Tukea elämänhallintaan, työllistymisasioihin ja opintoihin Nuorten Startista

Nuorten Startti -toiminta Muhoksella on kohdennettu 16-28-vuotiaille nuorille. Startti toimii samassa rakennuksessa toisen yksikkömme Valmennuspaja Mahiksen sekä työllisyys- ja opintopalvelukeskus Vinkkelin kanssa, osoitteessa Valtatie 30. Nuori voi osallistua pajan toimintaan omien tarpeidensa mukaan sekä omia voimavarojaan kuunnellen. Startilta saa tukea oman elämäntilanteen selvittämiseen, työelämään ja opintoihin hakeutumiseen. Startilla yhdistyvät nuoren hyvinvointia tukeva toiminta, työpajatoiminta sekä urasuunnittelu- ja työhönvalmennuspalvelut. Startille ei tarvita lähetettä tai maksusitoumusta.

Työhönvalmentaja muovaa yhdessä nuoren kanssa hänelle sopivan valmennuksen muodon ja sisällön, jonka pohjalta luodaan sopimus. Määriteltyjä tavoitteita kohti matkataan yhdessä ja nuori saa vertaistukea tarvittaessa myös muilta starttilaisilta.

Startilla jokainen nuori saa oman työhönvalmentajan, joka jalkautuu rinnallakulkijaksi erityisesti siirtymävaiheisiin opiskelu- ja työpaikoille. Yksilöllisessä työskentelyssä tärkeintä on nuoren kuulluksi tuleminen ja aito kohtaaminen. Valmennuksen aikana nuori voi kokeilla erilaisia työtehtäviä, joita harjoitellaan ryhmätoiminnassa.

Verkostoyhteistyö esimerkiksi työhallinnon, sosiaali- ja terveystoimen, oppilaitosten ja muita nuorten palveluja tarjoavien tahojen kanssa vahvistaa ja varmistaa nuoren tarvitsemat monialaiset palvelut.

Yksilöllinen tuki

Nuorten Startilla nuorta tuetaan yksilöllisesti elämäntilanteen selvittämisessä ja jatkopolkujen suunnittelussa. Nuoren asioita viedään yhdessä eteenpäin monialaisen verkoston kanssa. Yksilötapaamisia sovitaan tarpeen mukaan ennen ryhmätoimintoihin siirtymistä, ja yksilöllinen tuki jatkuu ryhmätoimintojen rinnalla nuoren tavoitteiden ja toiveiden mukaisesti.  

Mitä yksilötapaamisissa tehdään?

Yksilötapaamisissa voidaan esimerkiksi tarkastella opintoihin ja työelämään liittyviä asioita. Tapaamisissa ohjataan tarvittaviin terveys- ja sosiaalihuollon palveluihin sekä tuetaan talouteen ja asumiseen liittyvissä asioissa. Nuori saa Startilta oman työhönvalmentajan, joka kulkee nuoren rinnalla ja tukee siirtymävaiheessa. 

Ryhmätoiminnoista hyvinvointia ja vertaistukea

Startilla toteutetaan viikottain ryhmätoimintoja erilaisin sisällöin. Ryhmätoimintojen tavoitteena on tukea nuoren kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ryhmätoiminnot vahvistavat sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, arjenhallinnan taitoja sekä itsetuntemusta, joiden kautta opiskelu- ja työelämävalmiudet kehittyvät. Ryhmätoimintojen tarkoituksena on myös tarjota nuorille osallistava ja turvallinen yhteisö, mihin kuulua. 

Esimerkkejä ryhmätoimintojen sisällöistä: kotitalouden hoito, kädentaidot, liikkuminen ja hyvinvointi, kulttuuri- ja elämystoiminta sekä tutustumiset ja vierailut eri kohteisiin. 

TUVA-opinnot

Startilla on mahdollista suorittaa yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa tutkintoon valmentavan koulutuksen osioita taide- ja liikuntaopinnoissa.

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppijoille, jolla ei ole toisen asteen tutkintoa,
ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta.

Kaikki työllisyys- ja opintopalvelut saman katon alla

Muhoksella työllisyys- ja opintopalveluita tarvitsevien ei tarvitse enää kulkea palvelupisteeltä toiselle, sillä osoitteesta Valtatie 30 löytyy Nuorten Startin lisäksi toinen yksikkömme Valmennuspaja Mahis sekä Muhoksen kunnan työllisyys- ja opintopalvelukeskus Vinkkeli. Vinkkelissä saat yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta urasuunnitteluun, opiskeluun, työhön, talouteen, asumiseen sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ajanvarauksella on tavoitettavissa terveydenhoitaja, sosiaalityöntekijä, omavalmentajat sekä opinto-ohjaaja.

Yhteystiedot

Nuorten Startti Muhos

Valtatie 30 Muhos, 91500

050 382 8981
Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi@nuortenystavat.fi.

Map loading

Marjukka Tyvelä

Vastaava työhönvalmentaja

050 382 8981
marjukka.tyvela@nuortenystavat.fi

Asta Viuhkola

Työhönvalmentaja

044 428 7507
asta.viuhkola@nuortenystavat.fi

Eeva Ylitalo

Työhönvalmentaja

050 382 8958
eeva.ylitalo@nuortenystavat.fi

Kati Pajunen

Palvelupäällikkö

044 734 1769
kati.pajunen@nuortenystavat.fi