarpeesta“, kertoo NYn Verto-toiminnan tiimipäällikkö Heidi Airaksinen.

 

“Ystävä kutsui mukaansa juhliin, mutta en mennyt. Halusin pysyä erossa huumeista. Jos olisin mennyt, hän voisi olla elossa. Uskoin pitkään, että olen osasyy siihen, että häntä ei enää ole”, kertoo huumeiden käytöstä toipuva Iina (nimi muutettu).

 

“Yksikin kuolema on liikaa. Kuolema koskettaa hyvin laajasti nuoren lähipiiriä. Huumeisiin kuolleen läheisen tulee pystyä samaan apua ja tukea ilman häpeän ja leimaantumisen pelkoa. Painopisteen kuitenkin tulee olla huumekuolemia ennaltaehkäisevässä työssä, jota varten THL on jo laatinut huumekuolemien ehkäisyn Suomen mallin“, Airaksinen jatkaa.

Se esittelee tehokkaita menetelmiä, joiden käyttöä tulisi Suomessa edistää. Myös päihdealan järjestöt näkevät mallin tärkeänä työkaluna, joka tulisi ottaa tueksi poliittiseen päätöksentekoon. Järjestöt peräänkuuluttavat monipuolista palveluverkostoa, joka tarjoaa tukea erilaisiin yksilöllisiin tarpeisiin niin ehkäisevän, kuntouttavan kuin haittoja vähentävänkin työn keinoin. Tukea täytyy olla saatavilla nopeasti ja helposti.

 

Tietoa huumekuolemista Suomessa

 

Väestön kokoon suhteutettuna Suomessa tapahtuu eniten nuorten, alle 25-vuotiaiden huumekuolemia Euroopassa.
Huumeisiin kuollaan yli kymmenen vuotta nuorempana kuin Euroopassa keskimäärin. Vuonna 2021 huumemyrkytyskuolemia tapahtui 206. Kuolleista 60 oli alle 25-vuotiaita.

Huumeisiin kuolleiden tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 18 paikkakunnalla. Lisätietoa tilaisuuksista: https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/

Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen: https://www.vaiettumenetys.fi/

EPT-verkoston tiedote: https://www.ept-verkosto.fi/tiedote-paihdejarjestot-huolissaan-huumekuolemista-jokaisen-luvun-takana-on-jollekin-tarkea-ihminen/

Tiedotteen lähettäjät: EPT-verkosto, Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, EHYT ry, Myllyhoitoyhdistys ry, Sininauhaliitto, KRAN rf, A-klinikkasäätiö, Stop Huumeille ry, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Kirkko Turussa ja Kaarinassa, Rovalan Setlementti ry, Porvoon suomalainen seurakunta, Elämäni Sankari ry, Siilinjärven kunnan ehkäisevä päihdetyö, Siilinjärven seurakunnan diakoniatyö, Nuorten Ystävät ry; päihdetyön yksikkö Verto (Oulu), Tampereen A-Kilta ry; Katukilta-hanke, Mielenterveysomaiset Pirkanmaa FinFami ry, YAD Youth Against Drugs Ry, Tampereen tuomiokirkkoseurakunta, Nurmon Sininauha ry, VIKTO ry, A-klinikka Oy; ehkäisevä päihdetyö Hämeenlinna, Kris ry Satakunta/Rauma, Rauman seurakunta, Kakspy ry perhe- ja läheistyö, Kaakkois-suomen Sininauha; Raiteilla-hanke ja Kouvolan seurakunta.

Jaa artikkeli: